Следва

Prada пуска декоративна козметика

Стрес и хубава кожа - трудна комбинация, но с варианти за справяне

Ти си най-важният! 

Body преди 1 година

Как стресът влияе върху състоянието на кожата? Кои признаци подсказват, че и кожата ни, заедно с нас, е подложена на прекомерен стрес?

По време на стрес в човешкото тяло се произвежда доста голямо количество хормони като кортизол и адреналин - те влияят на тялото като цяло и по-специално на кожата. Директно върху кожата това се проявява чрез намаляване на нейната имунна защитна реакция, поради което рискът от възпаления нараства, а повишаването на нивото на адреналина увеличава производството на себум, което също влияе върху увеличаването на опасността от възпаление на кожата. Поради снижения имунен отговор се проявява и оксидативен стрес, тоест ефектът на свободните радикали се увеличава.

Друг признак за ефекта на стреса върху кожата е увеличаването на сухотата на дермата, нейната дехидратация. Ако ви се наложи да опишете състоянието на кожа, която е под въздействието на стрес, обикновено споменавате следното: усещане за суха, дехидратирана кожа, често с разширени пори (поради повишено производство на себум) и области на лющене. Ако има тенденция към акне, може да се наблюдава обостряне на възпалението. При наличие на заболяванията розацея или акне - те или се проявяват или се обострят. Понякога има проява на тези кожни заболявания в моменти на общ стрес, независимо че липсват при спокоен живот. Четете още: Маски за устни: защо са важни и кои да изберем.

Как да предотвратим влиянието на стреса върху кожата?

Тъй като основната причина за кожния стрес е общият стрес на тялото, превантивните мерки са свързани преди всичко с начина на живот. Първата стъпка е да се установи или възстанови нормален режим на сън и бодърстване, тоест да се установи здравословен режим на циркадните ритми. Трябва да спите 7-8 часа на ден. Следващата стъпка е да се установи режим на поемане на течности, тоест да се консумира достатъчно вода (мярката е около 35 мл на 1 кг телесно тегло минимум), така че да се получат средно около и над два литра вода на ден. Препоръчително е менюто да включва повече зеленчуци, плодове и риба (която съдържа голямо количество омега-3 киселини).

Ако кожата вече е подложена на стрес, какви промени са наложителни в грижата?

Когато кожата е подложена на стрес, е необходимо да се направят корекции в домашната грижа. Основната точка - третирайте стресираната кожа нежно! В период на стрес е необходимо да се премахнат всички агресивни агенти, продукти с високо киселинно съдържание и груби абразивни частици. Приоритет в проблемния период са овлажнителите, съставени от бифидобактерии, антиоксиданти, хиалурон и пр. Четете още: Козметики, които да избягваме, когато се излагаме на слънце.

Какви процедури се препоръчват?

Добре доказаната микротокова терапия, която стимулира кожата на клетъчно ниво, процедури, насочени към овлажняване на кожата, а именно: биоревитализация, мезотерапия. По време на стресов период се препоръчва да се изключат агресивните процедури от грижата, тоест тези, които изискват изразена рехабилитация и регенерация. На първо място, това са дълбоките обновявания (включително лазерни пилинги), тъй като по време на период на стрес кожата може да не реагира адекватно на извършените процедури и да не даде регенерацията, която се очаква от здравата кожа. Също така трябва да откажете агресивните химически пилинги (ако има належаща нужда от пилинг, нека е нещо щадящо и по-скоро повърхностно). Четете още: Ретинол работи! 6 начина, по които става това.

Кои компоненти в продуктите са най-важни в период на стрес?

При почистане на кожата, добре е да изберете продукти с ензими в състава, тъй като е важно да осигурите меко, деликатно почистване (дори ако кожата е мазна, важно е да не я пресушавате). Обърнете специално внимание на продуктите с хиалуронова киселина, тъй като в период на стрес е необходимо да се осигури висококачествена хидратация. Друга важна група компоненти за кожа под стрес са антиоксидантите (витамин С, ферулова киселина, витамин Е, глутатион (това е трипептид, който включва три аминокиселини - глицин, глутаминова киселина (глутамат) и цистеин, ресвератрол, флоретин). Препоръчва се използването на серуми и кремове, съдържащи антиоксиданти. За да възстановите нормалната микрофлора на кожата, трябва да използвате продукти, които съдържат бифидус и лактобацили. 

More Body