Следва

Шортички като на Кендал Дженър

Marc Jacobs Fall 2022, READY-TO-WEAR

(Не)светло бъдеще 

Runway преди 1 година

"Владеем изкуство да не умираме от истината," Марк Джейкъбс цитира Ницше, разказвайки за новата си колекция. Изправени сме пред отвратителен Върховен съд, решен да лиши жените от техните репродуктивни права, пред Кларънс Томас, който заплашва да атакува гей браковете и дори да направи контрацепцията незаконна - яростта има как отстъпи място на отчаянието, но Марк Джейкъбс не би си позволил...


20 години по-късно: Уинона Райдър пак е лице на Марк Джейкъбс


ММного, много години - вече десетилетия - живея живота си много открито. Научих някъде по пътя... че колкото повече тайни имам, толкова по-болен се чувствам, и ако има едно нещо, с което отказвам да живея - то е срамът. Може да се каже, че тази колекция е визуален израз на това чувство - на настояването за експериментиране и на стремежа да се върви напред, изразени с моделски състав от всички полове. "Креативността е от съществено значение за живота“, както и разнообразието.

Преди година, двойно възхитени и оптимистични, повечето от нас гледаха напред към по-ярката 2022 г. Миналия юни Джейкъбс насочи тази енергия в динамична колекция, повишавайки модните залози в Ню Йорк. Това по-светло бъдеще всъщност не се материализира - Covid продължава, идва и маймунска шарка, а волята на мнозинството в Америка, родното място на дизайнера, е отнета.

Въпреки това Джейкъбс упорства - увеличава на размерите на дънките и дънковите якета, настоява на американската класика, но в оцветява с основните идеи на френската мода. Добавяйки толкова много пълнеж към оребрените плетени пуловери, за да действат и като възглавници, може би? Това означава да си играеш със суетата по не банален начин... Списъкът му с материали и материи, от които са изработени последните му дрехи, включва, но не се ограничава до фолио, стъкло, хартия, гипс, пластмаса, гума и винил.

Джейкъбс смъква талии, буйства с обувки, ръси камъни навсякъде и "пропагандира" минималистични форми. Цялото антиутопичното настроение е подхранено от прическите на моделите, "бръснати“ отстрани и с къс бретон. И все пак: всичко това беше представено в Обществената библиотека в Ню Йорк с оперни ръкавици и високи до небето бели или черни платформи. Жената на Marc Jacobs е облечена въпреки обстоятелствата. Или може би заради тях? Определено заради тях. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.