Следва

Гледаш ме наопаки

Кой кой е в модата днес: Елизабета Деси, 64, от ревюто на Valentino

Философията на съвременната мода: да остаряваш добре, тоест да се чувстваш толкова хубаво в рокля (Valentino), колкото и в собствената си кожа на всяка възраст 

All fashion преди 1 година

Родена през 1957 г. в Рим, бивш плувец, красива жена. Елизабета Деси е шампион от италианския национален отбор по плуване, пръв носител на златен медал от Средиземноморските игри с щафетата 4 х 100 метра свободен стил, впоследствие и бронзов медалист от Алжир (1975) на 100 метра свободен стил. В края на 70-те обаче за Елизабета настъпва повратна точка в кариерата: спортистът се превръща в модел, за който всички говорят. Тя работи за най-известните марки и ключови фигури в модата в Италия, от Gucci през Versace и Salvatore Ferragamo до Giorgio Armani. Модата между 70-те и 80-те години обаче не е приобщаващо пространство като днес, в което тя отговаря на всички специфични, макар и често натрапени, критерии за красота. 

Последният дизайнер, в хронологичен ред, който остойности качествата на г-жа Деси, е Пиерпароло Пичоли, творческият директор на Valentino, който на 8 юли, за Haute Couture 2022 шоуто си в Рим, избра да отпразнува своята красива концепция. Ново начало и нов възглед за модата, манифестирани на стълбите на Piazza di Spagna с цел "изпращане на послание през красотата“. В над 100-те визии от колекцията, показани върху модели от всякакъв вид, възраст и етнос, няма правила и канони, просто химн да бъдеш себе си и да се чувстваш добре в тялото, в принципите, а също и в дрехите и грима си. И най-важното, на всяка възраст.

"Не правя разлика. Както възрастта, така и телесните мерки, нямат значение за мен - казва Пичоли - Векове наред жените е трябвало да търпят канони за красота, днес всеки трябва да бъде свободен да бъде такъв, какъвто е. Следователно чрез красотата е възможно да се кажат много неща, без твърде много пречки или предразсъдъци и това е най-големият урок, който трябва да научим, особено с напредване на възрастта. Без да се чувствате принудени към вечна красота, която днес е страшна заради социалните мрежи и филтри. Оставете идеалната кожа без бръчки или пори, плътните устни, високите скули и тънките носове..."

Философията на инклузивността в последните години, винаги отразена в кастина, започна може би със завръщането на Джери Хол (за Saint Laurent) и Кристен Макменами (за Gucci) в рекламните кампании на марките. Самата Кристен, заедно с Елизабета Деси, бяха умишлено избрани от Пичоли да стъпят на подиума на последното му модно шоу. Ясни примери за красота, които дават по-прогресивна естетическа интерпретация, която оставя на младите хора положителното послание да не се налага да се крият зад младостта (или филтрите). Накратко, живейте до остаряване в собствената си кожа, която разказва всичко - успехи и неуспехи, щастие и моменти на обезсърчение, минало и настояще, винаги с оглед на светлото бъдеще.

More All fashion