Следва

Чети като Кенеди, отпусни се като Айнщайн: полезните навици на великите хора

Новата Маргарет Тачър: 15 факта за Лиз Тръс, вероятният нов премиер на Великобритания

Лиз вече получи прозвището новата Маргарет Тачър. Какво паралелно между двете силни жени от Острова намират англичаните, какво ги кара да мислят, че 47-годишната лъвица ще се окаже панацеята на политическия небосклон в Кралството и какво още знаем за Тръс, освен че е фен на Тейлър Суифт и обожава бурито?

 

Celebrities преди 1 година

Външният министър Лиз Тръс е един от последните двама кандидати (заедно с Риши Сунак) за заместник на Борис Джонсън като британски министър-председател. Какво се знае за тази жена? Някои я определят като „много странна“ и с доста компромисни артикулативни възможности, други я свързват единствено с един-два лайфстайл популарни мита за нея - става и ляга с еспресо и безумно харесва Тейлър Суифт. Но има ли родената в Оксфорд дама качествата, които са нужни, за да управлявате държава?

Лиз мрази да губи от дете

Лиз е родена в Оксфорд през 1975 г. в пролейбъристко семейство, което искрено мрази Тачър. Баща й е професор по математика, майка й - медицинска сестра и учителка. Лиз е най-голямото от четири деца и има трима по-малки братя. Тя учи в начално училище в Пейсли, Шотландия, след което се мести в гимназия в Лийдс. Съученици и преподаватели на Лиз са категорични, че още тогава момичето демонстрира амбиция и конкурентоспособност, и не понася да губи. По-малкият брат на Лиз сподели в профила на BBC Radio 4, че сестра му често е пропускала семейните настолни игри, за да избегне риска от загуба. В интервю за списание You Magazine Тръс описва себе си като „по-голямата сестра - ментор" и казва: „Винаги аз бях лекарят, който оперира“.

Някой недоразумения около фактите от детството

Наскоро Тръс беше критикувана за твърдението си, че е израснала в „сърцето на Червената стена“ в предградията на Лийдс. Всъщност, когато Лиз посещава училище в красивия зелен район на Лийдс - Раундхей, тя е представяна от консервативен депутат. Оттогава мястото се заема от Фабиан Хамилтън от Лейбъристката партия, който днес казва: „Предположението, че Раундхей се отнася до района на Червената стена, е откровено абсурдно и показва колко извън реалността са Лиз Тръс и консерваторите, когато става въпрос за Севера.“


Британският външен министър Лиз Тръс и чешкият външен министър Ян Липавски подписват декларация за намерения в Прага, 27 май 2022 г.

Като студентка е либерал

Тръс, която е на 47 години, се радва на подкрепа от дясната част на Консервативната партия и е преминала през множество позиции в Уестминстър от началото на политическата си кариера през 2010 г. Но в университета, преди да се стане член на Консервативната партия, Лиз е либералдемократ. Подобно на много политици, Тръс записва Оксфорд, за да учи философия, политика и икономика в Merton College. След дипломирането момичето променя възгледите си. „Срещнах торите и разбрах, че те нямат две глави и всъщност са добри хора“, обяснява тя промяната във възгледите пред свои колеги политици. 

Лиз призовава за премахване на монархията

След като става президент на либералдемократите в Оксфорд, през 1994 г. Тръс изнася реч на ежегодната им конференция. Там тя призовава за премахване на монархията. „Ние, либералдемократите, вярваме във възможностите за всички. Ние не вярваме, че хората са родени да управляват“, казва тя.

Пътят към политиката

След университета Тръс става счетоводител и работи за Shell и Cable & Wireless, но определено се стреми да влезе в политиката. След няколко неуспешни опита, през 2010 г. най-накрая е избрана за депутат от Югозападен Норфолк с мнозинство от 13 140 гласа и само две години по-късно влиза в правителството като министър на образованието.

Сравнения с Тачър

Твърди се, че пътуването на Тръс до Източна Европа през 90-те е повлияло на мирогледа й и я е накарало да се възхищава на фигурата, с която често я сравняват днес - Маргарет Тачър. Неин колега го изразява по следния начин: „Тези страни току-що бяха станали отново свободни и усещането за новооткрита свобода беше непреодолимо за Лиз. Тя бе убедена, че Тачър, бидейки изключително силна личност, е избрала правилния подход." Днес Тръс е известна с прякорите „Тачър 2.0“ и „синият кандидат“ (синьото е цветът на Консервативната партия, който Маргарет Тачър също активно използва в имиджа си).


Маргарет Тачър: символиката на един незабравим стил


Свободолюбив политик

Застъпничеството за свободна търговия спечели на Тръс благоволението на привържениците на Брекзит. Всъщност „свобода“ е една от любимите й думи. Когато е попитана в интервю каква е нейната визия за Великобритания, тя отговаря: „Свободата означава да правиш каквото искаш, да имаш контрол над живота и да не правиш това, което някой друг смята за правилно. И всичко това трябва да е лесно. Хората трябва да чувстват, че по пътя им не се издигат бариери, защото са жени или са от семейства с ниски доходи". Освен това Тръс последователно гласува за еднополовите бракове и равенството на гейовете, против строгите ограничения за хазарта, против законите за изменението на климата, за приватизацията на кралските пощи (Royal Mail) и за по-високи данъци върху алкохола.

