Следва

Ваканцията на известните: рошава и сладка Сара Джесика Паркър, отново в черен цял

Честит Ден на целувката с 20 важни факта за най-любовния жест

Kiss me more!

 

Love преди 1 година

6 юли е Световният ден на целувката. View Sofia събра двадесет от най-любопитните факти за нея - най-милият, най-любовният, най-основополагащият отношения и съдби жест на света. Да живеят целувките - мимолетни, приятелски, дълги, нескромни, страстни, дълго помнени, прекрасни! 


KISS me tender! Целувката, начин на употреба


Първа, небрежна, френска, бизнес - само популярната класификация на целувките доказва, че това е много обичан от човечеството процес, за който не спестяваме епитети и фантазии. За някой, който е по-близо до чувствения подход , целувката е символ на любов или страст, който не изисква допълнителни думи и обяснения. Ако не сте такъв човек, четете надолу невероятните факта, научни открития и еволюцията на основна на THE KISS, за да се убедите, че по-нежно, хубаво, специално и неповторимо няма...

1. Първата целувка е преживяване, което никой не забравя, дори и да иска... Когато се целуваме с някого за първи път, освобождаването на хормона допамин дава на тялото впечатляващ тласък, съпроводен с желание за повече интимност. Джон Боанън от университета Бътлър в САЩ анкетира 500 души за техните първи любовни преживявания, по-специално целувки и загуба на девствеността. Повечето от тях си спомният "дебютната" целувка до съвършенство, за разлика от първия секс, емоционално описвайки събитието в ярки цветове.

2. И още за химията и любовта: освен всичко друго, освобождаването на допамин влияе върху апетита и съня, освен това, когато целуваме някого, сърцето започва да бие по-бързо, увеличавайки притока на кислород към мозъка - благодарение на адреналина и норепинефрина, които допринасят за реакцията. Освобождават се и ендорфини, потапящи ни във вълни от еуфория - за това благодарим на хипофизната жлеза и хипоталамуса. Ето такъв вълнуващ коктейл представлява една целувка - има какво да се празнува днес... 

3. С развитието на връзките обикновено целуването намалява нивата на хормона на стреса - кортизол, предизвиквайки освобождаването на окситоцин, който често се нарича "хормонът на любовта“, тъй като участва в развиването на чувства на привързаност и сигурност. Според биолозите точно на това се задържат чувствата след период на страстни импулси.


Помощ: възрастова разлика в любовта, кога става проблемно


4. По време на целувка зениците ни се разширяват. Може би затова понякога ни привлича идеята да затворим очи, наслаждавайки се на процеса.

5. Германският учен Онур Гюнтюркюн, след като наблюдава 224 двойки в САЩ, Германия и Турция, открива, че две трети от човечеството накланят главите си надясно, когато се целуват. Въпросът тук, очевидно, не е влиянието на дясната ръка (в света има 6 пъти повече десничари, отколкото левичари), а най-вероятно в разделението на функциите на мозъчните полукълба. Според друга теория 80% от майките слагат новородените на лявата гърда, съответно бебето свиква да обръща главата си надясно с течение на времето, за да задоволи глада - и затова повечето от нас автоматично обръщат главата си надясно, като искат да хванат излъчването на топлина и любов.

6. Целуването ни помага да изберем правилния партньор. Според антрополога Хелън Фишър ние не само предпочитаме хора със специфични биологични профили, но и знаем как да разпознаем точно този профил. Да, първо, от състава на слюнката, защото всеки от нас е собствена лаборатория. Второ, когато срещнем чужди устни, се активират пет от 12-те чифта черепни нерви: мозъкът се опитва да събере възможно най-много информация за другия човек. Трето, има предположение, че феромоните и хормоните, които обменяме при контакт с устните, дават информация за имунитета, наследствеността и здравето на партньора, както и дали той е готов за сериозна връзка .

7. Факт, за който не се говори особено: жените смятат целувката за по-важна в една връзка от мъжете. Проучването, в което са участвали около 1000 студенти, потвърди, че жените са склонни да използват целувката, за да оценят потенциалните си партньори, а мъжете - като необходима стъпка, която увеличава шансовете за секс .

