Следва

Ретрошик: 22 легендарни бански костюма от киното

Viasat History в търсене на изчезналите милиони на Грейс Кели

Документалната премиера Viasat History на 19 юни, неделя, от 22:10 часа не представя добре известната история на Грейс Кели, която шокира света като напуска Холивуд, за да се омъжи за Принца на Монако

Movies & TV преди 1 година

Вместо това филмът се фокусира върху изчезналото й богатство – след смъртта й се оказва, че са й останали само $10,000 и порутена къща в Ирландия.

В „Изчезналите милиони на Грейс Кели“ – финансов експерт се опитва да проучи колко е спечелила актрисата по време на актьорската си кариера, дали е имала скрити активи и дали е била жертва на двойния стандарт спрямо жените в Холивуд.

В апогея на холивудската си кариера тя привлича милиони фенове. Всички искат да изглеждат като нея и по тази причина тя печели много пари. Някои изчисляват, че Грейс Кели е спечелила около $100 милиона долара, което я прави една от най-богатите жени в Америка. С брака си за принца – плейбой, обаче, тя прекратява кариерата си внезапно. А при смъртта й се оказва, че не й е останало почти нищо.

Грейс е родена в богато семейство, но завещанието й, подписано през 1975 г., показва, че активите й в Америка са на стойност само $10,000. При смъртта си, майката на Грейс, която умира години по-късно, има имущество на стойност $2 милиона долара.

Кели не в добри отношения с баща си, освен това е вироглава, затова решава да загърби семейното богатство и да печели парите си сама. След кратка и успешна кариера като модел, тя бързо завладява Холивуд: само на 23 години вече играе в главната роля в High Noon редом до Гари Купър. Следва договор със студиото MGM.

Грейс получава по $750 на седмица, а ако снима три филма на година – и бонус от $20,000. Така за 7 години се очаква да спечели $273,000. След като взима Оскар за The Country Girl приходите й се увеличават и достигат $250,000. Те, обаче, липсват от завещанието й.

И тогава тя открива своя принц и всичко се променя. Може би си е мислела, че като се омъжи за истински принц, животът й ще се превърне в приказка. Грешала: този брак не завършил с това, че живели дълго и щастливо. А защо решението на Грейс да се омъжи за Принц Рение и да стане част от кралското семейство на Монако й струва милиони?


Колко струва на Грейс Кели да стане принцеса? Милиони долари


Сватбата се оказала скъпа: Грейс има да дава зестра, по-точно $2 милиона долара. Смята се, че $1 милион е платен от спестяванията на Грейс, а другият е взет от бъдещото й наследство. Тя не иска да моли баща си да плати зестрата й и тъй като плаща голяма част сама, това значително ощетява личното й състояние, натрупано от работата като актриса и модел. Като принцеса, обаче, би трябвало да е имала достъп до несметно богатство.

Да влезе в обувките на кралска особа, обаче, означавало да поеме една много различна роля. Като кино звезда Грейс се наслаждавала на голяма свобода. Имала приятели и интимни партньори, но да е принцеса означавало да потисне собствените
си желания и да служи на кралското семейство.

Грейс Кели изглеждала уловена в златна клетка. Искала да се върне в светлината на прожекторите на Холивуд, но кралската фамилия не й позволявала, защото „търговската й марка“ вече била връчена на Монако. Всеки богат мъж или жена искал да живее там.

Когато Грейс умира през 1982 г. целият свят е в шок. Според завещанието й, съвсем малки притежания й били останали. Много вероятно богатството й е било прехвърлено към децата й, кралският двор на Монако и за благотворителност.

Фондация Принцеса Грейс, която подпомага болни деца и млади артисти, продължава да генерира милиони за благотворителност дълги години след смъртта й. Приходите идват от лицензиране на името и образа на Грейс Кели за луксозни марки. Така че в крайна сметка тя оставя голямо наследство: емблематични филми, спомена за изяществото си и успешна благотворителна дейност.

„Изчезналите милиони на Грейс Кели“ надниква още по-дълбоко в историята на една принцеса, която някога била холивудска звезда – от 19 юни, неделя, от 22:10 часа, само по Viasat History.
 

More Movies & TV