Следва

Олив Юниак вдигна сватба в розово на Острова - пищност, артистизъм и интелигентни правила за един великолепен празник

Гениалното наследство на Исей Мияке: вечните плисета, полото на Джобс, оригами-модата

В памет на една легенда 

All fashion преди 7 месеца

Големият дизайнер Исей Мияке почина на 5 август 2022 г., на 84.годишна възраст. Припомняме иконичните му модни достижения, които и до днес нямат аналог, и за които едва днес си даваме сметка колко смелост и новаторски риск са изисквали при създаването си.

След като започва кариерата си в Givenchy и Guy Laroche, през 1970-та Исей основава собствената си марка, чието име и до днес се свързва с иновативни технологии и ярък визионерски подход. Припомняме какво в голямата мода дължим на японската легенда (четете още: Love to quote: Модният скулптор Issey Miyake на 81).

"Вечното" плисиране

Методът на плисиране възниква в древността, което се потвърждава от оцелелите произведения на изкуството от тази епоха. Маестро Мияке успява да издигне тази декоративна техника до ранга на изкуството и предлага собствен начин за създаване на плисирана материя, която никога не губи формата си. Вече готовите неща той поставя между два листа тънка хартия, след което ги фиксира със силна пара, притискайки тъканта. През 1993 г., благодарение на иновативния експеримент, се появява цяла линия Pleats Please, посветена на плисираните дрехи, която и до днес се продава успешно и се цени много от хората по целия свят, отдаващи почит на големите достижения на дизайна. 

Дрехи без нито един шев

Към края на осемдесетте Мияке започва да работи по технологията на еднонишковото облекло, за което използва компютърна програма. Линията се казва A-POC: A Piece of Cloth - „Piece of Cloth“. Дрехите, напомнящи повече на предмет на изкуството, са създадени с помощта на компютърен алгоритъм, което е невероятно новаторско за времето си. През 2005 г. един от моделите A-POC става първата дреха в модната колекция на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

Черното поло на Джобс

Сини Levi's, чифт New Balance 992s и, разбира се, тънко черно поло от Issey Miyake съставляват униформата на Стив Джобс от края на 90-те. По време на посещение в японския офис на Sony покойният предприемач и създател на Apple е толкова развълнуван от идеята за корпоративен дрескод, че моли дизайнерът, разработил стиловия офисен код на японската компания да създаде такъв и за неговите служители. Това е Мияке, само че елеците, които тоx измисля за служителите на Apple, не се харесват на подчинените на Джобс и те категорично отказват да ги носят. Самият създател на iPhone обаче се обръща към Мияке вече с лична молба - да му измисли универсална и удобна "униформа" за самия него, така че сутрин да не мисли какво да облече за работа. Говори се, че Джобс е поръчал сто броя черно поло, след като с Исей са уточнили, че това е, което най-много му пасва и в което ще се чувства най-добре. 

"Оригами наобратно"

Още от първите експерименти на Мияке можем да разберем, че дизайнерът винаги се е вдъхновявал от елегантността на математическите формули. През 2010 г. той пуска поредната си дифузна линия "132.5", чиято концепция е компютърно моделиране на геометрични форми. Тази идея е подхранена от среща на Мияке с виден професор в университета в Цукуба, специализиращ компютърни науки.

Името "132.5" означава: 1 - едно парче плат, 3 - три измерения, 2 - две измерения. Мияке решава да използва програма, за да изчисли местоположението на всички необходими гънки, така че готовият продукт да се сгъне в плосък лист материя - получава се математически точно оригами изкуство, само че в обратната посока. Колекцията изглежда особено ефектно в бутика на дизайнера в Токио, където моделите са показани под формата на плоски квадрати или кръгове.

Поклон пред смелостта на гения! 

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.