Следва

Ваканцията на известните: Джорджина, прашките, Ибиса

Всичко, което трябва да знаете за маймунската шарка - лично от лекар по инфекциозни болести

Ако наскоро сте чували в новините да се споменава маймунска шарка, но все още се мъчите да разберете каква е болестта или как може да ви засегне, следва всичката нужна информация

Health преди 1 година

В опит да се изясни сравнително новото за света - включително за България, където имаме потвърдени три случая на маймунска шарка - лекар по инфекциозни заболявания и изследовател в областта на общественото здраве Дхарушана Мутулингам, доктор по медицина, споделя всичко, което трябва да знаем за "новия Covid" - най-чести симптоми, групи с най-висок рисков фактор на заразяване и пр. Четем:

Какво е маймунска шарка?

Маймунската шарка е вирусна инфекция, която причинява треска и обрив; тя е роднина на едрата шарка (варицела), но доста по-лека за преминаване. Вирусът е идентифициран за първи път през 1958 г. в огнище маймуни, ползвани за изследвания и експерименти, а първият случай при хора е регистриран през 1970 г. Първоначално е открит само в специфични селски райони близо до тропическите гори в Централна и Западна Африка, с два подтипа - единият от Конго (по-тежък и лесно разпространяем), другият - западноафрикански (по-лек).

Оттогава инфекцията се появява все по-често в градските райони и в множество страни. През 1997 г. се наблюдава първото признато (малко) огнище на маймунска шарка в Демократична република Конго; първото огнище извън африканския континент е в САЩ през 2003 г., когато 70 души се заразяват чрез домашните си кучета, а през 2017 г. Центърът за контрол на заболяванията в Нигерия идентифицира много по-голямо огнище с бърз скок от нула случаи до стотици.

Защо маймунската шарка се появи отново сега?

CDC и глобалните му партньори редовно следят за възникващи инфекции. През май 2022 г. клъстери от инфектирани с маймунска шарка се появиха в множество неендемични региони - места, на които не са откривани преди - всичко е много трудно за проследяване, но предаването на инфекцията се дължи главно на пътуващи хора. Първите заразени места са Обединеното кралство и Масачузетс; оттогава случаи са докладвани и в цяла Европа, Западна и Югоизточна Азия, Австралия и Южна Америка. Към средата на юни има над 2100 потвърдени случая в световен мащаб.

 

Как се проявява маймунската шарка?

Инфекцията започва с общи симптоми - треска, умора, мускулни болки, понякога възпалено гърло и кашлица. По-специфично и индивидуално хората могат да получат подути лимфни възли на шията, подмишниците или слабините. Няколко дни след треската повечето хора забелязват и типичния обрив - пъпки, плоски зачервявания или малки мехури. Обривът обикновено се появява по лицето, ръцете и краката, повече отколкото на торса, и може да бъде болезнен, преди да стане сърбящ, като цяло заболяването може да продължи от две до четири седмици.

Имайте предвид, че същите симптоми важат и за други често срещани състояния като варицела, сифилис, бактериални кожни инфекции и алергични реакции към лекарства. Ако някой от тези симптоми се появи, веднага посетете лекар, за да разберете правилната диагноза и да започнете лечение.

Опасна ли е маймунската шарка?

Смъртните случаи са рядкост. В исторически план смъртността е била висока (до 10%), но само в Конго. По-малко тежкият западноафрикански вариант носи смъртност под 1%. При огнището в Нигерия през 2017 г. (западноафрикански тип), смъртността е била до 3%. При сегашното глобално огнище (което изглежда най-подобно на западноафриканската маймунска шарка) е имало само един смъртен случай от над 2100 съобщени досега (много по-малко от 1%). Хората с по-висок риск от тежко заболяване, което може да изисква и хоспитализация, са деца под 8-годишна възраст, бременни или имуносупресирани и такива с анамнеза за екзема и свързани кожни заболявания.

Как се разпространява и какви са рисковите фактори?

След като симптомите се развият, инфекцията може да се разпространи от човек на човек чрез докосване (директен контакт с обрива или обмяна на телесни течности), от предмети, които са били в контакт със заразената кожа (като дрехи), или дихателни секрети в непосредствена близост (като както при целувки или секс). Може също така да се разпространи и чрез други животни (бозайници), ако човек бъде одраскан, ухапан или яде месо от заразено животно, а бременните жени могат да предадат инфекцията на плода чрез плацентата. За разлика от COVID-19, който се разпространява чрез аерозоли, маймунската шарка не може да се разпространи на разстояние; изисква много по-близък контакт. Човек престава да бъде заразен, след като обривът се покрие с коричка и тя падне, а кожата заздравее.

При настоящата глобална епидемия по-голямата част от случаите се появяват сред мъже, които правят секс с мъже, особено хора, които наскоро са правили секс с нов партньор или множество партньори. Маймунската шарка не е изключително полово предавана инфекция, но близкият контакт, свързан с повечето сексуални актове, може лесно да бъде риск от предаване. Няма разлика в спецификата на хетеросексуалните или хомосексуалните сексуални актове. Предаването между мъже, които правят секс с други мъже, вероятно е свързано със силно взаимосвързани социални и сексуални мрежи, които са позволили на вируса да циркулира. Същото може да стане и за други подгрупи от свързани хора - много от случаите са идентифицирани в клиники за сексуално здраве. 

Има ли начин за предотвратяване или лечение на маймунска шарка?

Поради големия опит, който човечеството има с едрата шарка, буквално имаме стратегии за ваксина срещу този род вируси от векове. Настоящите ваксини срещу едра шарка имат поне 85% ефикасност срещу маймунска шарка и повечето заразени не се нуждаят от медицинско лечение. В момента се проучват множество обещаващи антивирусни лекарства за лица, които могат да развият по-тежко заболяване.

 

via GIPHY

Какво означава глобалната епидемия от маймунска шарка за мен?

Маймунската шарка остава нещо рядко. Повечето случаи на инфекцията са леки, самоограничаващи се и не изискват лечение. Понастоящем CDC съобщава за умерена предпазливост за маймунска шарка, която, за разлика от COVID-19, не може да се разпространява на големи разстояния чрез аерозолни капчици, не може бързо да еволюира в различни варианти и въобще не води до толкова висока смъртност. Все още има много неизвестни относно настоящата епидемия от маймунска шарка, която остава значителна, но е съвсем различен "звяр" от COVID-19.

via GIPHY

Ако ви предстои близък контакт (секс, споделяне на домакинство) с хора в регион с по-високи нива на заболеваемост или с мъже, които правят секс с други мъже (особено с нови или множество партньори), знайте, че може да има малко по-висок риск от предаване на инфекцията. Ако имате симптоми, които звучат като маймунска шарка (треска, подути лимфни възли, обрив) или сте имали близък физически контакт с диагностициран с маймунска шарка или човек, който показва типичните симптоми, трябва да се самоизолирате и да се обадите на лекар. Но не се плашете - това никога не помага.

Защо поредно инфекциозно заболяване, уморени сме!

Населението на земното кълбо се увеличава, все по-интегрирани сме в чужди култури и пътуваме много, което означава, че все по-лесно да се разпространяват такъв епидемии и инфекциозни болести. Винаги сме живяли в сложна екология от микроби и други форми на живот и инвестирането в обществено здравеопазване, научните изследвания и глобалната информираност са един от начините да се грижим един за друг в рамките на тази екология.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.