Следва

Skepta и Armin Van Buuren пристигат за първото издание на SOLAR PLOVDIV 2022

Биографична книга за Зеленски – за първи път на български

Френски журналисти описват живота на актьора, който стана президент на Украйна

Books преди 1 година

„Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“ от авторитетните френски журналисти и специалисти по Украйна Режи Жанте и Стефан Сиоан е една от първите биографични книги в света, посветени на украинския държавен глава, и първата, която излиза на български. Тя проследява пътя на Зеленски от комедийните изяви през успехите в телевизията и работата му с проруски олигарси до еманципирането му и превръщането му в лице на Украйна. Изданието ще се появи на родния пазар на 1 юли с логото на изд. „Кръг“ – преводът е на Гергана Соколова, а корицата е на Наталия Чайкина.

Биографията е написана след началото на руската инвазия в Украйна и е публикувана на френски през май 2022 г., а правата за издаването й вече са продадени в над 20 държави. България е една от първите страни, в които книгата излиза.

Изданието хвърля светлина върху трудните отношения между Украйна и Русия, които не подлежат на еднопластов коментар или анализ. Вместо да възхваляват образа на украинския президент, пренебрегвайки съмнителни моменти от личната му история и кариерен път, Жанте и Сиоан избират да разкажат за всички тях. Те проследяват развитието на Володимир Зеленски от актьор, познат с ролята си на президент в сериала „Слуга на народа“, и бизнесмен в добри отношения с представителите на проруската вълна в страната, който предпочита да говори на руски, до държавен глава, постепенно втърдяващ позицията си за значението на своята украинска идентичност. От човек, който гледа на войната като на нещо чуждо, което иска да избегне на всяка цена, до пълководец, който избира да не се подчинява на страха, а да защитава народа си.

„Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“ подсказва защо вместо да се окаже поредният популист на политическата сцена, Зеленски се превръща в истински държавен лидер. Изданието дава глас и на проблематични теми като националистическата линия в украинската политика, която макар и използвана активно от пропагандната машина, остава с периферна роля. 

За българските читатели книгата може да бъде много интересна и с паралелите, които провокира, между украинската и българската действителност преди войната и проблемите, пред които обществото е изправено.

Текстът поставя и войната в Украйна в контекста на поведението на Русия в други въоръжени конфликти в района. Авторите на книгата дават отговор и на въпроса каква е била ролята на Майдана за пробуждане на проевропейските и антируските настроения сред украинското население. Те опитват да дадат отговор на още един важен въпрос: възможно ли е било инвазията в Украйна да бъде предотвратена и каква е била цената?

„Биография на Зеленски“ е за всеки, които иска да разбере по-добре процесите, които протичат в Украйна днес, причините за достигането до настоящата ситуация и каква е ролята на Володимир Зеленски в нея.

More from View Sofia

Пазаруваме дизайн от HAY с отстъпка по повод ЧРД 20 на датския бранд

Events преди 10 месеца

В средата на май концептуалното пространство за дизайн СКЛАДА кани всички почитатели на добрия дизайн да отпразнуват заедно 20-годишнината на емблематичния бранд HAY, съчетаващ скандинавската мебелна традиция със съвременното индустриално производство

"Áга" тръгва по кината и в САЩ

Movies & TV преди 4 години

"Áга" на Милко Лазаров ще бъде разпространяван в САЩ. Кинопоказът започва с официална премиера на 4 септември в Ню Йорк. Това се случва след повече от 40 награди от цял свят и разпространение в Австралия, Нова Зеландия, Китай, Полша, Швейцария, Франция, Германия. Значим успех за българското кино!", гласи Фейсбук пост на Пространство Култура.

More Books