Contemporary: артист продава краставичка от McDonald's за £5,000

Contemporary: артист продава краставичка от McDonald's за £5,000

Lovin it? 

Новината е точно това - един художник изложи едно парче кисела краставичка на тавана на галерия в Нова Зеландия и цената на произведението е над £5000 (около 11 600 лева). 

Просто озаглавена Pickle, готовата творба - за която е използван "орнамент" от чийзбургер на McDonald’s - е хвърлена на покрива на галерия Michael Lett в Окланд от австралийския художник Матю Грифин. Очевидно не е прикрепена с нищо друго освен с лепкавия сос, с който идва сандвичът, и не показва признаци на помръдване, което не би трябвало да ви изненадва, ако сте виждали онзи TikTok за 20-годишен бургер от Макдоналдс, който не показва признаци на възраст.


Знаете ли, че кралица Елизабет притежава McDonald's?


"Но изкуство ли е това въобще?“ се пита по-голямата част от хората, зърнали Pickle. Райън Мур, директорът на департамент Изящни изкуства, Сидни, който представлява Грифин, казва, че това всъщност няма значение. "Общо казано, артистите не са тези, които решават дали нещо е изкуство, или не е“, казва той пред Guardian. "Те са тези, които правят нещата. Дали нещо е ценно и значимо като произведение на изкуството е начинът, по който ние колективно, като общество, избираме да го използваме или да говорим за него.“ Очевидно тук се крие стойността на Pickle (2022). Използвайки хумор, Мур добавя, поставя под въпрос "начина, по който стойността и значението се генерират между хората“.

Със солидна цена от 10 000 новозеландски долара той също така изпраща доста ясно послание за това как се създава стойност между галерии и колекционери с повече пари, отколкото разум, може би - разбира се, цената няма да попречи на продажбата.

Светът явно още е във фазата, в която беше, когато комедиантът на Маурицио Кателан по подобен начин удари един нетраен хранителен продукт на стената на галерия през 2019 г, който се продаде за $120 000. Спомняте си базираното на банан произведение на изкуството, което в крайна сметка се озова в колекцията на Гугенхайм (и в центъра на продължаващ съдебен спор), и не изглежда малко вероятно е Краставичката на Грифин да се радва на същата съдба. А винаги го има вариантът да отскочим до McDonald's и да си инсталираме същата краставичка вкъщи с намаление от £5000 - но къде е забавното в това?


Big Mac, малки картофки и Vetements, моля!


 

Анкета

Lovin it?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.