Следва

Като тях: седем безупречни френски момичета, на които ще приличаме тази есен

Здрава като Жизел: фурми и малинови листа за ПМС, собствена градина, натуропатия и още

Следват 10+ здравословни трика, които да имплеметирате в живота и поведението си и да сте по-близо до вечните младост и здраве, мхм

Health преди 1 година

В кухнята на апартамента си в центъра на Ню Йорк, един бурен пролетен следобед, Жизел Бюндхен е в роля на домашна богиня: резачка за зеленчуци в едната ръка, прясно обелен морков в другата, а разпуснатите й плажни къдрици падат върху сив кашмирен пуловер. Със своите “девствени” мраморни плотове, минималистични шкафове от пода до тавана с дъбови панели и невероятна гледка към Финансовия квартал, тя може да прекарва само няколко нощи всяка година в дома си в Манхатън, но къщата дава веднага  да стане ясно, че си попаднал в света на супермодел.

- Какъв чай да ви донеса? - казва тя на интервюиращите я колеги от Vogue, отваряйки килера си. Кутиите са внимателно организирани по видове билки: копър, лайка, мента. Въпреки че не е пипала кафе от години, нейните енергийни нива подсказват друго. Бюндхен е пълна с енергия, говори без прекъсване с възхитени удивителни знаци и положителни утвърждения, подскача из стаята, сякаш току-що е блъснала едно двойно еспресо... Нейният очарователен бразилско-португалски акцент е в силата си: "Винаги казвам, че природата е нашата аптека. Ако децата са болни, правя цяла тенджера пресен чай от джинджифил, лимон и мед от манука. Това наистина е най-доброто нещо, което можете да пиете!” Тъй като признавам, че хормоните ми бушуват, тя предлага да опитам напитка от малинови листа. "Наистина е добра за ПМС“, настоява тя, след което допълва: "Знаеш ли от какво се нуждаеш? Фурми! Те са пълни с желязо. Един мой приятел ги носи от Катар - много по-добро от шоколад!“

Какво казват цифрите: Жизел - сега на 41, сертифицирана модна легенда, променила епохата и детронирала "хероиновия шик“ на подиума в края на 90-те, която след това става най-високоплатеният модел в света за 15 години подред. А днес се насочва към ново поприще: автор на готварска книга. Тя работи върху селекция от лични домашни рецепти, която обещава да предостави интригуващ поглед към онова, с което се храни нейното прочуто семейство.

Съответно тя кани Vogue на обяд, за да опитат един от любимите й специалитети: зеленчукови пролетни рулца в сос от джинджифил кашу и ядки. Преди да започнем с основното ястие, я питаме дали можем да надникнем в хладилника (кой не иска да знае какво яде един супермодел, когато никой не гледа?). Съдържанието му е предсказуемо добродетелно: без бутилки с балончета, без остатъци от пица. Кутии с хумус и кашони с кокосово мляко се охлаждат едни до други на горния рафт; различни пакетчета с органични семена (лен, коноп, чиа) са подредени в спретнати редове, заедно с питка древен зърнен хляб без глутен. Единственият артикул, който не е изцяло в съответствие с темата? Чаша с протеин на прах за изграждане на мускули. "О, това е на Том“, казва Жизел Бюндхен, имайки предвид, разбира се, съпруга си Том Брейди, 44-годишен легендарен американски футболист. Четете още: Големите любовни истории: Том Брейди и Жизел Бюндхен! (но и Нещастният брак на Жизел Бюндхен)

Кухненската сцена не е централна точка на средната възраст. Много преди идеята за грижа за себе си или уелнесът да станат тренд, Бюндхен разбира силата на връзката между ума и тялото. Тя винаги се е грижила за вътрешния си живот, което е трудно научен урок в първите дни на кариерата й, когато тя, поне така изглежда, държи цялата модна индустрия в краката си. Но вътрешният й свят е пълен хаос.

