Следва

We Love: цял бял бански, като на младата Клаудия Шифър и откъде го взимаме

Chanel, Fall 2022, Couture

Тази седмица е рай за нас, за вас и за всеки, който се разтреперва от гледки като тази в галерията ни - новите Couture колекции на най-велките дизайнерски брандове. Вече видяхме Schiaparelli, предстоят още много...  

Runway преди 1 година

За артистичния директор на Chanel Виржини Виар колекциите отразяват прагматичните нужди и желания на клиентите и почитателите на Къщата, но подчертават и нейните собствени еклектични, но никога фантастични източници на вдъхновение. В този смисъл Виар няма нищо общо с обширните изявления на нейния ментор Карл Лагерфелд, който наложи мощен нов силует на практическите визии във всяка колекция; вместо това тя внася усещане за нежна еволюция с безброй препратки и искри на вдъхновение, които варират (както в тази колекция) от ослепителен спомен за Инес дьо Фресанж, облечена от Лагерфелд в сако от ярко тревисто зелено и шокиращо розово (за модното шоу на Chanel през 1988 г., когато Виар се присъединява към къщата), до кадър на Фред Астер като от кинематографичен екшън с вечерно палто, бяла вратовръзка, уловен по средата на танц, до Ани Оукли от 19-ти век, архивни референции на ежедневни костюми Chanel от 20-те, хлъзгави рокли от 30-те, кройки от 60-те и ярко импресионистичния стил на Лагерфелд от началото на нашия век. Четете още: Нова класика? Chanel, година след Карл...

Нито една от тези препратки обаче не се използва от Виар по начин, който французите наричат ​​premier degré, т.е. буквално. Те служат като отправна точка за тоалети, които се развиват с приноса на текстилните дизайнери и производители, които тъкат тези необикновени живописни туидове, и шивачите, които най-добре знаят как да направят перфектни плисета, които се движат красиво и са безкрайно елегантни.

За да създаде сцената, дизайнерката отново се обръща към художника Xavier Veilhan, който създаде конструктивисткия комплект за пролетната модна колекция на бранда. Този път той построи серия от структури, които образуват символичен пейзаж (арки, мишени, мобилни устройства, кубчета от рециклирана пластмаса в цвят розова дъвка) в пясъчния открит стадион на конния център L’Étrier de Paris в Bois de Boulogne. Гостите минават през или около тези структури, преди да се преместят на закрито. Това нежно внушава нещо от привкуса на арт деко роклите с паднала талия и линейни форми, които се появявяват в някои визии на колекцията (и включват коприна Taroni, която Виржини съчетава със стилно болеро на ивици от черни и бели пайети и стебла мъниста).

Симфоничният саундтрак, създаден от приятеля на Виар Себастиен Телие и показан с видео, прожектирано на гигантски екран като фон, е импресионистичен клип, който включва разнообразен актьорски състав, включително Шарлот Казираги и Фарел Уилямс. Този еклектизъм допълва дрехите, демонстриращи невероятни текстилни техники и материи - дантела, боядисана като смола; дъжд от бродирани листа върху бяла трапецовидна рокля от тюл, засенчваща щампа на същия мотив отдолу; цял деко принт върху рокля-камбана, която при по-внимателно разглеждане се оказва, че е изцяло украсена с пайети Lesage или кичури щраусови пера, старателно нанесени върху черен шифон и прозиращи през отворите на изчистен тренчкот от текстуриран черен туид.

За съжаление, в този епичен комплект и погледнати от разстояние, много от тези много фини детайли, изтъкнати от Виар, се губят. Тези дрехи трябва да се докоснат, видят от близо, имат... чиста висша мода. 

Цялото шоу е тук:

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.