Следва

Камък за креативна аура, дизайнерски

Valentino, Fall 2022, Couture - поклон пред Пиерпаоло...

Който е бил в Рим онзи ден - завиждаме откровено... 

Runway преди 1 година

Пиерпаоло Пичоли е спокоен в света на модата. Той подхожда към работата си с ненадмината увереност и списъкът с неговите неповторими ревюта става по-дълъг с всеки сезон. Този уикенд той вмъкна още една перла в своя репертоар, поставяйки есенната колекция на Valentino на Испанските стъпала в Рим, почти свещено място, толкова гъсто в слоевете си история, значение и символика, че се превръща в l'altra dimensione. 

"Това е дълбоко лична колекция, защото всичко е свързано с историята на Valentino“, каза Пичиоли на пресконференция преди шоуто, проведена в централата на лейбъла на Пиаца Минянели. Валентино Гаравани основава своя едноименен maison de couture през 1959 г., заедно със своя партньор Джанкарло Джамети. Първото ателие се намира на Via Gregoriana, тясна калдъръмена улица, извиваща се надолу от църквата Trinità dei Monti, която се намира на върха на Испанските стъпала. Пичоли иска това модно шоу да започне точно там, където се намира оригиналната sartoria di Alta Moda, с модели, които смело се спускат по 136-те хлъзгави стълби от травертин, за да стигнат до Palazzo Mignanelli. Той го описва като "затваряне на кръг“.

С нещо като контраинтуитивен обрат на фразата той нарича колекцията си "Началото". Дизайнерът обяснява, че след 23 години работа за мезона е почувствал необходимостта да "разбере колко много от мен има в днешния Валентино и колко от Валентино има в моята самоличност“. Той категорично отрича това да е празничен момент или каквато и да е почит. По-скоро "идеален разговор с лексикона на къщата", който иска да представи по по-съзнателен начин. И знае, че говоренето за началото звучи оксиморонно - "Но това е начинът, по който се чувствам, защото всяко начало носи идеята за обещание за бъдещето.“ Това също е концепция, присъща на модата въобще, "защото модата е непрекъснато начало, тъй като винаги трябва да започваме наново, без предварително определени модели или карти. Един и същ дизайн може да се интерпретира по напълно различни начини шест месеца или шест години след създаването му. Това, което прави разликата, са хората, които носят дрехите, човешкият подход - и това е историята, която обичам да разказвам.“

Отвъд очевидните му творчески умения, идеята на Пичоли за нов хуманизъм е това, което прави практиката му отличителна. „Вярвам, че е моя отговорност като моден дизайнер да свидетелствам за времето, в което живеем. Мисля, че красотата има силата да пробие, да докосне хората и тяхната съвест. Заемането на радикална позиция чрез силен разказ и чрез образи на свят, който се променя, има въздействие и дава видимост на ценностите, които трябва да бъдат защитени. Вярвам, че модата може да бъде политическа.”

Макар разнообразието (от модели) да липсваше на някои модни подиуми в Париж, Пичоли заема доста категорична позиция по темата, като се съсредоточава върху кастинг, който е толкова разнообразен, колкото и индивидуално изработените творения, които той "запраща" по Испанските стъпала. Това е донякъде трудно място, където въздействието на дрехите може да се загуби в мащаба на околността, но Пичоли познава добре Roma ("там, на Стъпалата, ходя  всеки ден, за да си взема еспресото в близките кафенета“). Той има спомени как е идвал на Piazza di Spagna като тийнейджър, за да гледа Donna Sotto Le Stelle ("Жена под звездите").  "Все още помня толкова добре усещането да съм в периферията на такова вдъхновяващо събитие.“ Ето защо Пиерпаоло кани на шоуто 120 студенти от модните училища в Рим. „Исках те да седят и да гледат шоуто, а не да бъдат оставени навън в тълпата.“

Със залеза, къпещ стъпалата и дрехите в златна светлина, и прочувствения саундтрак от Labrinth, е трудно да не се поддадеш на омагьосващия ефект. Дори ако необикновените детайли на творенията на Пичоли малко се изгубват в разстоянието, колористичният му талант ги прави въздействащи, особено във финала - модели като спиращи дъха живи картини, където живописната чувствителност на маестро Пичоли не може да бъде пропусната.

„Модата се различава от изкуството по това, че изкуството просто служи на себе си, докато модата трябва да се занимава с тялото; тя има силна дума по социални въпроси като приемане на разнообразието или защита на човешките права“, казва креативният директор на Валентино. Но в по-високите си изрази модата принадлежи и към царството на лечебното творчество и може също да бъде пратеник на радост, поезия и визуално удоволствие, вижте доказателството в галерията.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.