Първата жена главен прокурор и лорд канцлер

През 2016 г. Тръс влиза в британската история, като става първата жена главен прокурор и лорд-канцлер в 1000-годишната история на Обединеното кралство. Година по-късно Лиз напуска позицията, за да стане главен секретар на хазната. Поддръжник на политиката на свободния пазар, тя е съавтор на книга, съвместно с парламента, озаглавена Britain Set Free (Освободена Британия), в която препоръчва пълен отказ от държавните регулации. 

Ами Брекзит?

Тръс подкрепя опцията за оставане в ЕС на референдума, казвайки: „Подкрепям оставането, тъй като вярвам, че е в икономическия интерес на Обединеното кралство и означава, че можем да се съсредоточим върху жизненоважни икономически и социални реформи у дома“. По-късно обаче сменя нагласите си и става горещ поддръжник на Брекзит. Колеги на Тръс споделят, че тя винаги е била евроскептик, но се е намирала под „огромен натиск“ от тогавашния министър-председател Дейвид Камерън и канцлера Джордж Озбърн. Междувременно Тръс е обвинена за думите, че Брекзит няма да има голямо въздействие върху Ирландия, а просто ще „засегне няколко фермера с ряпа в задните части на камионите им“. Лиз отговаря, че не се разпознава в коментара.


Меденият месец на младоженците Борис и Кари Джонсън


Злополучната реч за сиренето

Преди години Тръс е жестоко осмяна заради свое изказване за сиренето. На партийна конференция на торите през 2014 г. тя заявява с драматичен тон: „Ние внасяме две трети от нашето сирене. Е? Срам!" След това се усмихва и информира публиката, че ще „отвори пазара за свинско месо“ в Пекин през декември. Клипът става хит, но Тръс (за която се твърди, че е доста "дебелокожа") няма отношение към критиката. „Наистина не мисля, че е нещо толкова лошо, просто такива са реакциите на някои хора“, казва тя пред списание You.

Постът министър на външните работи

Тръс стана външен министър миналата година, следа като Доминик Рааб е уволнен на фона на критики за начина му на евакуация на бежанци от Афганистан. Лиз е втората жена на поста след Маргарет Бекет от Лейбъристката партия 15 години по-рано. По време на мандата си като външен министър Тръс осигури освобождаването на британските граждани Назанин Загари-Ратклиф и Ануше Ашури, които бяха задържани в Иран.


Лиз Тръс - Главен секретар на Министерството на финансите - пристига на Даунинг Стрийт за седмичното заседание на кабинета, 26 март 2019 г.

"Странен човек"

При условие за анонимност консервативен депутат нарича Тръс „много странен човек“- „не добър или лош, просто много странен“. Говори се, че Лиз има навика да обсъжда хората и да нахлува в личното им пространство. 


Лиз Тръс с Тим Бароу, политически директор на Министерството на външните работи, Британската общност и развитието, Лондон, 8 март 2022 г.

Невярна съпруга

Лиз Тръс е омъжена за Хю О'Лиъри, счетоводител, когото среща на конференция на Торите през 1997 г. Женят се три години по-късно, през 2000 г. През 2006 г. става ясно, че тя е имала връзка с консервативния депутат Марк Фийлд. Семейството му се разпада, но бракът на Лиз оцелява и двойката, която има две деца, не отговоря на уличаващи въпроси. Тръс каза в скорошно интервю, че е „наистина щастливо омъжена“, а на Свети Валентин през 2019 г. публикува снимка със съпруга си в социалните медии и написа „Любовта на живота ми“.

Лични предпочитания на кандидата

Тръс обожава Call of Duty, The Bridge, Taylor Swift и печенето на кроасани и канелени рулца, пие двойно еспресо и предпочита бурито и кюфтета. „Никога не съм спирал да се изумявам колко въглехидрати може да погълне, без да напълнее. Тя има скорост на метаболизма като на тасманийския дявол“, казва един от колегите й за нея.

Политически обещания

Ако бъде избрана за премиер, Тръс обещава незабавно да намали данъците (както всеки друг кандидат, с изключение на Риши Сунак). "Под мое ръководство бих започнала да намалявам данъците от първия ден. Ще предприема незабавни действия, за да помогна на хората да се справят с разходите за живот. Трябва незабавно да започнем да връщаме парите в джобовете на хората, знаем, че семействата се борят да свързват двата края в момента. Бих намалила пет пъти осигуровките. Противопоставих се на увеличаването им в министерски съвет, защото смятах, че е грешка, смятам, че е още по-голяма грешка сега, когато сме изправени пред толкова силни икономически трусове. Също така бих въвела временен мораториум върху нивата на зелена енергия, за да намаля сметките за електроенергия на хората. И не бих увеличила корпоративния данък, защото смятам, че е жизненоважно да привлечем инвестиции в нашата страна." Тя също така иска да премахне "зелените" данъци върху сметките за енергия, да пренасочи парите към въоръжение, да премахне "сталинистките" жилищни блокове. Освен това Лиз се противопоставя на самоопределянето на транссексуалните хора „без проверка и разум“, напомняйки, че е важно да продължим да се борим за правата на жените и малцинствата. 

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.