Следва

Фатална жена не носи друго, освен Agent Provocateur: новата кампания на марката е ултра секси, участват 10 Жени

Iris van Herpen, Couture 2022

Digital = physical, където = означава равностойно, а не едно и също 

Runway преди 1 година

Ако някой е готов за метавселената и изразителните, нестандартни тоалети, които виртуалната мода позволява, това е Ирис ван Херпен. През последните 15 години холандският дизайнер е всестранно призната за най-ориентираният към бъдещето моден дизайнер, предефиниращ чара на стария свят на модата, за да покаже как технологията може и ще трансформира начина, по който се обличаме. Помислете за факта, че тя започва да експериментира с 3D отпечатано облекло още през 2009 г. и че почти всички нейни дизайни днес започват живота си като компютърни модели: "Всички 3D принтове, които правим, първо са проектирани дигитално, така че тези визии са изначално готови за метавселената“, обяснява тя. "Модата е мястото, където е сърцето ми. За мен технологията е инструмент, който прави възможно извеждането на майсторството напред“ (четете още: Опс! Кралицата на Нидерландия празнува юбилей в "гола" 3D-рокля). 

Гледането напред винаги е било дарът на Ван Херпен. Въпреки че тази колекция за кутюр сезона на 2022 г. отбелязва нейната 15-та годишнина, тя никога не би направила ретроспекция на любимите си архивни произведения. "Помислих по този въпрос точно за три секунди, засмива се тя. - И си казах - Не! Искам да гледам напред. Винаги съм правила това. Колекцията е много ориентирана към бъдещето, вдъхновена от пост-хуманизма, от трансформирането на идентичностите, от метавселената, но също и хиперреалността, където дигиталната реалност и физическата реалност стават неразличими.”

Естествено, за да гледаме напред, трябва да погледнем назад - в този случай към осми век и Метаморфозите на Овидий. "Тези стихове са толкова вечни, казва Ван Херпен. - Все още сме изправени пред същите въпроси: Кои сме ние извън нашите физически тела? Накъде отиваме като човешки същества?” Вдъхновена предимно от три стихотворения, тези на Дафне, Арахна и Нарцис, тя проектира 16 физически и три дигитални визии за своето шоу в Élysée Montmartre. Единственият проблем? Избухването на COVID-19 сред членовете на техническия екип на бранда, които трябваше да навигират слушалки със смесена реалност за публиката - което означава, че дигиталната част на шоуто не се състоя.

Няма значение. Първоначално публиката е очарована от скелетна скулптура, изобразяваща нимфата Дафне в центъра на пистата, заобиколена от златни лаврови листа, окачени на тавана, гръбнакът й от органза се извива на вълни. Що се отнася до шоуто: сложно конструираните произведения на Van Herpen, много от които съчетават ръчно изпълнени модни техники с 3D отпечатани панели и иновативни устойчиви материали, са умопомрачителни за гледане. Откриващата визия, например, включва биоразградима материя, изработена от бананови листа, смесени със сурова коприна, която оформя криволичещата гръцка драпировка. Шоколадово кафяв гащеризон, който се надига, докато моделът Синди Бруна ходи, е направен от 3D отпечатано влакно, базирано на черупки от какаови зърна и комбинирано с преработена органза.

Какво ще донесат следващите 15 години? Изложба в Musée des Arts Décoratifs в Париж е в дневния ред за 2023 г. Но Ван Херпен е развълнувана главно от перспективата за "смесена реалност, където дигиталното и физическото могат да вървят заедно“. "Не вярвам в замяната на физическата красота, която създаваме - ето защо искам цифровият външен вид да бъде продължение на физическия външен вид. Това е различен тип душа, различна сложност, различно майсторство.“ Ще прегърнат ли нейните клиенти couture 2.0? "Всички мои клиенти са основно потребители на изкуството, усмихва се тя. - Колкото повече време хората са в метавселената и колкото повече посещават открития и събития в метавселената, толкова повече ще искат да носят нещо красиво. Все още сме в ранна фаза, но и това ще дойде.”

Цялата Couture 2022 колекция е надолу >>>

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.