Това е в началото на хилядолетието, след преместването от дома на семейството й в Хоризонтина, в Южна Бразилия, и дебюта й на подиума в Лондон за Александър Маккуин през 1998 г. Оттам тя се изстрелва в небесата. До началото на Noughties тя е мононим, доминиращ на модните подиуми, излиза с Леонардо ди Каприо и фигурира във всеки билборд и списък с покани по света: "Отвън изглеждаше, че имам всичко, а бях само на 22 години. Отвътре имах чувството, че съм стигнала дъното“, казва тя, която страда от осакатяващо безпокойство и пристъпи на паника повече от година и половина, преди да достигне тази точка на пречупване. "Започвах деня си с мока фрапучино с бита сметана и три цигари, след което пиех бутилка вино всяка вечер. Представете си какво причиняваше това на ума ми...”


Миналото: „ужасно травматичният момент“, в който 18-годишната Жизел Бюндхен трябва да покаже гърдите си на подиума


По препоръка на приятелка тя търси помощта на натуропат, който веднага предписва всеобхватна детоксикация: без захар, без зърнени храни, без млечни продукти, без кофеин, без алкохол, без цигари. Единственото, което може да консумира, са зеленчуци, ядки и малки количества  месо. "Мисля, че тога имах най-тежките мигренозни пристъпи, които някога съм имала в живота си. Докторът, той беше французин ме наричаше Адреналина“, казва Бюндхен, правейки препратка към нервната си система, която се е объркала тотално. Придържането към такъв строг режим никога не е лесно, но, както казва Бюндхен, алтернативата беше доста мрачна. "Спомням си как лекарят ми каза: „Е, искаш ли да живееш?“ Беше толкова просто.“ Три месеца по-късно и всички изтощителни симптоми почти изчезват. И до днес тя се събужда стриктно в 5 сутринта, за да медитира и тренира.

Прекалибрирането на хранителните й навици я доближава до културата на хранене, която познава като младо момиче, израстващо в селските райони на Бразилия. Преди да бъде отведена в Токио, за да продължи кариерата си като модел на крехката 14-годишна възраст, Жизел се радва на сравнително прост живот в малък град. Всяка сутрин майка й - банков служител - приготвя смутита с авокадо, откъснато направо от дървото в задния им двор, а тя и петте й сестри ядат ориз и боб "поне пет пъти седмично“.

Тя трябва да благодари на баба си, жена-лечител за нейната по-магьосническа чувствителност. "Тя би казала, че трябва само да погледнем небето, за да намерим собствената си блестяща звезда“, казва Бюндхен; малката звезда, която е татуирана на китката й, е почит към нейната космически настроена баба, която обича естествените лекарства, която "пие чай за всичко“. Ето защо супермоделът прилага холистичен подход към благосъстоянието, където конвенционалната медицина често не успява. "Идеята, че приемането на едно хапче може да реши проблемите ми, винаги е погрешна, това никога не е моята истина“, обяснява тя. "Ако поставите лейкопласт върху рана, това не означава, че тя ще изчезне.“

И все пак понякога лейкопластът наистина са е важен, особено когато в картинката е включена резачка за зеленчуци. "Слушай, готви и говори едновременно, това е професионална опасност“, шегува се тя. За щастие, най-опасната част от приготвянето на храната вече е зад гърба ни. Нарязани на ситно моркови, ябълки, краставици и зеле се подреждат на симетрични купчини, готови за опаковане в кафява оризова хартия. Кухненският робот е включен и зареден с кашу, джинджифил, чесън и малко сок от юзу. "Значи това е нашият сос. Помиришете го", казва тя. Усещаме дъха на ореховата, пикантна паста и бързо разбираме защо тези пролетни рулца са толкова любими на публиката. "Знаете ли, идеята за книгата дойде, защото приятелите и семейството ми ме питаха: "Как го правиш? Как караш децата си да ядат еди-какво-си? Предполагах, че хората знаят, но не е така. Обичам да споделям неща, които ме правят щастлива, неща, които да помогнат на майките, които искат да приготвят здравословни ястия и здравословни десерти за децата си.”

