Следва

Jean Paul Gaultier, Fall 2022, COUTURE

Фетиш: Balenciaga, Fall 2022, Couture

Под звуците на любовна поема, озвучена от гласа на изкуствен интелект, порода хуманоиди от най-висша мода, облечени в черен неопрен, с равномерно изтрити от високотехнологични отразяващи щитове лица, дебнат... Да, това е Balenciaga. 51-ата кутюр колекция на марката. 

Runway преди 1 година

Всичко прилица на нашествие на зловеща неясни същества, маршируващи на своите шипове - изсечени "космически ботуши“, готови да превземат земята, след като човечеството се самоунищожи. Добре дошли отново в дистопичните вълнения на модната мултивселена на Демна Гвасалия.

Новата си Висша мода за Къщата той показа вчера: "Тази година реших, че трябва да вложа повече от себе си в това и някак си да намеря ново бъдеще, разбирате ли? Ето защо гамата започна с много неземни, почти футуристични неопренови визии, което е моята идея за интерпретация на gazar през 2022 г.“ Концепцията за модата като изобретение за него е от основно значение, що се отнася до придвижването на изкуството на модата напред. Газар е скулптурната коприна, която Кристобал Баленсиага изобретява с производителя на тъкани Abrahams през 1958 г., за да създаде великолепните обемни рокли, с които става известен. Еквивалентът на Demna - оформен в тези нечестиво фетишистични хиперформовани дрехи "като за гмуркане" - е проектиран с нов вид неопрен, направен в сътрудничество с японски производител, използвайки, отбеляза той, техника "варовик“, "която е много по-устойчива и природосъобразна.”


Fashion Starter: "Не мисля, че елегантността днес е релевантна", Демна Гвасалия


Изцяло затвореното тяло е, разбира се, силно разпознаваем подпис на Balenciaga под опеката на Демна. Всички, включително тълпите от крещящи фенове, които се събраха за шоуто, знаят много добре какво представляват пантаботите на Balenciaga и как известното тяло на неговата приятелка Ким Кардашян е силуетът (не кожата, не лицето, не тялото, а силуетът) на къщата. Никой не е разочарован от това събитие. През втората половина на шоуто, където лицата на моделите вече са разкрити, Ким се включи с дълбок корсет и драпирана пола, а изненадата допълниха други friends and family of Balenciaga: съпругът музикант на Демна BFRND, Никол Кидман, Дуа Липа, Наоми Кембъл, Бела Хадид... 

Но да се върнем към мотивацията за минута. Миналия сезон Демна предизвика сензация, занимавайки се с категоричната, приспособена елегантност на модната естетика на Balenciaga. Сега той поставя себе си на първо място - виждаме версия на уличното облекло, но висша мода, което е феномен, отоворен за издигането му до статут на гениален моден дизайнер. Худита, суичъри, износен деним и парки - някои направени от рециклирани оригинали, други - обработени с алуминий, за да създадат набръчкани обеми - последваха антиутопичното неопреново племе Balenciaga.


Защо Ким Кардашян е най-добре облечената на Met Gala 2021


За да затвори кръга, Демна обяви откриването на нов бутик Balenciaga на Avenue Georges V, където могат да бъдат закупени определени артикули от лимитирана серия като преработени парчета, сувенирни порцеланови фигурки Balenciaga и чантата „Speaker“, носена в шоуто. "Има артикули от колекцията, които вече са налични в магазина. След последното шоу хората веднага започнаха да ме питат "Откъде да си купим?“ Те, особено от по-младото поколение на може би бъдещи клиенти, не знаят много неща и ние искаме да установим диалог. Четете още: Епохалното значение на първата Висша мода на Демна Гвасалия за Balenciaga и 5-те най-важни неща за нея

В известен смисъл Демна "се срещна" с Кристобал през това ревю. Арката на шоуто, каза той, "е портал от бъдещето към миналото“. Това е Събитие на всички нива, както и сме свикнали да очакваме от един от малкото модни дизайнери в света, който най-успешно привличат вниманието. Този сезон е нещо много по-лично и че зад него има трогателна причина. Обяснявайки AI стихотворението при откриването на шоуто, дизайнерът казва, че това са думите на любовна поема, която е написал на съпруга си. "Защото je t’aime е най-красивата дума от френския език за мен. Осъзнах, че модата, това, което правя, е единственото нещо, което обичам да правя и искам да правя. И по някакъв начин това беше любовно писмо към човека, когото обичам най-много в живота си, и към работата, изкуството, което правя."

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.