Следва

И Роки на Риана в пола, но различна от на Брад Пит

Джейн Фонда стана лице на H&M на 85: "Движи се! Само така ще останеш млад"

Преди точно четиридесет и една години Тренировката на Джейн Фонда излезе на VHS касети. Видеото бързо направи революция в домашния фитнес и създаде културен феномен. Става дума за ежедневната аеробна тренировка на Фонда, крилатата фраза „Почувствайте как мазнините се топят!" и, разбира се, забележителното трико Rainbow Brite и плетени топли гети на краката. „Тренировъчният екип помага, защото превръща ежедневните спортни занимания в специално изживяване!" пише Фонда в едноименния си сборник за фитнес от 1981 г.

 

Celebrities преди 1 година

Оттогава носителката на Оскар не спира да се движи. „Всеки ден, когато слизам от колата, благодаря на богините, че имам силни бедра, и че съм работила упорито, за да поддържам тези силни бедра", споделя с колегите от Vogue Фонда с характерния си дрезгав смях. Но съвсем сериозно, Фонда, която ще навърши 85 малко по-късно тази година, работи усилено, за да остане пъргава. Тя страстно желае да продължи да демократизира фитнеса, така че и другите да се наслаждават на тренировките и да усещат радостта от движението. И за да превърне думите в дела обединява усилията си с H&M за създаването на Move - новият спортен бранд на шведската марка за облекло, който има за цел да направи стилните, функционални и технически иновативни дрехи за тренировка достъпни и едновременно готини.


Декември, 1979 г.

„Харесвам тяхната философия за спортното облекло, защото не става дума само за спорт или атлетика, а за цялостно активен живот, обяснява Фонда, която участва в кампанията на H&M Move заедно с Джакуел Найт, създателят на танцовата хореография за „Single Ladies" и „Formation" на Бионсе. - Става въпрос за движение по начин, който поддържа тялото ви здраво и силно." 

Това е просто още един начин, по който Фонда иска да промени нагласите за това как всички ние преминаваме през живота - особено с напредването на възрастта. В общество, което непрекъснато дава приоритет на младостта, Джейн е реална и силновдъхновяваща визия за жизненост в напреднала възраст: „Можеш да си наистина стар на 60 и можеш да си наистина млад на 85", за което самата тя е живото доказателство. 

Vogue: Поздравления за участието ви в кампанията Move на H&M! Какво ви привлече към това сътрудничество?
Джейн Фонда: H&M Move се фокусира върху това ​​„да накараме целия свят да се движи". Това е нещо, което съм правила през по-голямата част от живота си. Тази философия има изключителен смисъл за мен, защото съм почти на 85 и знам по-добре, отколкото когато бях по-млада, че без значение на колко години сте, кой сте или къде се намирате, трябва да продължавате да се движите по начин, който е подходящ за вашата възраст. Това е абсолютно задължително за да се наслаждавате на здравословен живот.


ЧРД, 84, Джейн Фонда, вечно красивата!


Като човек, който се бори срещу изменението на климата и се заклехте да не купувате нови дрехи, как ще гарантирате, че това сътрудничество е в съответствие с личните ви убеждения?
Преди четири години дадох обет, който спазих: няма да купувам нови дрехи. Просто вярвам, че има твърде много консуматорство и че пилеем твърде много и изхвърляме твърде много. Знам, че много хора, поради най-различни причини, трябва да продължат да купуват дрехи. Ето защо се съгласих да направя колаборация с H&M, но и защото те наистина полагат усилия да се превърнат в устойчива марка. След като ме убедиха, че наистина ги е грижа, се съгласих да си сътруднича с тях, защото е важно голяма компания като тях да бъдат поощрявани да се грижат за устойчивото развитие и опазването на планетата. Те се стремят сто процента от техните материали да бъдат рециклирани или добивани по устойчив начин до 2030 г. и да имат нулеви замърсявания и вредни емисии до 2040 г. И това ме мотивира истински да си партнирам с тях.


Джейн с хореорафа Джакуел Найт


Кой как избра да се рекламира: Джейн Фонда в еко кампанията на Gucci


От 70-те и 80-те години на миналия век вие сте икона на стила. Как мислите, че облеклото за тренировка се е развило оттогава?
Аз тренирах балет в ранната си младост, така че когато направих тренировката, се облякох като балетист с характерните топли гети, лентата за коса и други неща. Днес обаче със сигурност не виждам хората да носят топли гети и чорапи (смее се). 