Откакто ражда първото си дете преди 12 години, Жизел прави майчинството основен приоритет. Когато семейството се премества в Тампа, Флорида, тя създава домашно училище за сина си Бенджамин Рейн и дъщеря си Вивиан Лейк на две минути път с велосипед от сегашната резиденция на семейството. Тяхната учебна програма е създадена от самата Жизел с помощта на учител, и включва дори готвене и градинарство. В момента доматите, къдравото зеле и броколите са прекрасни, а градината им с билки е пищна от пресни храсти босилек и розмарин. "Ние си отглеждаме всичко. Искам да кажа, градината е тяхната детска площадка. Вижте им лицата!” казва тя, показвайки снимки на своя iPhone. "Когато съпругът ми реши, че ще играе още една година, не исках да ги пускам в училище, защото е необходимо много, за да се адаптираш към нов град. Те оставиха всичките си приятели в Бостън - и вижте само през какво преминава светът."

Решението на звездния куотърбек да се оттегли - след два сезона с Tampa Bay Buccaneers, стана водеща новина по-рано тази година. В съобщението си в Twitter през март Брейди благодари за подкрепата на семейството си. "Те правят всичко възможно“, пише той и качва снимка от терена със своите съотборници, съпругата си, двете им деца и 14-годишния му син Джак от предишна връзка . От своя страна Бюндхен вижда ролите, които играят в партньорството си, като допълващи се. "Не мисля, че връзките се случват просто така. Връзката никога не е приказката, в която хората искат да повярват. Изисква се работа, за да бъдеш наистина в синхрон с някого, особено след като имате деца“, казва тя. "Неговият фокус е върху кариерата, моят е предимно върху децата. И съм много благодарна, че той ми позволи да поема юздите, когато става въпрос за нашето семейство. Той вярва на моите решения.”

"Спомням си, че в началото той не харесваше идеята да раждам у дома. Той каза: "Не го прави, може да умреш.“ Бюндхен убеждава любимия да изгледа няколко видеоклипа за домашното раждане, преди да отстъпи. "Ясно дадох да се разбере, че това е моето тяло и аз ще реша как да родя." Тя описва 18-те часа на раждане като "най-красивото преживяване в живота ми“. През годините Бюндхен е помогнала да се развие и начина, по който съпругът й също мисли за храната. Според нея той далеч не е бил любител на приключенията, когато за първи път започват да се срещат, преди повече от 15 години. "Том ядеше само ядки и грозде, когато го срещнах. Лудост“, казва тя. "Той не е човек, който се гмурка дълбоко, който проучва.”


Жизел Бюндхен на 41! Отбелязваме с 41 най-добри модни изяви на бразилката


Не след дълго ометохме цяла чиния с пролетните й рулца, всяко едно потопено в нейния сос от кашу. Те със сигурност са много по-здравословни от версията за вкъщи, с която сме свинали - и при това много вкусни. "Мисля, че се чувствам по-добре на четиридесет, отколкото на двадесет, и не само физически, защото всички ни казват, че животът свършва на 40. Е, аз се чувствам сякаш едва започва“, казва тя.

Една последна чаша чай от малинови листа за изпът и е време да си съберем нещата: Бюндхен се отправя към фотосесия за Vogue със Стивън Майзел; облича шикозно кашмирено палто Maison Margiela и взима нежна дънкова чанта Chanel, изпращайки ни до вратата. Преди да си тръгнем, Жизел пъхна малък вързоп в ръката ми. "Ето, вземете тези за десерт“, шепне тя, усмихвайки се. "Фурмите." Тя е права, фурмите са сладки и вкусни. Може би в крайна сметка нямаме нужда от шоколад...

 

Ето я и цялата фотосесия на Жизел Бюндхен за Vogue:

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.