Следва

We love: Ева Лонгория at her best на филмовия фестивал в Таормина

"Усмихни ми се, аз те разбирам", казва любимият ви лигльо

Ново проучване дава допълнително доказателство, че любовта, без която не можем, кучетата вкъщи, разбират емоциите на лицата ни

Love преди 1 година

Независимо дали става дума за съчувствено накланяне на глава, изплезен език, лапа на коляното ни, любимия развълнуван мах с опашка - кучетата всъщност постоянно показват, че знаят точно какво чувстваме, вече е и (почти) научно потвърдено!


По-скъпи от собственика: FENDI извадиха фирмени каишки за кучета


Науката все още не е взела крайно решение по въпроса, но доказателствата в полза на идеята се трупат. Току-що ново проучване установи, че кучетата са в състояние да направят разликата между щастливите и ядосаните човешки изражения, освен в тона на гласа ни (това е потвърдено от специалисти отдавна - тук говорим за връзка и разбиране само с поглед). Биологът Корсин Мюлер от Университета по ветеринарна медицина във Виена, Австрия, и колегите му тестват 11 кучета - включително бордер коли, фокстериер, голдън ретривър, немска овчарка и други - с помощта на сензорен екран, обучават кучетата да докосват съответно щастливо или ядосано лице в името на лакомство - и те успяват...


Осиновени красавци за гушкане: столично училище бори стреса на децата с кучета-терапевти


Учените показват на кучетата само горната и/или долната половина на лицата, за да гарантират, че животните не отговарят само на усмивка или оголване на зъби. Емоциите се показват на всички части на човешкото лице, не само на устата, казва Мюлер, чието изследване е публикувано по-рано тази година в списание Current Biology. "Ако сме ядосани, се появява бръчка между очите“, обяснява той, която кучетата разпознават; формата на очите също се променя и те го виждат, особено в лявата половина на лицето, която те предпочитат да наблюдават (потвърдено от друго проучване).

Домашните любимци, обучени да разпознават щастливи изражения, могат да направят това, когато им бъдат представени различни половини на лицето, както и когато им бъдат представени лица, които животните не са виждали преди. Кучетата, обучени да реагират на ядосани лица, също успяват да изберат гневни изражения сред изборите, които бяха помолени да направят. Става ясно обаче, че животниките по-лесно разпознават щастие, отколкото яд и негативизъм, според Мюлер, защото те имат реални отрицателни асоциации с неприветливи изражения. Може би ядосаните лица означават, че кучето няма да получи никакви потупвания, погалвания и поощрения, докато щастливите лица означават разтриване на корема, чешкане зад ушите и понякога лакомства.

Изследователите все още не знаят дали способността на кучетата да различават двата израза на лицата ни се дължи на минал опит или е резултат от процеса на опитомяване. Каквато и да е причината, не е толкова изненадващо, че кучетата могат да различават израженията на лицето, казва д-р Мюлер. "Тъй като прекарват толкова много време с хората, те имат много възможности да видят човешките изражения." Марк Бекоф, поведенчески еколог, който специализира в областта на кучетата в Университета Колорадо, Боулдър, е съгласен. Хората и кучетата са изградили невероятно тясна връзка в продължение на хиляди години заедно - ние винаги сме искали нещо от тях, особено способността да ни разбират. 


Ап-чих! И кучетата настиват (дори през лятото), ето какво правим в случая...


 

More Love