Следва

Почина Дмитрий Врубел - авторът на целувката на Брежнев с Хонекер в Берлин

Принципът на Парето: как да работим по-малко и да печелим повече

Със сигурност познавате хора, може и вие да сте в тази графа, които работят много усилено, но в същото време не са финансово стабилни и живеят от заплата до заплата. Защо става така и как да променим кофти тенденцията? 

 

Health преди 1 година

Според закона на Парето 20% от нашите усилия осигуряват 80% от резултата. Авторът на тази концепция, в която, ако вникнем внимателно, скоро ще се кълнем, е Вилфредо Парето, италиански социолог. Въртейки се в кръговете на италианските аристократични и фамилно богати семейства, той разкрива един определен модел: една пета от много заможните хора, тоест същите тези около 20%, притежават 80% от общия капитал на страната. Развивайки наблюденията си до научна концепция, той доказа, че страхотни резултати се постигат с по-малко усилия.

Тук са важни два момента:

  • От многото значими или незначителни фактори само няколко са ефективни.
  • По-голямото количество усилия е неефективно, в резултат на което силите се губят напразно.

Принципът на Парето доказва, че повечето хора се провалят, защото правят 80% малки, стандартни и ненужни действия, за да получат 20% от (на този фон) незначителни резултати.

Социалните норми и "щастливите" хора

С помощта на концепцията на Парето можете да направите пълна преоценка на вашите действия и ефективност, както и да поставите под въпрос вярванията, наследени от родителите си от времето на "развития социализъм" в България и останалите страни от соц лагера. У нас е възприето да се работи усилено, доказателство за което са огромният брой поговорки: „Работата храни човека, мързелът го разваля“, „Който не работи, не трябва да яде“, "Залудо работи, залудо не стой" и т.н. Всички тези убеждения са много полезни във времената на социалистическия строй, когато от всички се очаква да бъдат стахановци, да работят неуморно, да поставят рекорди и да работят по 12 часа на ден, ако може даже и на смени.

Включваме тук и нагласата за задължителното висше образование. Родителите от ранно детство ни надъхваха, че обезателно трябва да получим висше образование и да прекараме 5 години в преследването на диплома, която с доза вероятност никога няма да ни бъде полезна. Знаем, че малцина са тези, които работят по специалността и са доволни от работата си. Така че, в разбирането на по-старото поколение, щастлив и успешен човек е този, който всяка сутрин стои в задръствания, за да стигне до нелюбима работа. Тоест той извършва същите тези 80% малки и неефективни действия, за да получи незначителен резултат.

Каква е тайната

Хората, които не инвестират в своето развитие и не се опитват да се пренастроят според сега действащия принцип, принципа на пазара, неговите нужди и нашите лични стремежи и умения, живеят според тези стари стандарти. Те са убедени, че е наложително всеки от нас да работи до скъсване и да отделя възможно най-много време за работа. Но ако този подход беше правилен, тогава всички богати хора щяха да бъдат нещастни и да прекарат по-голямата част от живота си на работа, без почивка, семейство, приятели.

Всъщност те отделят толкова или дори по-малко време за работа, отколкото хората със скромни доходи, но в същото време получават в пъти повече. И така, каква е тайната?

Изводът е, че повечето средностатистически хора живеят с краткосрочни цели. Тяхната цел е да оцелеят! Всичко, за което мислят, е да преживеят от една заплата до друга. За разлика от тях успешните хора живеят с големи цели. Те имат задачи за по-дълъг период - да спечелят определена сума или да излязат на определен пазар до определена дата. Тоест тяхното мислене е по-глобално. Например, целта на Стив Джобс бе да промени своето поколение и света като цяло. Именно той произнася много важната фраза, която напълно отразява принципа на Парето: „Трябва да работите не 12 часа, а с главата си“. 

И така, говорим за съществено и реално съотношение на разходите за труд и резултатите - за 2 часа ефективна работа с главата може да генерирате 80% от блестящите си идеи и да ги изпълните.

Мисъл - състояние - действие - резултат

Тук е много важна формулата: мисъл – състояние – действие – резултат. Убеждението, че не сме достатъчно добри води до съмнение в себе си. Такова състояние ни принуждава да предприемаме много малки, често незначителни действия, за да се предпазим от провал. В резултат на такива стандартни стъпки получаваме банален резултат, започваме да мислим за себе си като за съвсем обикновен човек, което също води до състояние на съмнение в себе си. И така в кръг (четете още: Синдром на самозванеца - какво е, имаме ли го, как се справяме).

Принципът на Парето в този случай работи по следния начин: насочете 80% от вниманието към мислите си и съзнателно изградете самочувствие. Този подход ни позволява да стигнем до състояние на вътрешна експанзия, а само по този начин можем да генерираме наистина ценни идеи, които мотивират и водят до мащабни резултати. И едва тогава този резултат дава още по-голяма увереност в самите нас. 

Мнозина смятат, че резултатът е по-важен. Схемата им изглежда така: резултат - мисли - състояние - действия. Тази схема обаче не работи, защото не винаги имаме задоволителни резултати. Това се случва дори и с най-успешните хора: ракетата на Илон Мъск бе изстреляна едва на четвъртия път, Стив Джобс беше уволнен от собствената си компания. Но въпреки плачевните резултати, тези хора контролират мисленето си, формирайки желаното състояние. И така се превръщат в легенди.

Всички познаваме хора, които работят усилено и предприемат много действия, но не са успешни или богати. Това още веднъж доказва, че голямото количество усилия не води до желания резултат. За да постигнете успех, най-важното е да контролирате мислите си. Това са 80% от усилията, останалите 20% са действия. Само когато действията се основават на съсредоточено, фокусирано и ориетирано към голямата цел мислене и съответната находчивост, водят до изключителни резултати.  

More from View Sofia

Кой какво облече на British Fashion Awards 2022 - шлейфове, блясък и голота

Celebrities преди 1 година

Всички погледи бяха вперени в червения килим на British Fashion Awards 2022, връчени от Diet Coke. Ключови играчи в модната индустрия – включително главният редактор на британския Vogue, Едуард Енинфул – присъстваха на важното събитие в Лондон, осигурявайки ни една историческа нощ, посветена на голямата мода

От жилетките на Хари Стайлс и Джъстин Бийбър до чантата на медалиста Том Дейли: 2021 е годината на "едната кука"

Celebrities преди 2 години

Олимпиадата в Токио бе пълна със запомнящи се (и достойни за мемета!) моменти, но никой не привлече вниманието ни толкова, колкото снимките на британския шампион по скокове във вода Том Дейли, заснет да плете на финалите на най-важното състезание в света 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.