Следва

Новата Маргарет Тачър: 15 факта за Лиз Тръс, вероятният нов премиер на Великобритания

Не забравяйте тези витамини, слабо познати, силно значими

Почти не сте ги чували, сигурни сме, а са много, много важни 

Health преди 1 година

Най-често в диетата включваме храни, съдържащи витамини A, C, D, E - експертите постоянно напомнят за ползите, които носят за доброто функциониране на човешкото тяло. Но освен тези популярни витамини, има много други, за които забравяме или не им придаваме нужното значение. Предлагаме да наваксаме и да поговорим за витамините, които често остават без внимание.

ВИТАМИН К

Буквата "К" в името на витамина идва от първата буква на думата "коагулация" - именно този процес помага на кръвта да се съсирва. Витамин К присъства във всички органи, от мозъка до черния дроб, сърцето и костите. Неговото важно свойство е бързото му разграждане и отделяне от тялото, което избягва токсичните нива дори при висока консумация. Една добре разработена диета ще помогне на повечето хора да постигнат необходимото ниво на витамин К. Източници на витамин К: аспержи, броколи, спанак, ягоди, бобови растения, птиче месо, телешки черен дроб.

Витамин К всъщност е група от витамини. Тези вещества помагат за контрола на процеса на коагулация на кръвта, регулират нивото на калций в организма

ВИТАМИН К1

Обикновено се среща в растителните храни, в зелените зеленчуци и билки: броколи, зеле, спанак. Този вид витамин К се усвоява недобре от тялото, ако идва от храната, което е  доказано с проучвания. Анкетираните били разделени на две групи, като всяка приемала необходимото количество от витамина на гладно след сън: първата група - от зеленчуци,  втората - под формата на фармацевтичен препарат. Резултатите показват, че нивото на филохинон в кръвта след консумация на спанак с масло е значително по-ниско, отколкото след прием на фармацевтичния препарат. Освен това усвояването на витамин К1 от зеленчуците е 1,5 пъти по-бавно.

ВИТАМИН К2 (ФИЛОХИНОН)

Този подтип витамин К се намира в животинските продукти: свинско и птиче месо, яйчен жълтък, твърди и меки сирена, масло. Интересно е, че консумацията на храни, съдържащи витамин К2, има по-добър ефект върху съсирването на кръвта, отколкото храни с високо съдържание на витамин К1.

Витамин К2 намалява риска от сърдечни заболявания чрез активиран протеин, предотвратяващ отлагането на калций в артериите.

Дефицитът на този витамин е рядък при възрастни, тъй като повечето храни съдържат необходимото количество както K1, така и K2, които могат да бъдат произведени от самия организъм. Но си струва да запомните някои случаи, които или пречат на усвояването или водят до дефицит на витамин К:

  • прием на антибиотици;
  • антикоагуланти, по-специално варфарин;
  • хронично разстройство на стомашно-чревния тракт;
  • диети, които изключват храни с витамин К.

ВИТАМИН PP (ВИТАМИНИ B3)

Този витамин има още две имена: ниацин и никотинова киселина. Витамин РР (В3) е необходим за нормалното функциониране на централната нервна система, поддържане нивата на холестерола и подобряване на кръвообращението. Играе важна роля в поддържането на красотата: стимулира растежа на косата и намалява чупливостта на косъма, намалява видимостта на бръчките, изравнява тена.

Никотиновата киселина може да бъде специално предписана при следните състояния:

  • интоксикация;
  • лечение на лицевия нерв;
  • заболявания на храносмилателния тракт;
  • проблеми със скалпа и лицето.

Витамин РР присъства в повечето храни и също така се синтезира самостоятелно в тялото от аминокиселината триптофан. Количеството витамин РР, което тялото произвежда самостоятелно, не е достатъчно за дневната норма.

Източници на никотинова киселина: говежди черен дроб, фъстъци, тиквени семки, ябълки, стафиди, сьомга и риба тон, пълнозърнест хляб, птиче месо (пилешко, пуешко).

При хипервитаминоза на витамин РР или като страничен ефект може да се появи зачервяване на кожата, уртикария, замайване, мигрена, повръщане, диария. Следователно е възможно да се въведе този витамин самостоятелно като добавка към диетата само по препоръка на лекуващия лекар и след преминаване на тестове. Важно е да се вземат предвид алергичните реакции, патологиите и хроничните заболявания.

С повишено внимание витамин РР трябва да се предписва в следните случаи:

  • бременност и кърмене;
  • заболявания на дванадесетопръстника;
  • чернодробно заболяване, подагра.

ВИТАМИН B13

Този витамин участва в метаболитните процеси, необходим е за хора, които имат признаци на анемия. Ето още някои функции на витамин B13:

  • осигурява нормалното функциониране на сърцето;
  • подобрява усвояването на калций и магнезий;
  • намалява риска от мускулни спазми;
  • нормализира състоянието и работата на централната нервна система;
  • формира здравината на скелета.

Дефицитът на витамин B13 може да доведе до кожни заболявания като екзема, невродермит, псориазис, ихтиоза (четете още: От кератин до цинк: витамините за винаги красива и здрава коса).

Нашето тяло е в състояние самостоятелно да произвежда почти цялото необходимо количество оротова киселина. В съвременния свят обаче има много обстоятелства, които пречат на нормалното функциониране на тялото: употребата на антибиотици, стрес, повишена тревожност, приемане на лекарства без лекарско предписание, недохранване и др. (четете още: Есенната умора: добавки, витамини, как да се предпазим?).

Ако трябва да допълните диетата с храни, съдържащи витамин В13, имайте предвид, че най-високото съдържание на това вещество е в черния дроб, карантия, мая, някои зеленчуци и кореноплодни (артишок, ряпа, моркови, цвекло), млечни продукти. Основният източник на оротова киселина за хората е кравето мляко. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.