Следва

Обичта на известните: Бен и Джен Афлек, гушнати и кисели

Истории от живота: паричният и всякакъв възход на Мохамед бин Салман, кронпринцът на Саудитска Арабия

Саудитският престолонаследник се възкачи на трона млад. Много атрактивен мъж, изключително любопитен като персонаж и с подчертан афинитет към разкоша. Твърди се, че изпитва остър и непрекъснат глад за пари и е категорично човек със стремеж към власт. Миналата седмица се срещна с Байдън, тази говори по телефона с Путин... Раздава и обещава петрол, богатее с дни, но какво знаем за него.   

 

Celebrities преди 1 година

Тъмноокият, изключително амбициозен и несметно богат (вече) Мохамед бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд е роден в Джеда на 31 август 1985 г. и е най-големият син на третата жена на крал Салман - Фахда. На 21 юни 2017 година кралят на Саудитска Арабия Салман назначава сина си Мохамед бин Салман за нов престолонаследник. Той заема мястото на Мохамед бин Найеф бин Абдул Азиз Ал Сауд, който е позорно изпъден. По-късно се появяват слухове, че Мохамед бин Салман тайно замислял да изгони Бин Найеф и да заеме мястото му. Салман има бакалавърска степен по право от университета „Крал Сауд“, а в портфолиото на семейното богатство е и перлата на семейството - саудитският петролен гигант "Арамко" (Saudi Aramco). Надникваме отвъд зримото, в недрата на тази личност, на която е предопределено да играе изключително важна роля в близкото бъдеще на света. 
.................................................................................................................................................................

Първи пристигат моделите. Лодките, превозващи около 150 жени от Бразилия, Русия и други места, акостират през лятото на 2015 г. на частния остров Велаа, луксозен курорт на Малдивите. При пристигането всяка жена е закарана в количка за голф до клиника, тествана е за полово предавани болести и е настанена в частна вила.

Жените трябва да прекарат по-голямата част от месеца със своите домакини, няколко десетки приятели на принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, а поводът е парти, отбелязващо неговата коронация. 29-годишният принц с вкус към разкоша, глад за пари и нужда от власт в този момент получава в изобилие и от трите. 

Принц Мохамед работи упорито в продължение на една година, надигравайки съперниците си и убеждавайки своя седемдесетгодишен баща, че именно той е достоен да поеме саудитския трон. След като Салман се окичва с короната в началото на 2015 г., той делегира извънредни правомощия на Мохамед, който консолидира контрола върху военните и службите за сигурност и започна да преобръща икономиката на мудното в търговски и финансов план кралство, зависимо напълно от петрола.

До въпросния юли Мохамед предпочита предимно да си почива. Неговият вманиачен от неприкосновеността на личния му живот антураж е резервирал целия курорт Velaa за един месец на цена от 50 милиона долара, според хора, запознати с организацията. На персонала е забранено да носи мобилни телефони с камери. Наети са американският рапър Pitbull и южнокорейската поп звезда Psy. За партито на Малдивите свидетелстват част от присъстващите, включително няколко участници в планирането му. 

В пристъп на разточителство младият принц купува и Serene - 439-футова яхта, наета от Бил Гейтс предната година - за 429 милиона евро, както и замък близо до Версай с фонтани и защитен ров за повече от 300 милиона долара. 

Но, внезапно купонът свършва. Мълвата за посещението на принц Мохамед изтича в малдивско издание. Медиите в Иран, врагът на Саудитска Арабия, го подхващат и започват да разпространяват новините. По-малко от седмица след началото на пътуването принц Мохамед и неговата делегация вече ги няма. 

Малко известното парти е само кратка спирка от дивото препускане на коронования принц Мохамед. През следващите няколко години той ще ограничи прословутата религиозна полиция на Саудитска Арабия, ще разшири правата на саудитските жени, ще се впусне във война с Йемен и ще заключи милиардери и роднини в хотел Ritz-Carlton в Рияд по обвинения в корупция. Неговите сили за сигурност ще убият и журналиста Джамал Хашоги в Истанбул (Принц Мохамед твърди, че не е поръчал убийството.) Сега, когато 84-годишният крал на кралството Салман страда от здравословни проблеми, които го карат често да влиза в болница - последно за операция на жлъчния мехур - разбирането за възхода на младия принц е все по-важно за да оценим посоката, в която Саудитска Арабия може да поеме, ако принц Мохамед стане крал Мохамед.

Показните разходи и фокусът върху богатството на саудитския престолонаследник произлизат от една семейна тайна. През по-голямата част от живота на принц Мохамед неговият „клон" от семейството не е толкова богат, колкото останалите. Като старши принц баща му Салман получава огромна месечна стипендия, но я харчи за управление на дворците си, заплащане на служители и раздаване на премии.  

15-годишния Мохамед буквално е пронизан с нож в сърцето, когато братовчед му казва, че Салман не е натрупал това, което саудитските кралски особи смятат за сериозно състояние. Дори по-лошо, Салман е опасно задлъжнял. Приятелите на семейството са шокирани през първото десетилетие на 2000-те, когато из Париж се разпространява информацията, че приближените и служителите на Салман не са получавали заплати от шест месеца. Вместо да разчита на благоволението на всеки, който в момента е крал, принц Мохамед решава да стане бизнесменът във фамилията.