8. Мускулът, който напрягаме, за да цункаме някого по бузата или челото, се нарича orbicularis oris на латински. Той помага да свием устни, което инстинктивно знаем как да правим от раждането и сученето на майчината гърда.

9. Ако само 2 мускула работят за обикновена целувка-поздрав, в името на страстна френска ще трябва да се напрегнем по-сериозно, защото (в зависимост от това колко се вкарвате в случващото се) 23 до 34 мускула на лицето и 112 постурални мускула влизат в действие - дори тези, които държат тялото изправено. Докато не стане време за лягане, де...

10. Устните са 100 пъти по-чувствителни от върховете на пръстите. И като цяло дори гениталиите нямат такава чувствителност като устните.


Никакви целувки и други правила за спазване след увеличението на устните


11. Целувката, между другото, е енергоемък процес. В зависимост от приложената страст можем да изгорим от 6,4 до 26 калории на минута. Общо човек се целува около две седмици през целия си живот, което прави повече 30 000 изгорени калории!

12. Нещо, което превръща всеки от нас в супергерой: в мозъка има специални неврони, които помагат намерим устните на партньора в тъмното - колкото по-развити са тези неврони, толкова си по-добър...

13. Колкото по-често една двойка се целува, толкова повече партньорите са доволни от връзката си. За да бъдем честни, учените добавят, че това не означава, че такива двойки правят секс по-често от други, по-малко щастливи хора.

14. Науката потвърждава, че някои жени са успели да постигнат оргазъм от целуване.

15. Световният рекорд за най-дългата целувка от Книгата на рекордите на Гинес е повече от два дни, или по-точно 58 часа, 35 минути и 58 секунди. Отговорни за тази лудост са тайландските съпрузи Лаксана и Екачай Тиранарат, които отпразнуваха Свети Валентин през 2013 г. по този начин (въпросът как са решили проблема с тоалетната и дехидратацията не ни излиза от главата).

16. Филематологията (от гръцката дума "philema" - целувка) е наука за целуването, създадена от британски учени през 2009 г. на конгреса на Американската асоциация за напредък в науката. Филемафобията е страх от целувки. Филемамания е мания за целувки.

17. “X” в края на писма и съобщения не символизира съзвучие с думата целувка, а докосването на устните по време на целувка.

18. Според статистиката 90% от населението на света се целува, а 10% пренебрегват това занимание и изобщо не се занимават с целуване... Сред въздържалите се са почитателите на традиционни практики в Судан (които вярват, че устата е прозорец към душата и има вероятност с целувка да бъде открадната) плюс ескимосите, полинезийците и малайзийците, които предпочитат да трият носовете, вместо да докосват устни.


Любов разкошна: 13 кадъра от четиридесетилетната връзка на Мерил Стрийп


19. Има научни доказателства, че мъжете живеят средно с пет години по-дълго, ако целуват жена си всеки път, преди да отидат на работа. 

20. На немски език има красива дума Nachküssen („nachkyussen“), преведена приблизително като "целувка, която да компенсира всичко, което не се е случило“. Звучи сладко, нали, особено в Деня на целувките?

И за финал, любимото от Робърт Бърнс в превод на Владимир Свинтила:

Идейки си запъхтяна
вечерта веднъж,
Джени вир-водица стана
в цъфналата ръж.

Джени зъзне цяла, Джени
пламва изведнъж.
Бърза, мокра до колени,
в цъфналата ръж.

Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж
и целуне този някой
някого веднъж,

то нима ще знае всякой
де, кога веднъж
някого целувал някой
в цъфналата ръж?

More from View Sofia

Двойно еспресо, лате, американо: кафе предпочитанията на Кардашян, Пери, Холмс, Мадона и другите

Food преди 1 година

Няма вариант сутринта ни да почне без кафе. Между 9 и 10 в Редакцията пристигат всички колеги, един по един, и всеки си носи кафето. Неговото си, запазената му марка. За един е американо с мляко. За друг - капучино с бадемово мляко. Третият - двойно еспресо. В резултат - честен спор, кое е по-доброто? За да не се разправяме, решихме да сравним часовниците си с кафетата на звездите, нека те "решат" вместо нас кое кафе сутрин и защо >>> 

More Love