Следва

Nail Trend Report: смайлита като от 2010-та, но по-готини

По ръба на лъжата: 5 популярни козметични процедури, които ускоряват стареенето

Не всички процедури за грижа за кожата, които се считат за ноу-хау в областта на борбата със стареенето, имат изключително положителен ефект. Даже напротив - понякога те могат да увредят красотата и младостта на кожата. В този материал говорим за тези, с които трябва да сме нащрек.

 

Beauty News преди 1 година

В преследване на вечната красота, жените обичат да пробват множество разнообразни разкрасителни процедури, за които се твърди, че имат ефект против стареенето. Въпреки това, много от нас не са наясно, че някои техники против стареене могат (и това е доказано) да ускорят стареенето на кожата. Обобщаваме кои са най-противоречивите разкрасителни процедури с противостареещ ефект. 

Пачове

Принципът на действие на пластирите е бързото натрупване на влага в кожата. Върху тях се нанася хиалуронова киселина, а отгоре се поставя овлажняващ херметичен пластир. Под него кожата започва да набъбва, получава се лек оток, поради което малките бръчки се изглаждат и, воала, налице е бърз подмладяващ ефект (четете още: Любопитно и важно за хиалуроновите филъри).

Трябва обаче да се отбележи, че това е временно. Ако използвате лепенки редовно, кожата, която се разтяга твърде често, ще започне да губи еластичност и в резултат на това бръчките ще се появят сами.

Когато спешно трябва да изгладите бръчките и да освежите лицето, лепенките са идеални като експресно средство, но определено не трябва да ги използвате редовно.

Киселинни пилинги

Наясно сме, че класическият пилинг надрасква кожата и по този начин я наранява, така че повечето от нас отдавна сме ги изоставили. Но киселинните пилинги, които се считат за нежни, тъй като не надраскват кожата, а просто „разтварят“ горния рогов слой, всъщност са много по-коварни, отколкото изглежда на пръв поглед.

Честото използване на тази процедура може да доведе до изтъняване и дехидратация на кожата, което я прави по-чувствителна към външни влияния. Като негативни последици можем да очакваме дразнене и възпаление.

Не се опитвайте да спестите пари, правейки подобни процедури сами: не забравяйте да се консултирате със специалист и прибегнете към тях, само ако наистина е необходимо.

Химичен пилинг на лицето у дома

Химическият пилинг се счита за подмладяваща процедура. Осъществява се чрез нанасяне върху кожата на различни съединения (млечна, салицилова, фитинова, пирогроздна киселини, в някои случаи фенолни производни), които премахват мъртвите кожни клетки и почистват порите (четете още: Млечната киселина е велико козметично чудо, вижте отново защо и си изберете продукт).

С помощта на химически пилинг салоните за красота обещават напълно да изчистят лицето от мъртвите клетки и да активират метаболитните процеси, като по този начин направят кожата „сияйна и млада“. Но трябва да сте готови да се разхождате със зачервено лице или лющеща се кожа за известно време.

Има три вида химически пилинг: повърхностен, среден и дълбок. Повърхностният се счита за най-безопасната възможност. Дълбокият съответно е най-рисковият. Той използва фенол и неговите производни, което е силно агресивно за епидермиса. 

Ако се решите на химически пилинг, важно е в салона или клиниката да ви гарантират, че рисковете ще бъдат сведени до минимум (добрият специалист знае как да избере правилния състав на излющващото средство). Съответно, домашното подмладяване без подходяща подготовка е почти сто процента обречено на провал.

Резултатът от "независими" експерименти с киселинен пилинг вкъщи? Твърде вероятни са силното и продължително зачервяване на кожата, образуването на старчески петна и дори изгарянията.

Ако сте проучили всички рискове и сте решили да направите химически пилинг, не бива да го правите у дома. Безопасно решение е да отидете в клиниката след консултация с лекар.

Ботокс

Ботоксът съдържа опасен токсин, който засяга нервната система. Но това не означава, че е по-добре да не разглеждате тази процедура като работеща техника против стареене: основното е да го правите не повече от 1-2 пъти годишно. В противен случай отровата ще започне да се натрупва под кожата и дори може да бъде фатална. В допълнение, честата употреба на ботулинов токсин е риск за мускулни спазми и дори парализа и асиметрия на лицето (четете още: Ако ботоксът ви не работи, това са 4-те причини).

Хиалуронова киселина

Това вещество може да се задържи в тъканите, натрупвайки течност. Резултатът от злоупотребата с този компонент често е деформация на лицето и необходимостта от хирургическа интервенция (четете още: Лице на богато момиче“: всичко за новата beauty тенденция и как да я приложим).

Послепис:

В преследване на красотата в никакъв случай не губете ума си. На първо място, научете се да различавате ефективните процедури от измамата и не злоупотребявайте с манипулациит, които могат да бъдат потенциално опасни за вашето здраве. 

More Beauty News