Следва

Анна Габровска: Търсим амбиция, ценности, щипка непримиримост и готовност за промяна

Трик за хлад: топли (а не леденостудени) течности през лятото, ето как и защо

В пустинята правят точно това. И в тези дни на знойни горещини също не трябва да пием студена вода, а гореща, за да освежим тялото 

Health преди 1 година

Пиенето на топла вода през лятото е полезно, ето защо

Разбира се, изглежда парадоксално. Навън е между 30 и 35°C, а през близкия август очакваме до 40°C, както е положението в почти цяла Европа - и ние препоръчваме топла вода? Това е валидно предложение, което се основава на биологичните механизми на нашето тяло и което трябва да се опитаме да следваме. Толкова горещо не е било през последните тридесет години, затова намирането на средства за поддържане на тялото освежено, доколкото е възможно, е на дневен ред.

Естественото желание да утолим жаждата с ледена вода, сладолед и други освежаващи напитки всъщност вреди. На другия полюс е пиенето на гореща или хладка вода, включително горещ чай, за което има консолидирана научна база. Замисляли ли сте се за пустинните народи и култури? Те са винаги са облечени от глава до пети (никога не ходят голи), пият горещ чай, докато са на сянка, закътани в някой оазис на фона на нечовешката горещина. Това са хора, които истински са се научили да се адаптират към топлината, както трябва да започнем да правим и ние, като се има предвид, че повишаващите се температури неизбежно ще засегнат следващите десетилетия поради изменението на климата.


Всяка вечер кулинар: 5 супи за ХЛАД


Пиене на топли напитки за разхлаждане: как работи?

Изпотяването е основният начин тялото ни да се охлажда. Пиенето на гореща вода или чай или друга гореща напитка, която е по-топла от телесната температура, при правилните условия количеството отделена пот се увеличава. Въпреки че това също изглежда контраинтуитивно, повече изпотяване помага означава повече прохлада. Когато потта се изпари от кожата, телесната температура спада по-бързо, което позволява да достигнем баланс на температурата и да се почувстваме по-добре. В крайна сметка изпотяването е единственият здравословен, естествен и уважаващ тялото начин да се разхладим през лятото.

Важи ли винаги това правило?

Не. Пиенето на гореща вода за понижаване на телесната температура е трик, който работи чудесно на места със сухи горещи температури или в дни, които имат тези характеристики. Ако денят е с висока влажност, потта ще се изпарява по-трудно. И тъй като това е важна стъпка за понижаване на телесната температура, рискуваме да получим обратния ефект.


To drink or not to drink течен хлорофил?


Какви топли неща да пием през лятото?

Най-свежите, които могат да помогнат за понижаване на телесната температура, са зеленият чай - чудесен съюзник, богат на антиоксиданти и с дрениращ ефект - и белият чай - ценен, деликатен и мек. Ментовият също е супер, а и гореща вода с резен лимон и малко парче джинджифил върши чудеса. Ако сме в движение или бързаме - голяма чаша чиста гореща вода, особено сутрин, е задължителният минимум... trust us.


Bottoms up! Божествена рецепта за прасковена лимонада с чай от млечен улонг


More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.