Следва

Всичко, което знаем за новия албум на Бионсе - Renaissance

Истории от живота: Гоген, който оставя жена и пет деца, за да се ожени за 13-годишна таитянка

Не живот, а фойерверк. На 7 юни бе рожденият ден на фантастичния художник постимпресионист, чието житие прилича повече на сюжет на екшън филм, отколкото на истинска история.

People of art преди 1 година

Пол Гоген е влюбчив човек. Той не влага твърде много емоция, нито в срещите, нито в разделите, нито в това, което се случва между тях. И все пак, случват се две случки в живота му, зад които разбира се стоят двете най-важни жени, призвани да бележат съдбата му, които променят нещата из основи и в крайна сметка оформят живота, биографията и творчеството му, за да ги познаваме днес в тяхната невероятна неповторимост. Едната е груба датчанка, другата - свенлива таитянка. След като прекарва 12 години с първата, той зарязва всичко и запрашва за Тропиците, където го чака втората му муза.


Пол Гоген

Крехко щастие

Гоген среща младата Мете Софи Гад, гувернантка в семейството на министър-председателя на Дания, в Париж през 1872 г. Самият той е зает във финансовия сектор. Младите се влюбват, година по-късно, през януари, правят годеж, след което се женят. Много скоро двойката се сдобива с първо дете - нещата, поне отстрани, изглеждат напълно в ред. Пол има високоплатена работа в банка, заплатата му покрива всички нужди. Остават пари дори за основното хоби на Гоген - рисуването. Всъщност, мосю Гоген в началото колекционира изкуство - обожава да купува работите на художници, които харесва, докато не решава, че повече му харесва да рисува сам. 


Пол Гоген и Мете Софи Гад

Гледано отвън, Гоген има образцово семейство. Пет прекрасни деца, финансова стабилност и бурен социален живот - какво още би могло да е нужно за пълното щастие? Но художникът не се чувства добре - фактът, че изкуството не е на първо място в живота му, откровено го задушава. Обсебен е от идеята постоянно да създава и излага произведенията си. Само че, моментът не е най-подходящият за тези му амбиции - Франция е в жестока икономическа криза. Гоген не издържа на вътрешния напор и се отказва от високоплатената си и престижна работа - в състояние е единствено да рисува. Скоро, предвид всички обстоятелства, семейство Гоген се оказва буквално на ръба на бедността. Преместването в Руан е принудителна мярка, насочена към драстично намаляване на разходите.


„Мете Гоген спи на диван“. Пол Гоген. 1875 г

Радикалните промени никак не се нравят на многодетната майка - тревожността за собствената й и тази на децата съдба нараства с минути. Фамилията едва оцелява. Гоген е безсилен или по-скоро решен да не изоставя идеята си - да живее от изкуство. Отказва да започне работа, каквато и да е, както настоява жена му. Мете протестира, вдига денонощни скандали, крещи до изнемога, но нищо. Изнурена от неизвестност и безсилие, а и от глад, тя и децата й зарязват Гоген да страда по мечтата си, на практика болен, и заминават при роднини в Копенхаген. Там мадам Гоген започва работа като учителка по френски. Скоро успява да убеди Пол да се събере отново със семейството си. Но в Копенхаген на него определено не му харесва - студено, мрачно и лишено от поезия масто. През 1885 г. Мете и Пол се разделят, а той се завръща в Париж.


"Мете Гоген във вечерна рокля". Пол Гоген. 1884 г

Въпреки разстоянието, бившите съпрузи ще продължат да си кореспондират още няколко години. Гоген споделя мисли и успехи с бившата си съпруга, оплаква се от неуспехите. В писмата му има и много обвинения - в едно писмо, изпратено през 1856 г. Пол заявява, че Мете е повече майка, отколкото съпруга.

Подготовка за преместване

Любовта към ярките цветове и южните красоти блика в кръвта на Пол. Баща му е закоравял пътешественик, майка му е перуанка. Семейството му дори се установява в тази страна за известно време, бягайки от Франция през 1850 г., след като са напълно разорени. До 7-годишна възраст Пол Гоген съзерцава буйните тропически пейзажи от прозореца на стаята си - тези багри и звуци ще вълнуват въображението му до края на живота. Но щастието му не продължава дълго: през 1855 г. семейството решава да се върне във Франция. Причината отново е извън волята им - в Перу има тежки граждански конфликти.


