Следва

Пълнолунието във Водолей днес, най-лошото за годината, общо и знак по знак

Health Trend Report: таласотерапия и всичко, което трябва да знаем за древната практика

Ревитализира кожата и тялото, стимулира метаболизма, изглажда и оформя - грехота е август да не й се отдадем

Health преди 1 година

Морска вода, пясък, водорасли и кал: морето винаги е било и ще бъде голям съюзник на благосъстоянието. Финикийците, египтяните, гърците и древните римляни знаят това толкова добре, колкото здравните експерти на 21 век. Името таласотерапия идва от гръцките думи thalassa (море) и thérapeia (лечение) и процедурата, стара колкото света и лесна като да преброиш до 3, ободрява тялото и ума, подпомага лечението на някои заболявания като възпаление, екзема, настинки и мускулни болки и прави чудеса с външния вид. 


Скалпът изгаря и става страшно - ето как се справяме


Естествената хилядолетна терапия, която използва свойствата на морската вода и други компоненти на морския климат - пясък, водорасли и кал, реминерализира, стимулира, регенерира и отпуска клетките на тялото; действа като еликсир за красота и младост, възхваляван през миналите векове в писанията на Хипократ, който препоръчва хидротерапевтични процедури за психо-физическо благополучие. Въпреки това, едва през деветнадесети век таласотерапията започва да се налага благодарение на изследванията на доктор Чарлз Ръсел, който започва да използва предимствата на морето за терапевтични цели в завода в Брайтън, Англия. В началото на 1900 г. таласотерапията става истинска дисциплина, благодарение на изследванията на Клод Бернар и френския биолог Рене Куинтон, и оттогава се разпространява като здравословна практика в цяла Европа. Разказваме за нея и малкото неочевидни неща, които трябва да знаем и имаме предвид >>>

Какво е таласотерапия?

Базира се на лечебното действие на морската среда, използвайки принципа, според който съставът на морето и този на човешката плазма почти се наслагват, тъй като имат сходни концентрации на минерали. Така веднъж потопени, съдържащите се във водата микроелементи и морски соли лесно се абсорбират от порите на кожата, възстановявайки баланса в тялото и давайки подновена енергия. Това важи не само за водата: пясъкът, калта и водораслите също съдържат ценни вещества като магнезий, натрий, калий, фосфор и йод. Те често се използват в козметични продукти и лечения,с пречистващи, бактериостатични и успокояващи свойства за кожата.

 

Как действа?

Има много и разнообразни лечения, които можем да опитаме. Обикновено те се предлагат в спа центрове, уелнес центрове и локации в близост до море, оборудвани с басейни, душове и вани. Уелнес пътеки за разходка, упражнения и дори масажи, докато сме потопени в морска вода; микс от дерматологични и естетични процедури с пясък и водорасли, които се пречистват преди употреба - от студени и горещи бани до пилинг с пясък и кални бани - всяка от тях предлага ползи, които помагат възстановяване на баланса и благосъстоянието. Ето какви са те, по конкретно, и как сами да си ги правим на плажа, ако не желаем да харчим и/или пътуваме до специфични таласотерапевтични "институции":

Къпане в морска вода: потапяме се, изцяло или частично, за да се приспособим най-добре към полезните свойства на морето. Студената и топлата морска вода действат различно: обикновено за хладни бани се смята температура от около 25 °, по време на които можем да се увием с водорасли или намажем с кал/морски пясък и просто да се отпуснем. Студената морска баня е идеална за подобряване на мускулния тонус и насърчаване на кръвообращението. Обратното - горещата терапия - се случва с вода около около 37 °, в която трябва да стоим само около 20 минути, и представлява морско балнеолечение, което овлажнява кожата, стимулира метаболизма и вазодилатацията.

Пясък-пилингът е особено полезен за противодействие на ревматични и ставни болки. Пясъчните бани, известни също като псаматотерапия, използват действието на горещия пясък и свойствата на микроелементите и морските соли, съдържащи се в плажната земя.


5 здравословни причини да зарежем всичко и да тръгнем боси по пясъка...


Процедури с морска кал и водорасли: нанесени върху кожата, те действат противовъзпалително и тонизиращо, а водораслите имат и антибактериален и антиоксидантен ефект и подпомагат отводняването на задържани в тялото течности.

Безбройните ползи

Само да бъдем галени от морските вълни, докато плуваме, незабавно оказва ефект. Таласотерапията е хубаво нещо, защото действа и отвън, и отвътре, ето какво получаваме като редовнопрактикуващи я:

- Стимулиран метаболизъм - благодарение на морския йод метаболизмът и изгарянето на мазнини стават по-бързи.
- Тонизирани тъканите и по-малко целулит, ако въобще той ви притеснява. Четете още: Целулитът на бедрата е всичко друго, но не и проблем, според учените!
- Естествен пилинг, който регенерира епидермиса,
- Естественият воден масаж, който подобрява циркулацията и ускорява притока на кръв.
- Моделирано и изгладено тяло - благодарение на водораслите, които подмладяват и подхранват.
- По-силна и блестяща коса, тъй като морските условия подпомагат елиминирането на себума от скалпа и се борят с пърхота.
- По-силна имунната система.
- Подобрено дишане, особено при астма, алергии и синузит.
- Лек за всички, страдащи от кожни заболявания като дерматит, псориазис, еритема и екзема.
- Приятно състояние на ума и настроенията, защото при таласотерапия се регулират нивата на серотонин, стресът, тревожността и депресивните състояния намаляват.
- По-нисък риск от ревматизъм, остеопороза и хронични артропатии.
- По-пълноценен сън и повишена способност за концентрация.

За кого не се препоръчва

Въпреки че е естествена, природна терапия, тя има противопоказания за тези, които страдат тежко от някои заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система като хипертония и епилепсия. Предвид високата концентрация на йод, не е добре да се подлагате на таласотерапия, ако имате и заболявания на щитовидната жлеза. Дори при бременност и кърмене или при наличие на сериозни заболявания, преди да се засилите към плажа или СПА центъра, е добре да се консултирате с вашия лекар.

Къде да опитате таласотерапия

В България няма специално приспособени за таласотерапия центрове, но разполагаме с цялото черноморие, препоръчваме по-северните и по-южните му части, тъй като са значително по-чисти от централните. Други феноменални места да си я практикуваме сами са Гърция, Италия, всички екзотични дестинации и дори Албания и Хърватска.


Трик за хлад: топли (а не леденостудени) течности през лятото, ето как и защо


DIY варианти има и за у дома: изписваме малко морска сол във вана с топла или гореща вода, потапяме се за около 20 минути и получаваме детокс, успокояващо действие при ставни и мускулни болки, подхрани кожа и коса. Най-добре е след като излезем от банята да не се избърсваме с кърпа, а да оставим солената вода да попие в тялото. Целогодишно имаме способността да се киснем вкъщи, голям плюс е да ползваме козметика, богата на микроелементи, минерали, водорасли и морска кол - на пазара е пълно с бяла козметика, грижа за коса и тяло, подходящи за всички нужди и типове кожа. Но сега е август и плажът е ееей там...

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.