Стрес и хубава кожа - трудна комбинация, но с варианти за справяне

Стрес и хубава кожа - трудна комбинация, но с варианти за справяне

Ти си най-важният! 

Как стресът влияе върху състоянието на кожата? Кои признаци подсказват, че и кожата ни, заедно с нас, е подложена на прекомерен стрес?

По време на стрес в човешкото тяло се произвежда доста голямо количество хормони като кортизол и адреналин - те влияят на тялото като цяло и по-специално на кожата. Директно върху кожата това се проявява чрез намаляване на нейната имунна защитна реакция, поради което рискът от възпаления нараства, а повишаването на нивото на адреналина увеличава производството на себум, което също влияе върху увеличаването на опасността от възпаление на кожата. Поради снижения имунен отговор се проявява и оксидативен стрес, тоест ефектът на свободните радикали се увеличава.

Друг признак за ефекта на стреса върху кожата е увеличаването на сухотата на дермата, нейната дехидратация. Ако ви се наложи да опишете състоянието на кожа, която е под въздействието на стрес, обикновено споменавате следното: усещане за суха, дехидратирана кожа, често с разширени пори (поради повишено производство на себум) и области на лющене. Ако има тенденция към акне, може да се наблюдава обостряне на възпалението. При наличие на заболяванията розацея или акне - те или се проявяват или се обострят. Понякога има проява на тези кожни заболявания в моменти на общ стрес, независимо че липсват при спокоен живот. Четете още: Маски за устни: защо са важни и кои да изберем.

Как да предотвратим влиянието на стреса върху кожата?

Тъй като основната причина за кожния стрес е общият стрес на тялото, превантивните мерки са свързани преди всичко с начина на живот. Първата стъпка е да се установи или възстанови нормален режим на сън и бодърстване, тоест да се установи здравословен режим на циркадните ритми. Трябва да спите 7-8 часа на ден. Следващата стъпка е да се установи режим на поемане на течности, тоест да се консумира достатъчно вода (мярката е около 35 мл на 1 кг телесно тегло минимум), така че да се получат средно около и над два литра вода на ден. Препоръчително е менюто да включва повече зеленчуци, плодове и риба (която съдържа голямо количество омега-3 киселини).

Ако кожата вече е подложена на стрес, какви промени са наложителни в грижата?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.