Следва

Street Style вдъхновения: Парижани!

Jacquemus, Fall 2022, READY-TO-WEAR

Никой не може да го спре 

Runway преди 1 година

След последното шоу на бранда в Хавай - предимно с местни модели и гости - Симон Порт Жакмю представя новата си колекция за есента на 2022 г. в солените планини на парка Камарг, Южна Франция. Списъкът с гости във Франция е далеч по-дълъг от този за шоуто на Тихия океан - множество международни почитатели на Jacquemus, представители на пресата, стилисти и модели, пристигащи от гарата в Авиньон часове преди шоуто. След пътуването с коли и автобуси, всички идват по здрач, морето се разбива в суровия терен. Няколко души споделят, че всичко изглежда, сякаш са на луната: чиста вода, ледена сол, люляково небе. Луната и Планетата на Jacquemus може би не са толкова различни: прозрачни далечни пространства с алтернативни гледни точки към реалността, на които всякакви обувки вършат работа.

Между планините от сол дизайнерът създава подиум, извиващ се надолу по хълм. Моделите се спускат от върха на планината, всяка дреха е развяна от вятъра, а воалите от тюл се издуват като облаци... сякаш Карл Лагерфелд среща "Дюн". Работейки с груба ръка и скромни, но прекрасни материали, Симон препозиционира своята марка и погледа си от поп вибрациите, които изповядва през последните години, към нещо по-изтънчено. "Започнах да работя върху колекцията с манията да стартирам отново от нищото, като от бяла страница,“ обясни той. Първoто нещо, с което изпълва тази страницата, е идеята за комфортна мода. Знаем, че му предстои сватба в Южна Франция след два месеца, което също повлиява на новата колекция: вижте визия 1 и двата модела, които се прегръщат и танцуват.

При 61 визия тази бяла страница се изпълва - палта, пухени жилетки и карго панталони са това, което Jacquemus умее да прави, а сега разхлабва формите за по-спокоен дух, добавяйки новата си маратонка Humara от сътрудничеството с Nike. За жените най-простите му идеи са най-добри - бяла миди рокля от тюл с детайли в цвят на чувал, вързан отпред за чист, "момински" вид. Разголените креации на Jacquemus са добър противовес на модата от ликра в други парижки къщи: прозрачната бяла рокля на Мика Арганяраз е безупречно красива - дори в момента, в който моделът спира по средата на пистата, за да премахне неудобните си токчета. Много харесваме Мика, четете още за нея: Кой кой е в модата днес: Мика Арганяраз, аржентинката на всички корици

В много отношения колекцията е връщане към мястото, откъдето започва Жакмю. Неговата хитра мода от средата на 2010-те дефинира непочтителния, буржоазен артистичен вид на тогавашния момент - спомнете си полка точките от есента на 2017 г. или момичета от прериите от предишната пролет - сладки дрехи, нахални и изненадващо елегантни. Новото изпълнение на Jacquemus разчита много повече на драмата - не само на несравнимия детайл, но и на обемите, оживяващи през пространството и природата. Няма кой да го спре. "Искам да бъда името на своето поколение“, каза той след шоуто, намеквайки "Искам да работя за Jacquemus - а Jacquemus е голяма къща.“ Той отдавна спря да играе по правилата на модната система, но модната индустрия продължава да го иска. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.