Следва

Лек път към престола и други житейски особености - какво вещае нумерологията за принц Джордж, от днес на 9

Анна Габровска: Търсим амбиция, ценности, щипка непримиримост и готовност за промяна

Най-ценният урок, на който бих научила нашите стажанти, е „Прави това, което е правилно, дори когато никой не те гледа“, казва ръководителят „Култура и човешки капитал“ на Филип Морис България

All About Life преди 1 година

Филип Морис България организира за поредна година стажантска програма, с която дава възможност на младежи в самото началото на кариерния им път да трупат опит и експертиза в компанията. Разговаряме с Анна Габровска - ръководител „Култура и човешки капитал“ в компанията, за това какви качества търси организацията в младите таланти, значението на менторите в професионалния път и приобщаваща среда на работното място.

За втора година Филип Морис България провежда стажантска програма и осигурява възможност на десет младежи да трупат опит в мултинационална компания? Какви качества търсите у младите хора, които искат да станат част от тази програма?

Отваряме възможности пред младите хора от доста време и имаме стажантски програми от повече от 10 години. Наши колеги, които все още работят в компанията и са на мениджърски позиции, днес са започнали по този начин. Търсим най-вече амбиция и ценности. Защото всичко друго може да се научи, а когато един млад човек не е изградил напълно представата за това какво иска да постигне в кариерата си, възможността да започне в компания като Филип Морис България е възможност да научи как функционира бизнеса, какви са основните процеси, какво означава да си пионер на пазара, да имаш визия, която е вдъхновяваща за бъдещето. Нека добавим към тези качества и щипка непримиримост и готовност за промяна и развитие. Бихме искали тези хора да споделят отворено мислите си, защото това е поколението, което ще ни води след години, това е поколението, което оформя разбиранията и насоките на развитие на света. И разбира се да кажа – работливост и труд. Без това всеки талант е загубен.

Какво научихте от миналогодишното издание на програмата? Какви бяха проблемите, с които се сблъскахте? Какви бяха позитивните примери?

Проблемите миналата година бяха повече свързани с пандемията – стажантите бяха лишени от възможносттта да усетят пълноценно енергията на организацията. Въпреки това успяхме чрез общ проект да им дадем разбиране за това как работим в система на скачени съдове и всеки от нас зависи от колегите си. А позитивният пример беше това, че въпреки че някои от 15-те стажанти миналата година приключиха стажа си по-рано от други, всички се събраха и работиха заедно от различни точки на света, за да направят общия си проект. Нито часовите зони, нито географските ширини ги спряха, за да представят резултатите от съвместната им работа.

Какво според Вас ще научи един млад човек, ставайки част от екипа на една компания, която преминава през мащабна трансформация, като Вашата?

Да започнеш работа от студентската скамейка e предизвикателство. Хубавото е, че работните навици вече са нещо различно и много гъвкаво. Динамиката, многообразието на процесите и организацията, познанието за това как работи сложна мултифункционална компания е едно от тези ценни неща, с която ще се запознаят стажантите ни. Но по-важното е, че ще могат да разберат как организация, обърната към своите потребители, променя настоящето. Визията ни за бъдеще без дим е възможна, само ако всички ние си свършим оперативната работа. Това означава винаги да сме първи, да знаем най-много, да сме подготвени за промените, да слушаме и да искаме повече. Трансформацията се изразява както в това да променяме работните процеси, така и да предлагаме на пълнолетните пушачи по-добри алтернативи по възможно най-удобния за тях начин. А за това ние трябва да се променяме всеки ден.

А с какво всеки един стажант би допринесъл за културата на работа в компанията? С какво се отличава културата на работа във Филип Морис България?

Да работим, обърнати с лице към клиента и отговаряйки на неговите очаквания. Това е нашето основно вярване и част от културата ни. Да си помагаме, да даваме възможност на хората си да взимат решения.

На какво вие лично бихте научили младите стажанти – какви са основните уроци, които бихте им предали в ролята на техен ментор?

Бих искала да може да се справят сами в това море от информация и да плуват в него без страх от новостите. Бих им дала самочувствие, че могат да се научат на много неща, да вярват в себе си и да не спират да се усъвършенстват като професионалисти, да могат да вземат решения за следващите си стъпки. Бих искала да знаят, че не всичко зависи от тях, но това не е причина да се отказват. В професионалния си опит съм преминала през много ситуации, но едно от най-ценните неща е да можеш да се отърсваш от предишни неудачи, да не сваляш стандарта и да правиш това, което е правилно, дори когато никой не те гледа.

Вие самата имали ли сте ментори в живота и до каква степен присъствието на такива е определящо за професионалното израстване на един човек?

Имала съм хора, които са ми обръщали внимание и са ми помагали да не се отказвам. Първият беше моят главен редактор, който проследяваше какво пиша и винаги ме предизвикваше за заглавията, които слагах на материалите си като журналист. Човек си спомня най-вече онези свои учители и мениджъри, които са били взискателни. И е вярно, че докато работиш с тях, е много трудно, понякога непоносимо, но пък е възнаграждаващо малко по-късно, когато се обърнеш назад и видиш какво си постигнал. Не вярвам, че човек трябва да копира дословно модели на поведение, а по-скоро да намери онзи, който му импонира, този, който не е в разрез с ценностната му система и му помага в начинанията, помага му да става по-добър.

Безспорно присъствието на млади хора в една организация допринася за това тя да бъде по-разнообразна – как развива Филип Морис Интернешънъл приобщаваща и разнообразна среда за екипите си?

Ние сме мултинационална организация, която подхожда с респект към различията. Вие говорите за приобщаване, аз го наричам общност, без това “при” отпред. Защото мисля, че ние сме просто толерантни към различията. В България имаме баланс в общото разпределение между мъже и жени, а на ръководни позиции имаме повече жени. За компанията ни е важен професионализмът на хората. Гарантираме и равнопоставеността и равните възможности, вече няколко поредни години сме сертифицирани от независими организации, като например сертификатът Equal Salary, който получихме и тази година. Сертификацията всъщност е оценка на множество различни практики в компанията, включително и тези, които са свързани с разнообразието на работното място, както на глобално, така и на локално ниво. Важното обаче е, че оценката се прави от независим оценител – в нашия случай Прайс Уотърхаус Купърс (PWC). Те дават обективна оценка на независим наблюдател. Гордостта ни не е просто от факта, че имаме такъв значим сертификат, а че зад него стоят множество добри практики.

Материлът е публикуван с подкрепата на Филип Морис България.

More All About Life