Следва

Никакви целувки и други правила за спазване след увеличението на устните

Скалпът изгаря и става страшно - ето как се справяме

Трябва да е здрав!

Hair преди 1 година

Вече знаете колко е важно да използвате SPF всеки ден. Намазването от главата до петите с любимия слънцезащитен крем е ключ към предотвратяването на рак на кожата, слънчеви изгаряния и ранни признаци на стареене, но има част, която повечето хора са склонни да забравят, а тя е също толкова важна, колкото всички останали: скалпът. "Скалпът обикновено е прекомерно изложен на слънце, a и хората полагат никакви или минимални усилия да го защитят, което може да доведе до неприятни и болезнени слънчеви изгаряния“, казва Чък Езекия, преподавател и посланик на марката в René Furterer. Д-р Рейчъл Мейман, сертифициран дерматолог в Marmur Medical в Манхатън, добавя, че хората с къси, тънки или редки коси са особено предразположени към слънчеви изгаряния на скалпа. А най-лошото е, че този тип увреждане от слънцето има потенциал да бъде много повече от просто временен дискомфорт - обясняваме всичко: как се случва, как да се предпазим и възстановим (доколкото може), ако хубавите ни главици изгорят...


ФБР: "Човек с нормално емоционално здраве се грижи за косата си" и още от психологията на косата


Как слънчевото изгаряне се отразява на косата?

Като се има предвид, че слънчевите изгаряния могат да причинят възпаление и дразнене, слава Богу, изгореният от слънцето скалп не засяга състоянието на косата толкова много. Д-р Езекия, уверява, че ако има въздействие, то е минмално и само временно. "Въпреки че кожата на главата може да почервенее, обикновено това дори не се забелязва, но оказва влияние върху микробиома на кожата, което вече засяга и косата“, обяснява той. По-нататък д-р Майман добавя, че тъй като слънчевите изгаряния са ограничени до епидермиса, те не са в състояние да повлияят пагубно на косата, тъй като корените на космите са разположени дълбоко в мастния слой.

Как слънчевото изгаряне засяга скалпа?

Изгорял под слънцето скалп носи подобни странични ефекти, както ако изгорим където и да е другаде. Очаквайте дискомфорт, малко болка, а ако говорим за много сериозно изгаряне - отделяне, белене на кожата на главата след около седмица. За това много помага грижата за след слънце - ще стигнем до това след малко.


11 неща, които правим с косите си, а не трябва


Кой е най-добрият начин да преотвратим изграрянето на скалпа?

Д-р Езекия казва, че най-добрият начин е да поддържаме главата си защитена е с помощта на UV-защитна шапка или шал или слънцезащитен крем, както бихме направили върху останалата част от тялото си - най-добре и двете. Използването на обикновен слънцезащитен крем е по-лесно за хората с много къса коса, но слънцезащитни спрейове, мистове и пудри са солидна възможност и за по-дългокосите. Опциите, които харесваме, са Sunbum Scalp & Hair Mist SPF 30, който не утежнява косата и не я прави да изглежда мазна, и Supergoop! (Re)setting 100% минерален прах SPF 35, който се предлага в четири различни нюанса и лесно се смесва с косата.

Кой е най-добрият начин за лечение на изгорял от слънцето скалп?

Ако щетите са вече нанесени, не се страхувайте - има няколко начина, по които можем да ускорим възстановяването. Като за начало се препоръчва да сменим шампоана и балсама си с по-нежни и успокояващи формули, да измием коса с хладка вода и да не ползваме сешоар и други топлиннообработващи уреди. Използването на René Furterer Astera Fresh Soothing Concentrate преди шампоан също би помогнало, тъй като той е направен с екстракт от мента, евкалипт и Asteraceae (ехинацея), които успокояват много...

Фабиан Лигуин, базиран в Ню Йорк фризьор и съосновател на Rahua, предлага същото, когато става въпрос и за стилизиращи продукти. Той обяснява, че много продукти за оформяне и фиксиране на косата използват комбинация от химикали и алкохол, за да се "прилепят" за нея, да изсъхнат бързо и да поддържат формата й. Въпреки това, когато този коктейл се затопли от слънцето върху вече раздразнен скалп, той може допълнително да влоши щетите. Естествено, на пазара има и стилизиращи продукти с успокояващи съставки, като гел за коса с алое вера, например.


DIY: излекувай у дома цвета на "лятната" коса


Д-р Майман казва, че правенето на хладни компреси няколко пъти на ден също помага да за облекчаване на болката от скалп-изгаряния. За да се намали допълнително болката, тя обикновено препоръчва две неща. "Хидрокортизон 0,1% крем без рецепта, който може да се прилага два пъти дневно през първите няколко дни след изгаряне, за да се потисне възпалението. И чиста алое вера", казва тя. "Комбинацията от хидратиращи и противовъзпалителни свойства прави гела от алое отличен при лечението на всякакви слънчеви изгаряния."

More Hair