Следва

Dior, Fall 2022, Couture

Schiaparelli Fall 2022, Couture

Сюрреализъм, чист 

Runway преди 1 година

Всяка нова колекция на Schiaparelli се очаква от модната публика с особено нетърпение. Шоутата на Къщата под ръководството на Даниел Розбъри (Daniel Roseberry) винаги са добра причина да бъдете изненадани по детски от необичайните находки на дизайнера. И този път, на поредната Седмица на висшата мода в Париж, той не разочарова. Интересното е, че освен към самата Елза Скиапарели, новата колекция съдържа много директни препратки към други двама изключителни маестри: Ив Сен Лоран и Кристиан Лакроа. И двамата не са "непознати“ за Модна къща Скиапарели. Сен Лоран обожава Скиапарели и редовно прави препратки към нейното в своето творчество, особено що се касае до влиянието на нейните приятели сюрреалисти. За една от своите колекции той създава анатомично оформено сърце, обсипано с блестящи камъни -  ясна почит към Салвадор Дали и сътрудничеството му с "бясната Елза“ (четете още: The Gilded Fashion: как Салвадор Дали превърна омара в модна икона). По-късно бижуто ще бъде повторен под формата на чокър от Том Форд през 2003 г. Много подобен виждаме сега под авторството на Даниел Розбъри в тази поредна изумителна колекция на Schiaparelli.

Кристиан Лакроа от своя страна създава първата капсулна колекция за Къщата на Скиапарели през 2013 г., когато е решено тя да бъде съживена. От него Daniel Roseberry взаимства пищните драперии, богатите бродерии и испанските мотиви. От себе си той щедро добавя корсети с напълно голи гърди, „летящи“ шапки, които сякаш се носят над главата, и големи златни бижута. Букетните рокли, украсени с огромни цветя, са трогателна препратка към биографията на основателката на Къщата. Както си спомня самата Скиапарели, като дете тя се намира за грозна. Мечтаейки да стане красива, тя посажда семена в ушите, ноздрите и гърлото си: бъдещата гениална дизайнерка искрено се надява, че по този начин върху лицето й ще поникнат цветя. Години по-късно идеята е повторена от наследника й, но не върху лицата на моделите, а върху телата им. 

Цялата фантастична колекция на френската модна къща, основана от италианка и ръководена от американец, е в галерията ни >>>   

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.