Следва

Street Style вдъхновения: Флорентинци!

Най-скъпа: 5 ювелирни факта за новата бижу-колекция на Dior

La perfection! 

All fashion преди 1 година

През своите 24 години като творчески директор в Dior Joaillerie, Виктоар дьо Кастелан е изследвала всеки аспект от вселената на Christian Dior, от любимите рози на дизайнера (четете още: La femme-fleur: Историята на Кристан Диор, влюбен в цветята, жените, нежността) до неговото свръхмайсторско умение в довършителните щрихи и детайлите - панделки, дантела, камъни. Вместо традиционните официални парюри, които някога доминираха във високата бижу-мода, тя създава нова, по-спокойна, в крайна сметка по-пригодна за носене, ера за ултра-луксозната категория, съчетавайки изящната изработка и най-добрите скъпоценни камъни с радост и лекота на докосването, което клиентите на Dior - както жени, така и мъже - намират за неустоимo. За Dior Print, най-новата колекция на Виктоар, изброяваме 5 интересни факта, които размечтават и/или насърчават да всеки да си купи, стига да може да си позволи... 


Бижутата на Dior - Lady Dior и обувките с кристали, съвсем отблизо. Вижте как се правят


Dior Print е търсене на радост

За дьо Кастелан създаването на бижута за Dior винаги е търсене на идентичността на Кристиан Диор и преди всичко "търсене на радост“. Повече от всякога, след пандемията цветът и шарката стават важни за нея, тъй като това са елементите, които гарантирано предизвикат усмивки. "Искам радост, защото светът е труден“, казва тя. Тя е сред първите високи бижутери, които включват широка палитра от цветни скъпоценни камъни извън традиционните големи три (рубини, сапфири и изумруди), отваряйки очите ни за сочен калейдоскоп от опали, шпинели, турмалини и много други. Тази страст към цветовете, заедно с любовта към игривостта и асиметрията, се проявява в Dior Print, докато опалите се преплитат със сапфири и диаманти, а несъответстващите обеци капсулират младежка носимост и съвременен блясък.

Вдъхновението идва от архива

Като се има предвид нейното майсторство в цветовете и смесването на скъпоценни камъни до степен на 3D ефект, може би е изненадващо, че това е първата колекция, в която дизайнерката се обръща към вече създадени за бранда модели. Винаги се подтиква да експериментира, "за да не се отегчавам от себе си“, както казва тя: "Защо дс не поиграем с класически щампи и не ги пренапишем в нов ритъм?“ Карето, райетата и флоралните шарки са реализирани в скъпоценни камъни, а декорацията е изтънчена, цветна дъга, хармонична какофония от текстура, която обхваща обемни извити пръстени и прости брошки с диамантени линии, които предполагат абстракция в скъпа модна материя. Флоралният принт на една рокля от 1948 г. вдъхновява огърлица от мънички многоцветни маргаритки, разположени в релеф върху асиметрична панделка от диаманти и злато, която се обвива около врата.

Шоуто се развива в древния сицилиански град Таормина

Историческият гранд хотел Timeo в град Таормина на върха на хълма на южното крайбрежие на Сицилия осигурява мечтания фон за представянето на колекцията. С древногръцки театър от едната страна и градини с бугенвилии и лимонови дървета, които се разливат надолу по хълма с изглед към великолепния залив Наксос и димящия връх Етна, от другата, това Е най-подходящата драматична обстановка за лансирането на колекцията и добре дошла възможност след пандемията, казва де Кастелан, "да се насладим на модата и бижутата“.

Мария Грация Кюри създава 40 haute couture рокли специално за шоуто

Както направи за представянето на високите бижута на Gem Dior през 2019 г. във Венеция, Мария Грация Кюри създаде 40 уникални, изящно детайлни черни рокли и костюми за презентацията на колекцията, подчертани от светлината на свещи на разширената горна тераса на Timeo. За дьо Кастелан това безпроблемно и ползотворно сътрудничество с нейната колега е нещо, за което е благодарна, отбелязвайки, че е особено подходяща за къща като Dior, която има женственост в самото си сърце. "Жените разбират жените“, казва де Кастелан. "Сътрудничим дори и без да говорим."

Идеите на първо място

"Във всеки аспект от живота си не искам да бъда обвързана“, смее се Виктоар де Кастелан. Тя е дизайнер, който дава възможност на въображението си да се развихри с идеята за бижу, преди въобще да се свърже ателието на Dior и да помоли майсторите занаятчии да го създадат. Едно такова творение е колието шедьовър на Dior Print, деликатно преплитане на множество ценни панделки в различни модели, цветове и текстури. Предизвикателството как да направим този великолепен накит гъвкав, лек и подходящ за носене дължи успеха си на часовникарските умения на Dior. Под неговите украсени с скъпоценни камъни шарки се крие скрита мрежа от малки връзки, които се ползват за часовниците на бранда и гарантират перфектно прилягане всеки път. В крайна сметка дьо Кастелан е водена от стремеж към баланс и хармония на цветове, форма и движение: "Мисля за всяко парче като за мое семейство; семейство, което трябва да работи заедно.“ Свършен факт. 


В света на Christian Dior: на гости на приказното студио на модната къща в Париж с Аня Тейлър-Джой

More All fashion