Движението е част от живота ви от ранна възраст. Как се влюбихте в него?
Всичко тръгна от балета. Живеех в Ню Йорк. Имах гадже, което беше джаз танцьор и той преподаваше в училището "Пол Тейлър" в Ню Йорк. Така че взех куп уроци от него и осъзнах, че това не е моето нещо, джаз танци, модерни танци. Но точно в залата имаше клас по балет. Започнах там и, о да, това беше моето призвание. Пристрастих се. Когато ходех на клас по балет, тялото ми се променяше. Така че го практикувах почти всеки ден. Тогава правех филм с Майкъл Дъглас, „Синдромът на Китай". Паднах към края на филма и си счупих крака. Известно време бях в гипс. В рамките на един месец трябваше да снимам филм, в който нося бански - „Калифорнийски апартамент". Така че трябваше да правя нещо, а не можех да танцувам заради травмата. И така, след като кракът ми се оправи, мащехата ми ми разказа за клас, воден от жена на име Лени Казден в студиото на Гилда Маркс. След няколко седмици кракът ми се подобри, отидох и започнах тренировката. О, Боже мой, тя оказа огромно влияние върху мен. Накратко това е, което правех. С Лени решихме да направим тренировъчно студио. След това тя се омъжи и тръгна на околосветско плаване. Продължих сама и го направих. Просто бях очарована от това как хората се ентусиазираха и прегърнаха идеята. Може би в началото са започнали да го правят, защото просто искат да отслабнат, но след време жените ми казвахо: „Вече не приемам инсулин за моя диабет" или „За първи път се изправих срещу шефа си, защото виждаше мускулите на ръцете ми". Спортът и тренировките овластиха жените по много дълбок начин. Бях много щастлива от това.


Найт и Фонда

Вие наистина демократизирахте фитнеса за жени, правейки аеробиката, художествената гимнастика и танците по-достъпни. Защо това беше важно за вас?Знам, че светът е пълен с жени, които не могат да си позволят да отидат на фитнес или се притесняват да посещават фитнес зала, или не могат да отидат на фитнес, защото имат малко дете. Така че да го направят в уединението на дома им беше единствената им алтернатива. Ще ми се да се похваля, че съм брилянтна, стратегическа бизнесдама, но това не е вярво. Хората винаги са го искали, но аз не го знаех. Въпреки това им го дадох на по-късен етап и в даден момент стана просто перфектно. Съпругата на Стюарт Карл прочете първата ми книга за тренировки и каза на съпруга си: „Това може да го пуснем на видео." Той беше нещо като краля на домашните видеоклипове, което не означаваше много по онова време, защото почти никой нямаше видеорекордер. Дори не знаех какво е видеорекордер. Буквално никой, когото познавах, нямаше видеорекордер. Той е, който направи първите видеоклипове за домашни ремонти тип „направи си сам". И така, той дойде при мен и ми предложи идеята да направя видеоклип с тренировки. Аз казах не. Просто не разбрах идеята. Но тогава парите отиваха в политическа организация, която тогавашният ми съпруг, Том Хейдън, и аз бяхме основали, наречена Кампания за икономическа демокрация. Стюарт Карл се връщаше със същата оферта при мен и продължаваше да се връща. Накрая разбрах, че от това могат да се изкарат пари. Затова казах: „Добре, нека опитаме." Искам да кажа, че не похарчихме пари за това. Написах сценария сама на етажа в хотелската си стая. Сами се гримирахме. В крайна сметка видеото се появи и, разбира се, остава най-продаваното домашно видео за всички времена. Никой не е счупил този рекорд!


Декември, 1979 г.

Обичам да слушам за всички тези подробности зад кулисите и колко трудно е било в началото. Мисля, че понякога най-добрите неща се правят така.
Имам предвид, че по-късните видеа бяха по-добре направени и заснети, но когато продължих със снимките, за мен беше много важно да има расово и полово разнообразие при участниците в клиповете. В тях имаше мъже, имаше по-възрастни хора, по-млади хора. Гордея се с това. 

Разбира се, фитнесът прави чудеса във физически план за човека, но какво ви привлича от гледна точка на ума? Как насърчава вниманието и позитивността, особено в днешния почти апокалиптичен пейзаж?
Имам дълга семейна история на хора с депресия в рода ни. Един от начините, по които избягвам депресията, е чрез упражнения. Когато се движа, когато ходя, когато правя упражнения, депресията изчезва. Това и активизмът са двете най-добри противоотрови за депресия, що се отнася до мен. Разбира се не говоря за случаите на хронична депресия, което е нещо различно.


