Следва

„Вятърът на свободата“ или защо звездите позират все повече голи

Тексаският университет посвети цял учебен курс на Хари Стайлс - защо?

"Сертификат за завършен курс "Хари Стайлс" с успех Отличен (6)..." 

Celebrities преди 1 година

Добра новина за всички Stylers, на които не им е баш до икономика, мениджмънт или дизайн: вече можете да учите "Хари Стайлс" в университета. Държавният университет в Тексас ще предложи първия по рода си курс за Хари, занятията, водени от д-р Луи Дийн Валенсия, започват с летния семестър на на следващата година. Ето как обосновава решението си д-р Валенсия и защо на света са нужни специалисти по темата >>>


We Love: Грацилен Хари Стайлс за Dazed


Курсът - наречен "Хари Стайлс и култът към знаменитостите: идентичност, интернет и европейската поп култура“ - ще изследва "културното и политическо развитие на съвременната знаменитост във връзка с въпросите за пола и сексуалността, расата, класите, нацията и глобализма, медиите, модата, фен културата, интернет културата и консуматорството.“ Говорейки пред CNN, Валенсия казва, че постоянно в разговори със своите студенти се случва да спомене Хари: "Не мога да ви опиша колко разговори съм имал със студентите през последните две години, които започват със споделената ни любов към музиката на Хари, но бързо преминават към по-големи обществени въпроси за пола, сексуалността, расата, контрола върху оръжията, устойчивостта - всичко това заради изкуството на Хари“.

"Себеизразяването и комфортът със себе си са голяма част от посланието на Хари - заедно с доброто отношение към хората“, добавя преподавателят. "Много хора, включително и аз, се чувстват сякаш са израснали с него - имаме връзка...“ Класът ще разгледа изкуството на Стайлс през годините от времето му в One Direction до последните солови записи. Курсът също така ще се задълбочи в културния контекст около артистът, както и ще проучи известни писатели, които са повлияли работата на Стайлс като Сюзън Зонтаг и Ален де Ботън.

 

Следва краткият разговор на колегите от Dazed Digital с д-р Валенсия, академикът зад курса, за да разберем какво могат да очакват всички студенти от курса и дали да се ориентираме към Тексас след 12-ти клас...

Молим, кажете ни малко повече за курса? Имате ли учебна програма или библиография?

Д-р Луи Дийн Валенсия: Ще разгледаме цялата музика, всички филми и продукти, които Хари е издал, както и много от любимите му автори, включително Сюзън Зонтаг, Руми, Ален де Ботън, Мураками и Бетан Робъртс. Ще четем и комикси с героя му Ерос от филмите на Marvel (четете още: Очевидно Хари Стайлс се превръща в супергерой на Marvel). Като се има предвид, че "любовта“ е толкова важна за Хари - както се вижда в героите, които изобразява, и дори в името на турнето му - тя ще бъде централна тема и за този курс. Идеята на курса е не само да научим за Хари Стайлс и неговата работа, но и да погледнем към света, в който се е проявил като знаменитост. Ще разгледаме въпроси, които са важни за него като устойчивост, равенство между половете, феминизъм, антирасизъм, приемане на queer представителите и "третиране на хората с доброта“. Списъкът за четене и учебната програма обаче все още не са финализирани, защото искам да бъдат възможно най-актуални, когато курсът започне.

Защо според вас Хари Стайлс е толкова важен в културно отношение? Обмисляли ли сте да проведете курс за други музиканти?

Д-р Луи Дийн Валенсия: Хари е единственият музикант, за когото съм обмислял да направя такъв курс. Неговата работа е част от живота ми от ранните дни на One Direction. One Direction ме преведе през докторската ми работа, а със соловата му работа преживях пандемията! Не бих се чувствал комфортно да провеждам такъв курс за друг артист. Идеята ми дойде по време на пандемията, когато не можех да пътувам, за да правя редовните си изследвания, затова започнах да работя върху книга за света на Хари Стайлс, частично вдъхновена от "Как Пруст може да промени живота ви“ на Ален де Ботън. Що се отнася до курса, през последните две години открих, че любовта ми към изкуството на Хари Стайлс даде началото на много фантастични разговори със студенти, отвъд просто повърхностните неща, които някои хора биха могли да очакват. Говорихме за проблеми като глобализма, консуматорството, екологизма, любовта към себе си, наред с други неща, всички започвайки от работата и активизма на Хари. Осъзнах, че учениците наистина се интересуват от опознаването на света наоколо, основан на разговор за някого, с когото смятат, че са израснали.

Говорили ли сте с Хари за курса - или възнамерявате да го направите?

Д-р Луи Дийн Валенсия: Дори не знам как! Очевидно много бих се радвал! Ще бъда на предстоящия му концерт в Мадрид и на три от концертите му в Остин. Ако се срещна с него, бих подчертал, че курсът не е за личния му живот, а за изкуството му. По същия начин вярвам, че клас за Бийтълс може да ни каже нещо за 60-те години на миналия век...

Как хората реагираха на новината?

Д-р Луи Дийн Валенсия: Беше вихрушка! Като цяло реакцията беше фантастична. Също така беше страхотно, защото ме свърза с приятели от училище, бивши учители и колеги и хора, с които никога не съм очаквал да говоря отново. Получих толкова много молби от хора от цял ​​свят да научат повече за предмета. Една 75-годишна жена се свърза с мен и ми остави гласово съобщение, изразяващо желанието си да научи как се е променил светът през последното десетилетие. Беше наистина трогателно. За тези, които не могат да посещават нашите уроци, ще разработим подкаст поредица като част от курса, което се надяваме да даде шанс на хората да бъдат част от него.

Вече видяхме някои хора в социалните мрежи да критикуват курса. Мислите ли, че е време да спрем да третираме фенството на поп музиката - или поп културата по-общо - като нещо тривиално и маловажно?

Д-р Луи Дийн Валенсия: Мисля, че има много хора, които смятат, че изучаването на популярната култура е загуба на време. Въпреки това, както всеки историк ще ви каже, за да разберете всяко историческо събитие, е важно да разберете културния дух на времето около него. Когато погледнем назад към който и да е исторически период, винаги гледаме към художниците, писателите и мечтателите, за да добием пулса на времето. Понякога за хората е по-трудно да видят това, когато живеят в момента. Все пак отговорът, който получих, беше наистина вдъхновяващ. Винаги ще има скептици - и аз съм окей с това.

More from View Sofia

Taste Sofia: La Bottega, италианското сърце на София

Food преди 2 години

Taste Sofia - една поредица за фини летни удоволствия, изпълнени с топла сетивност. Изживени на най-добрите места в града, в които вкусът е издигнат на пиедестал, стандартът е най-високият възможен, а радостта от живота - гарантирана. Те са Местата, в които София се среща, говори си, съпреживява и става все по-неотделима част от света. С неговото безкрайно разнообразие, с неговите фантастични възможности и с усещането за нов живот. Сладък, солен, ароматен, здравословен, енергизиращ, пристрастяващ... 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 час

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.