Следва

Victoria Beckham, Resort 2023

Пола Стафорд, австралийката, която измисли бикините, почина на 102 години

Австралийската изобретателка на бикините, Пола Стафорд, почина на 102-годишна възраст, почти 80 години след като нейният емблематичен бански костюм влезе в историята. Мястото - плажът в Куинсланд.

 

 

All fashion преди 1 година

Както в случая с мини полите, идеята за бикините хрумва почти по едно и също време на различни хора. Изобретението "отворен" бански костюм обичайно се приписва на французина Луи Реар, като годината е 1946 г. Но в Австралия Стафорд е пионерът, правейки бански от две части за себе си още от 30-те години на миналия век.

През 1943 г. тя се осмелява да се появи с такъв бански на плажа в Куинсланд и веднага шокира консервативното местно общество. Но много хора се оказват заинтересувани от показаното смело плажно творение, затова Стафорд не се бави, а започва да мисли за започване на производство. Вече дизайнер, тя ясъздава ярки, цветни бикини, често от щамповани тъкани, които стават много популярни.


Пола Стафорд (вдясно) с модел в нейния бутик

Скоро работата й е показана в Лондон и Ню Йорк, а Стафорд прави име в света на модата. През 1952 г. полицейски инспектори молят модела Ан Фъргюсън да напусне Surfers Paradise Beach, защото носи бикини на Paula Stafford. Дизайнът на банския от две части се смята за неподходящо провокативен, въпреки че популярността на бикините в крайна сметка се засилва в следвоенната ера, основно поради недостига на тъкани и Стафорд влиза в историята като пионер на австралийските бикини.

През 1993 г. Пола Стафорд е наградена с медала на Ордена на Австралия за заслуги към модната индустрия. Нейната работа е изложена в Музея на историческото общество Голд Коуст в Бъндал, Куинсланд.

More All fashion