Пейзаж на Таити

Всичко това повлиява на характера и предпочитанията на Пол. Той обожава да пътува, точно като баща си. Посещава Чили и Бразилия, като за целта се цани като моряк на кораб. През 1891-ва му хрумва идеята да се премести в Таити - смята тази стъпка за спасение от всички неприятности. През същата година Гоген организира изложба на свои картини, от продажбата на които печели повече от 10 хиляди франка. Разбира се, бившата му съпруга и децата му не получават и сантим от тези пари. Вместо това той организира грандиозно прощално парти преди заминаването си.

Интересното е, че преди да замине, Гоген пише писмо до бившата си съпруга: „Скъпа моя Мете, знам колко трудни са тези дни за теб, но бъдещето е осигурено. Бих се радвал, бих бил много по-щастлив, ако можеш да го споделиш с мен. И когато и двамата побелеем и страстта вече не е за нас, ще влезем в период на мир и духовно щастие, заобиколени от нашите деца, плът от нашата плът. Уверявам те, че след три години ще спечеля битката и това ще позволи на вас и мен да живеем, без да осъзнаваме трудностите. Ти ще си почиваш, а аз ще работя. И може би някой ден ще разбереш какъв човек си избрала за баща на децата си. Сбогом, скъпа Мете, сбогом, мили деца, не си спомняйте лошото. Когато се върна, ще се оженим отново. Междувременно приеми годежната ми целувка."


Пейзаж на Таити

Но Пол не удържа на думата си: Гоген никога повече не вижда жена си и децата си. В Париж художникът зарязва поредната си муза - Жулиет Хю, която е бременна от него. Гоген обаче не изпитва притеснения. 

Възродена мечта и разочарование


"Света пролет" Пол Гоген. 1894 г

След 2 месеца Гоген най-накрая стъпва в страната на мечтите си и се отдава на порива да се потопи в живата и пъстра култура на Таити. Художникът наема къща на брега и с вдъхновение започва да рисува портрети на местните жени. Скоро среща Техаамана, 13-годишно момиче, непокътнато от цивилизацията. Ноа Ноа (както я нарича Пол в книгата си) мигновено се превръща новата муза на художника, тя се появява в много картини от този период. Гоген беше привлечен от Тегур, от нейните скромност и послушание. Освен това, според приятели, тя задоволява изключително необичайните му сексуални желания. Но най-вече на Гоген харесва факта, че тя е човек от съвсем различна култура в Техур: нейните мисли и чувства могат да бъдат разбрани от европеец.


Четиво в четвъртък: „Ноа Ноа” от Пол Гоген



Възможна снимка на Tekhura

Браковете с местни жени са нещо обичайно за посещение на чужденци. Такива отношения всъщност нямат правна сила и следователно могат лесно да бъдат прекратени. А самите таитянки възприемат съюзите с чужденци като временно явление. Освен това отношенията с Техура са от полза за Гоген: тя и нейните роднини му осигуряват храна абсолютно безплатно. Въпреки това художникът все още обича мургавата си муза: по свой начин, но силно. През нощта той слуша местни легенди, разказни от нея, и те стават източник на вдъхновение за художника.

Но за първи път Гоген не живее дълго на острова: след известно време се завръща в Париж, за да продаде картините си и да спечели голяма сума за тях, достатъчна за преместването. През 1895 г. Гоген напуска Техура с общото им дете, без да й даде никакво обяснение, и си тръгва. След като се завръща, разбира, че не може да върне музата си: тя отказва да се занимава с него. По това време тялото му е покрито с много язви, причинени от сифилис. Тогава художникът има афери с още три таитянки. Обеднял и забравем от всички, той умира през 1903 г. в следствие на много болести.


"Две таитянки". Пол Гоген. 1899 г

Техура, след като се разделя с Гоген, се омъжва за местен човек, двойката е щастливо женена и става семейство на три деца. Любимата на художника умира през 1918 г. по време на епидемията от испански грип. Две години по-късно почива и Мете Софи Гад - тогава тя е на 70 години и надживва както Гоген, така и двете си деца.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра