Следва

Кой как избра да се рекламира: Никълъс Кейдж (с вкус на Тони Монтана) за Casablanca

Причините колаборацията Yeezy/ GAP/ Balenciaga да е исторически момент в модата

Когато Кание Уест пусна пълния lookbook на новата си капсулна колекция за GAP, създадена съвместно с дизайнера на Balenciaga Демна, по-рано тази година - и да искаше, нямаше как да избере по-нещастен момент... По-малко от 24 часа по-късно Русия нахлу в Украйна 

All fashion преди 1 година

Ако моментът беше нормален, модните медии щяхме да се занимаваме с всичко, което Кание прави, но модата става без значение, настъпи ли хуманитарна криза. И все пак си струва да преразгледаме какъв преломен момент за модата оставихме да ни подмине, може би не съвсем несвързан в мрачния амбианс, в който се роди.

Независимо какво мисли човек за Ye или Demna, тяхната инициатива остава в историята на модата като важна стъпка в предефинирането (или изтриването) на семиотичните граници между високо и ниско, както и между дизайнерска мода, улично облекло и това, което наричаме ежедневни дрехи за масите, които не отдават много мисъл и отношение на външния си вид.

Преди да стигнем до елементите на дизайна, най-важното нещо трябва да бъде подчертано: Колекцията, чиито образи са пълни с ръбове, тъмнина и откровена заплаха, е пусната от GAP. Позволете ни да го перифразираме - пусната е от GAP, олимпийски шампион със златен медал за най-обикновена американска молска марка - най-безобидната, умопомрачаващо скучна марка, която някога е красяла лицето на Земята. Този символ на американската наивност, който управлява търговските центрова през 90-те години на гърба на реклама, в която група предимно бели невинни души танцуват суинг в панталони в цвят каки, ​​е подкопан с един замах, което много ни затруднява в опита да не споменем думата "революция".

Може би не революция, но подривна дейност определено е подходящ термин. Бихме дали много, за да бъдем в заседателната зала на GAP, когато този lookbook е представен за първи път. Представете си - група стари бели пичове в каки и ризи от гингам, които гледат и техните протестантски мозъци се опитват да обработят какво точно означава всичко това. Да, GAP е в упадък от години, но все още прави много пари, униформяйки конформистка Америка и Европа. До сега. Сещаме се за това, което се случи с Converse, когато Рик Оуенс представи първото си съвместно с тях, включващо пентаграм. Освен всичко GAP изтриха почти целия си Instagram акаунт точно за един ден - дали е заради апокалиптичната, мрачна визия, която е диаметрално противоположна на всичко, което те подкрепят през цялото си съществуване?

Защото тези изображения, сега възкресени в специален профил на Yeezy в Instagram, са толкова тъмни, колкото тъмно може да бъде нещо. През последните две години работата на Демна постепенно става по-враждебна - от pre-fall колекцията на Balenciaga за 22 г., която Демна показа през декември миналата година до вероятно най-добрата му - последния кутюр, който интерпретира нашествие на извънземни дроиди - културни внушения на светлинни години далеч от ваниловото веселие, което GAP продава по принцип. 

Да се ​​принесе такава визия на масите е груб ход. Друг е въпросът кой как го приема. Досега, поне съдейки по нашия Instagram, клиентите на Yeezy GAP са хора от модните среди или поне хора, които имат повече от бегъл интерес към модата (и, разбира се, всеки среден hypebeast). Може и да има причина за това. Представеният силует със силни рамене както и мръсно-лъскавите материи, от които са направени облеклата, е предизвикателно предложение за стандарта на масовия пазар. Представете си тези дрехи навсякъде извън улиците на големите модни столици, а след това си представете как се обличат обикновените хора, например в България, и ще ви стане ясно каква смелост е Yeezy GAP.

Това не е нито дизайнерска мода, нито лукс, нито улично облекло, нито облекло за масовия пазар. Това не е нито високо-ниско сътрудничество от вида, в който H&M и Target са пионери, нито обикновен продукт на връзката между знаменитост и марка а la Dior x Travis Scott. Това е всичко между тях. То разбива всички дефиниции, които заобикалят модата в момента. Това е твърде масово за елита и твърде елитно, като се има предвид трудността на предложението и цената, за масите. Но най-важното е, че е храна за размисъл, каквато е и трябва да бъде добрата мода. 

More All fashion