Следва

Детският сериал „Румбата, аз и Роналдо“ започва по БНТ 1

КРИСТО ЗА НАЧИНАЕЩИ: проучвателен мандат за паметник

На 5 август, петък, Галерия Sarieva (Пловдив) ще представи изложбата “Кристо за начинаещи”, с която започва едноименният проект на художника Лъчезар Бояджиев. В продължение на 4 месеца той ще се фокусира върху изкуството в обществена среда, обхващайки много и различни инициативи, свързани с творчеството на Кристо и Жан-Клод. “Кристо за начинаещи” е пилотен проект на галерия Sarieva и “Фондация Отворени Изкуства” в програмата Sarieva Open Arts.

People of art преди 1 година

Трябва ли ни паметник на Кристо? Въпросът е колкото риторичен, толкова и абсурден. На 5 август в галерия Sarieva известният български художник Лъчезар Бояджиев, експерт на творчеството, методите и практиките на Кристо и Жан-Клод, ще представи една фантазия – макет за паметник на Кристо, отваряйки пространство за дебат по въпроси за миналото и бъдещето в културата.

„В нашата страна, както и навсякъде из Балканите, за добро и/или за лошо вековната ни история е не само повсеместно жива и оспорвана, но и постоянно произвежда повече житейска реалност, отколкото можем да понесем. А ние се правим, че не забелязваме своята хаотична виталност, живеем тук и сега, като че ли това е винаги и навсякъде. Героите на вековните процеси или вече имат паметници с височина от 5 до 15 метра, или постоянно се обсъждат проекти за подобни кумири на безвъзвратно отминалото минало.

А какво ще стане, ако към дебата за насищането на публичното пространство в нашите градове с паметници на исторически герои, се добавят и героите на изкуството от модерната и съвременната епоха? Колко големи да са те, и къде да им отредим място – където са живяли, или където ще направи впечатление и за нас, и за туристите? Дали да са на 10, 15, 20 метра височина? А каква стилистика трябва да търсим от художниците-автори на конкуриращите се визии?”

С “Кристо за начинаещи” Лъчезар Бояджиев повдига тези въпроси, разработвайки за първи път проект като художник, а не като критик, теоретик, лектор и историк на изкуството на Кристо и Жан-Клод. Според него тяхната смърт прави от всички нас, които се интересуваме от делото им, начинаещи. Новото начало поставя нови въпроси за живота на изкуството след смъртта на автора, за активирането на наученото тук и сега, за набавянето на ресурс и “проучвателен мандат”, споделен между художник, галерист, публика, медии, град.

В програмата на проекта “Кристо за начинаещи” се предвиждат както излагането на макети и визуализации, така и тяхното активиране в обществената среда – градска, медийна и виртуална, през съучастието на граждани и артисти. Паралелни изложби, акции и лекции, които обговарят безкрайните възможности на изкуството да създава условия за случване на бъдещето през критичния поглед към миналото. Проектът на Лъчезар Бояджиев, Галерия Sarieva и Фондация “Отворени изкуства” ще гради среда, в която се случва един споделен процес на фанатазиране.

Изложбата “Кристо за начинаещи”, с която започват едноименната инициатива, ще бъде открита на 5 август (петък) от 17 часа. Входът е свободен и не изиксва покана. Фейсбук събитието можете да намерите тук.

На 6-и август (събота) между 10:30 и 12:30 ч. на различни локации в Пловдив ще се проведе лекционен тук с Лъчезар Бояджиев. Турът започва от artnewscafe в 10:30 ч.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра