Следва

Пола Стафорд, австралийката, която измисли бикините, почина на 102 години

Louis Vuitton, Spring 2023, Menswear - In Memoriam Върджил Абло

Маршируващият оркестър на университета A&M Флорида, Талахаси. Шествие от атлетични френски знаменосци. Кендрик Ламар в корона от тръни, сякаш изпълняващ заклинание в почит на "отсъстващото присъствие" на Върджил Абло, седнал до концептуалния Yellow Brick Road подиум в двора на Лувъра. И още много... 

Runway преди 1 година

Това е последният път, в който Louis Vuitton празнува, почита и фокусира цялата си енергия във Върджил Абло и неговото наследство. Силата на марката и всички хора, които са работили за гениалния дизайнер, образуват грандиозна всестранна работа . Нищо не е траурно или - дори по-лошо - принудително оптимистично. По-скоро това е една колективна колекция, проектирана от хората, които са работили дълги часове с него, циментираща дълбоката и неотменна социална промяна, която Абло успя да нормализира в самия връх на модния свят.


Върджил беше тук. Как светът се сбогува с Върджил Абло на шоуто на Louis Vuitton в Маями


Инсталацията прилича на площадка за игра, която се връща към това, което Абло веднъж описа като "неопетнената визия на дете, все още неразглезено от общественото програмиране“. Площадката и игрите са мястото, на което той вярва, че се случва творчеството. Като мултидисциплинарен специалист и сътрудник в толкова много области и на различни континенти - диджеи, графичен дизайнер, дизайн на мебели, анимация, музика, филми, музейно кураторство и други - той не признава граници. Екипът, който е работил с него в LV, е научил урока си перфектно, а той е: "всичко е възможно“. И на тази база изгражда колекцията. Сред огромния декор, създаден да имитира увеличен детски влак, и заобиколен от огромни надуваеми топки, те нежно използват това, което знаят за детството на Върджил Абло. Хартиени самолети кацнаха на черен костюм като вид 3-D бродерия. Сгънати "хартиени“ шапки, но възпроизвеждени в луксозна бяла кожа. Палто, украсено със съдържанието на кутия с инструменти. Зигзагообразни розови подгъви на ризите и якета намигнаха към детските занаятчийски комплекти. Символът на LV, ръчно изплетен в многоцветна вълна до ръкавите на дънково яке.

Ако това ви звучи наивно, не сте прави. Ако не друго, екипът на Върджил премахва всички блокажи, доказвайки познанията си за луксозните, модни техники, на които Louis Vuitton е способен: бели кожени бомбъри и палто с грандиозно формовани френски мотиви от 18-ти век, бога гама от цветя, бродерии и жакарди и финал от искрящи пайети френски импресионистични полета от макове и диви цветя.

Накрая екипът на студиото - творческата армия на Абло - последва маршируващия оркестър, за да се сбогува с епоха, трансформираща както за тях, така и за образа на това, което Louis Vuitton може да отстоява на световната сцена. Утре е нов ден; със сигурност скоро ще знаем кой ще е следващият творчески директор на бранда (четете още: Какво ще спечели и загуби Louis Vuitton, ако Кание Уест стане следващият творчески директор на марката). Сигурното е, че няма връщане назад след богатството от равенство и откритост, които Върджил Абло донесе в тази индустрия.  

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.