Фантастична на 84: Джейн Фонда в черно на премиера



Декември, 1979 г.

По отношение на здравето, какви други неща освен движението ви карат да се чувствате добре?
Е, най-важното нещо за мен е сънят. Спя осем или девет часа всяка нощ. Храня се доста здравословно. Намалих значително червеното месо. Намалих рибата, защото запасите от риба намаляват. Ям зеленчуци. Ям салати. Ям прясна храна. Просто внимавам какво ям. Не ям много захар, освен напоследък. Бях в Италия два месеца и половина, правейки продължението на Book Club и ядох сладолед и паста всеки ден, докато бях там. Но така и не напълнях. Ставах в шест сутринта, преди жегата да удари, и ходех по час, час и половина, два часа в дните, когато работата ми позволяваше това. Ходя много и това ми помага. Не го осъзнавах, когато бях млада, младите никога не осъзнават колко е важно да поддържаш тялото си силно, защото още нямат никакви болежки. Тялото им работи. Те го приемат за даденост. С напредване на възрастта осъзнавате важността на движението. Искам да кажа, че всеки ден, когато слизам от кола, благодаря на богините, че имам силни бедра, че съм тренирала, за да поддържам силни бедра. Когато карам кола на заден ход и трябва да погледна през рамо, съм благодарна, че останах гъвкава и мога да обърна главата си и не ме боли. Просто основни неща като тези, които приемате за даденост, когато сте по-млади, но не можете да правите повече, когато остареете, освен ако не сте останали силни и гъвкави. Моето мото сега не е за изгарянето на мазнини. Бавно е. Всичко става много бавно. Джими Фалън ме попита: „Каква музика използвате сега за тренировките си?".  Казах: „Няма достатъчно бавна музика, която да използвам за тренировката си." 

От вашата отдаденост на фитнеса през вашия активизъм на място до работата ви върху „Грейс и Франки", вие наистина демонстрирате нов вид отношение и подход към остаряването. Как се надявате това да се отрази на хората?
Е, от една страна, искам младите хора да спрат да се страхуват от остаряването. Това, което има значение, не е възрастта, тя е просто число. Важното е вашето здраве. Баща ми почина с шест години по-млад, отколкото съм сега. Изглеждаше толкова стар, защото беше болен. Имаше сърдечно заболяване. Слава Богу, днес аз не съм болна Така че съм почти на 85, но не изглеждам толкова стара. Целта ми е да накарам младите хора да спрат да се страхуват от това, че ще остареят, да помогна на хората да осъзнаят, че само защото си на определена възраст не означава, че трябва да се откажеш от живота, да се откажеш от забавлението, да се откажеш да имаш гаджета или приятелки, да създаваш нови приятели или каквото искаш да правиш. Това все още е възможно за вас. Мисля, че „Грейс и Франки" дават на хората, особено на жените, много надежда. Ето защо винаги казвам на каква възраст съм, защото искам хората да го осъзнаят. Сега, докато тези думи излизат от устата ми, това, което подсъзнанието ми нашепва е: Да, Фонда. Ти имаш пари. Можеш да си позволиш треньор. Можеш да си позволиш пластична операция. Можеш да си позволиш процедури за лице. Можеш да си позволиш нещата, които ти помагат да продължиш да изглеждаш млада. Това е вярно. Парите помагат. Добри гени и много пари, както каза някой. Но докато го казвам, си мисля, че всички познаваме много жени, които са богати, които са имали всякакви видове лифтинг на лицето и подобни неща и изглеждат ужасно. Правих лифтинг и спрях, защото не искам да изглеждам изкривена. Не се гордея с факта, че имах такава процедура.

Сега не знам дали трябваше да го повторя и дали бих го направила. Но някога го направих. Признавам го и просто си казвам, добре, можеш да се пристрастиш. Не продължавайте да го правите. Има много жени, които са пристрастени. Аз не правя много процедури за лице. Не харча много пари за кремове за лице или нещо подобно, но оставам хидратирана, спя, движа се, стоя далеч от слънцето и имам добри приятели, които ме карат да се смея. Смехът също е хубаво нещо. 

More Celebrities