Настоящият разказ се базира на интервюта с десетки хора от три континента, които са се докоснали до принц Мохамед посредством бизнес, семейни или лични връзки. Принц Мохамед отказва да коментира своите бизнес интереси или издигането си на власт. Когато репортер на CBS News го пита за разходите му в телевизионно интервю преди две години, принцът казва: „Що се отнася до личните ми разходи, аз съм богат човек, а не беден." 

Докато е на 16 години, Мохамед успява да събере около 100 000 долара, след като продава златото и луксозните часовници, които наследява. Така събира начален капитал за скок в борсовата търговия. 

Скоро се издънва. Но преди това, портфолиото на принц Мохамед за кратко придобива стойност, давайки му тръпка, която той ще продължи да преследва. Решава да замине в чужбина след университета и да се занимава с банкиране, телекомуникации или недвижими имоти. Първоначално не очаква да добие истинска политическа власт в Рияд; като по-малък син на принц с малки шансове да стане крал, Мохамед няма голяма надежда да се доближи до трона. 

Вместо това, принц Мохамед често говори за плановете си да стане милиардер като Стив Джобс или Бил Гейтс.


Мохамед с Бил Гейтс

Мохамед с президента на САЩ, Джо Байдън

През доста вечери принц Мохамед води приятели в Саудитската пустиня, където персоналът разпъва палатки и пали лагерен огън. Пред близкия си кръг той неспирно говори за плановете си да стане милиардер. 

Принцът - висок, снажен, елегантен и доста привлекателен, се фокусира върху изграждането на богатство, създаването на компании и придобиването на дялове в други. През 2008 г. чрез посредници той убеждава Verizon да пренесе оптична инфраструктура в Саудитска Арабия. Сделката мотивира Verizon да вземе миноритарен дял в съвместното предприятие, чийто най-голям партньор е една от многото фирми на принц Мохамед.

Тогава правният отдел на Verizon се ръководи от Уилям Бар, сега главен прокурор на САЩ. Сделката укрепва статута на принц Мохамед у дома - „Синът ми направи милиони за семейството", хвали се Салман пред свои гости след приключването на сделката. Само че нещата не стигат до никъде. Организацията на принц Мохамед няма опита да изпълни проекта; И Verizon логично си тръгва.

През 2013 г. регулаторите откриват подозрителни модели на търговия, свързани със сметки, принадлежащи на принц Мохамед и други принцове. 

Търговията с акции на принц Мохамед също попада в турбуленция. През 2013 г. регулаторните органи откриват подозрителни схеми на търговия, свързани със сметки, принадлежащи на него и други принцове. Главният борсов регулатор на Саудитска Арабия по онова време, Мохамед ал Шейх, разследва и установява, че търговец, действащ от името на принц Мохамед, е отговорен за подозрителната търговия. Инцидентът разгневява крал Абдула и принц Мохамед е отстранен от правителствените дела (говорителят на принц Мохамед отказва да коментира казуса). 

Но всичко това е временно. Дори докато е отдаден на печелене на пари, принц Мохамед внимателно проучва как да придобие или, ако е необходимо, да си възвърне статута в Кралския двор. Той знае как да се окаже полезен на могъщи старци като крал Абдула, изпълнявайки задачи, твърде неприятни за други принцове, като изгонването на вдовицата на бивш крал от дворец, който тя отказва да напусне. 

Когато Салман заема трона, идеите на принц Мохамед изведнъж стават най-висок приоритет. В деня след погребението на Абдула Мохамед поема управлението на кралския двор. В 4 часа сутринта той свиква официални лица и бизнесмени, за да се срещнат по-късно същия ден. Принц Мохамед им задава въпроса дали преустройството на саудитското правителство чрез премахване на комитетите за управление на Абдула е рисковано. Някои го съветват да се движат бавно, за да се предпази от непредвидени въздействия.

„Глупости", отговаря принц Мохамед, според човек, присъствал на срещата. „Ако това е правилното нещо, ще го направим днес."

В рамките на една седмица принц Мохамед поема контрoла над икономиката и военните в кралството. Тази бързина се превръща в негова запазена марка. Той се заобикаля с нови съветници, някои с малък правителствен опит, и ги насърчава да спорят с него през нощта относно политически идеи. Той издига Мохамед ал Шейх - човекът, който го разследва през 2013 г. за търговия с вътрешна информация - като старши икономически съветник. 

Скоро след това принц Мохамед ще поеме контрола върху държавния производител на петрол Saudi Aramco, най-печелившата компания в света. С парите на негово разположение той ще се заеме с превръщането на умиращия суверенен фонд на кралството в най-влиятелния инвеститор в Силиконовата долина. Тийнейджърът, обсебен от изграждането на собственото си състояние и подражавайки на Стив Джобс, сега контролира повече пари, отколкото знае какво да прави. Изграждането на богатство и власт се превръща в мания за принц Мохамед.

Той като малък, вляво

............................................................................................................................................................... 

Материалът се базира на проучванията на репортери на Wall Street Journal и в частност на книгата им „Кръв и нефт: Безмилостното търсене на глобалната власт на Мохамед бин Салман", която ще бъде публикувана на 1 септември от Hachette Books. 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.