Следва

Свръхартистичното Да на Рейчъл Роджърс и Лука Венеция - сватба в корсет, гамаши и гол пъп

BILLA Градини: родни зеленчуци с отличен вкус

Свежите продукти достигат до нас с грижа и любов към здравето

Health преди 1 година

„Зеленчуци който не яде“ със сигурност ще „порасте“, но е много вероятно да се радва на по-ниски нива на енергия и тонус. Тази група храни е, може би, най-важната от всички – затова и вярваме, че трябва да съставлява около 60% от чинията ни при всяко хранене. Ние се ръководим от това правило и ще се радваме, ако опитате и вие. Първата крачка към подобен начин на живот е изборът на предпочитаните от вас свежи продукти – например, от най-близкия хипермаркет.


BILLA градини, здраве мое: истински плодове за сила и тонус


 

Родните домати, картофи, патладжани, краставици и тиквички са сред любимите здравословни изкушения на организма и кухнята ни. Най-големи са позитивните им свойства и ползи за здравето тогава, когато храната, която приемаме, е сезонна, отгледана наблизо, с любов и внимание, под постоянен контрол и необработвана с пестициди. Тази грижа помага на зеленчуците да запазят всички необходими на организма витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и други полезни химични вещества и натурални елементи.

Когато консумираме сезонни зеленчуци – пресни и добре узрели, те се превръщат в суперхрани с изключителен здравословен ефект. На редовете по-долу ви срещаме с 10 представители на зеленчуковото царство, които силно препоръчваме да поставите в кошницата си по време на своя следващ пазар. С леко намигване ви споделяме, че дори и поотделно, сурови и необработени, те са отличен на вкус и здравословен снак – по всяко време на деня

Домати

Класически, розови, чери – всички те са чудесни. Освен по форма и наситеност на вкуса, българските сортове домати обединяват и разнообразие от цветови вариации – червенеещи, жълти, зелени, лилави, оранжеви и пъстри. Независимо кои предпочитате, всеки от тях крие множество полезни свойства за организма. Порция от 80 g домати на ден осигурява близо 20% от необходимия дневен прием на витамини на човешкото тяло. В допълнение, приложени локално, те лекуват възпаления и съдействат за по-чиста и красива кожа.

Моркови

Може би най-известният кореноплоден зеленчук – морковът, предлага многообразни ползи за здравето и красотата. Той е любима междинна закуска на малки и големи – нарязан или цял, за хрупане. Най-хубавото е, че ще го открием както през лятото, така и в останалите сезони, в които го използваме за приготвяне на уханни супи, гарнитури и топли сладки печива. Зелените му листа са не по-малко уханни и полезни – за здрави очи и цялостен тонус.

Картофи

Ние вярваме, че нишестето е полезно, не дебелеем от въглехидрати, а картофите са новата супер храна. Живеем в регион, в който имаме щастието да избираме от голямо разнообразие различни видове картофи – от кулинарна гледна точка обикновено ги делим на „брашнени“, „восъчни“ и „млади“. Те не съдържат никакви мазнини, пълни са със защитни антиоксиданти и позволяват хиляди вкусни интерпретации!

 Лук

Интересен факт е, че лукът е част от ботаническото семейство на лилиите (Liliaceae), заедно с чесъна, шалота и праза – всички те, виреещи и на българска почва. Лукът заздравява костите като никой друг зеленчук. Изключително полезен е и суров, а в летните месеци му се наслаждаваме най-често в прясна форма. Крехките зелени пера допълват отлично сезонните ястия и салати, които си приготвяме. Те действат антибактериално и се грижат за здравето на храносмилателната ни система.

Тиквички 

Тиквичките са отличителни роднини на краставиците и, изненадващо, пъпешите – все съкровища, които пазаруваме пресни през лятото. Една от най-свежите и отличителни храни на сезона, те подпомагат стройната фигура, хидратацията на тялото, бързия метаболизъм и хормоналния баланс.

Краставици

Краставиците се характеризират с високо ниво на полезни хранителни вещества, ниско съдържание на калории и голямо количество вода (около 95%) и разтворими фибри. Казано накратко, те са идеално средство за хидратация в летните дни. Благодарение на множеството витамини от групата B, които включват в състава си, съдействат за намаляване на нивата на безпокойство и неутрализиране на стреса в хода на динамичното ежедневие.

Магданоз

Магданозът е цъфтящо растение, което мнозина отглеждат както в градината, така и в саксии у дома. Препоръчваме да го консумирате по-често, за да поддържате здравето на очите и здравословните хормонални нива. Не по-малко известен е фактът, че магданозът подпомага самочувствието ни – като неутрализира тъмните кръгове върху лицето и освежава дъха.

Зелен фасул

Познат още като зелен боб, този зеленчук е задължителна лятна вечеря във всяка българска кухня. С препечен хляб, доматено-лучена салата, много магданоз и моркови, се превръща в здравословен разкош за сетивата. Той неподозирано заздравява косата, кожата и ноктите, тъй като е зареден с лесно усвоим тип силиций. Зарежда тялото с високи нива на енергия, благодарение на факта, че съдържа два пъти повече желязо от спанака, и е особено полезен при бременност, заради съединението фолат, което засилва производството на червени кръвни клетки.

Патладжан

Цветът на пресния, свеж, сезонен патладжан е нещо несравнимо. Вкусът, на който се наслаждаваме пък, е знак, който ни напомня, че трябва да го хапваме по-често. Този зеленчук е нискокалоричен, което го превръща в идеална храна по време на диети, режими или просто в летните дни, които ни предразполагат да се храним здравословно. Той контролира кръвната захар и разширява кръвоносните съдове, като се грижи за здравето на нашето сърце.

Къде да ги открием?

В магазините на BILLA в цялата страна се предлага богато разнообразие от свежи плодове и зеленчуци. Най-често, те ни посрещат още с влизането в хипермаркета. Веригата си партнира с над 40 български производители. Отгледани с любов в над 180 градини, оранжерии и лозя в цяла България, сезонните храни достигат до рафтовете на обектите като част от програмата BILLA Градини.

Тя включва стриктен контрол на целия процес – от засаждането до опаковането, транспорта и съхранението в магазините. BILLA извършва eжеседмични изследвания в сертифицирани международни лаборатории, които следят нивата на над 700 вида пестициди. Резултатите са достъпни на сайта на веригата.

Стриктният контрол на всяка стъпка от отглеждането и доставката ни гарантира, че плодовете и зеленчуците, които избираме от свежите щандове в BILLA, са с минимални или нулеви количества пестициди. Програмата е проект без аналог на българския пазар, който насърчава родното производство, балансираното сезонно хранене и опазването на природата.

Като социално отговорна компания, веригата инвестира в постоянно разширяване на асортимента от качествена сезонна храна както в малките, така и в големите градове. Ще я познаете по аромата и вкуса на детството!


Грижа, добрина, човечност: BILLA и българските НПО-та като пример


 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.