Следва

Семпло и перфектно: Анджелина Джоли и бялата й лятна рокля

Андрей Кончаловски: Русия си е самодостатъчна, а Путин е борец срещу световното зло

Режисьорът Андрей Кончаловски, по баща Михалков, в самото навечерие на 85-ия си рожден ден (20 август), даде просторно интервю за „ Аргументи и факти“, в което говори за отношението си към ситуацията в света и руския президент Владимир Путин, за културната самодостатъчност на Русия и необходимостта от държавна цензура

 

Celebrities преди 1 година

Според режисьора, в близко бъдеще Русия може да се превърне в единственото място, където ще се запази европейският дух, тъй като самата Европа "внимателно се самоунищожава".

Разривът в обществото, настъпил по време на управлението на Петър I, както пише руският мислител Михаил Гершензон, „покри Русия с тънката пелерина на европейската цивилизация“. При Петър руското общество претърпя разрив, в резултат на което се формира тънкият слой на европейската цивилизация, споменат от Гершензон, и тектоничната плоча на руското съзнание - дълбоко, селско, абсолютно чуждо на Европа. Отбелязвам обаче, че ако в следващите няколко десетилетия европейският дух се съхрани някъде, то ще бъде в Русия, защото самата Европа усърдно се самоунищожава. И го прави с невероятна скорост.

Кончаловски говори за културната самодостатъчност на Русия, заявявайки, че днес културата се контролира от маркетинга. Той отбелязва, че филмите на Marvel и други подобни, популярни днес, са „транснационален продукт, пластмаса без вкус или мирис, върху който с помощта на социално инженерство се засаждат максимален брой потребители“.

Когато говорим защо напоследък станахме толкова зависими от западната култура, ще се опитаме да стигнем до дъното на първопричините. На първо място, това е въздействието на САЩ с помощта на "меката сила". Американското влияние в Европа, което продължава вече половин век, достигна и до нас. Формирането на вкус вече е по-скоро въпрос на маркетинг, който днес става много токсичен и абсолютно утилитарен. Сегашното холивудско кино не е много по-различно от Макдоналдс.

Той отбелязва, че строг контрол от страна на държавата може да помогне за запазване на идентичността. В същото време режисьорът добави, че "ограничителната роля на държавата тепърва ще се засилва".

Нашата самобитност, където е била, там ще си остане. Но законите на пазара са безпощадни и ако държавата не изиграе ролята си тук, ситуацията няма да се промени. Каква е основната роля на държавата? Лимит!

Самият Кончаловски не се плаши от изолацията на Русия и е готов да откаже участие в международни фестивали .

Не ми се струва, че успехът на някой западен фестивал днес може да ни даде старт в живота. Толкова ли е ценен успехът в Кан, след като филмовият фестивал в Кан прие манифест, че равен брой мъже и жени режисьори трябва да участват в надпреварата? В края на краищата една година мъжете снимат повече добри снимки, през следващата година жените се справят по-добре. Да спазваш механично тези пропорции става като тийнейджърски представи за справедливост, като детска песничка. 

Липсата на зрялост днес е много осезаема, особено в политиката. Незрелостта на настоящия политически пейзаж в Европа е поразителна. Спомням си времената на личности - като френския президент Шарл дьо Гол, германския канцлер Хелмут Кол, дори Берлускони! Тези хора не се страхуваха да говорят неправилно. А тези, които днес са в политиката, постоянно гледат назад.

Режисьорът добавя, че руският президент Владимир Путин е изключение от това правило.
Бих казал дори повече: ако има личност в днешната политика, това е президентът Путин. Той не поглежда назад, той действа малко по-различно. Днес Путин поведе битката срещу основното зло в света. Според мен той рискува живота си и демонстрира абсолютно героична смелост.

След началото на войната на Русия в Украйна Кончаловски известно време се въздържаше от коментари. По-късно заяви в интервю за ТАСС, че е "ограничил участието си в обществения живот" и не иска да се изказва по никакъв повод, притеснявайки се от "ролята си на телевизионен пророк". Какво точно го е накарало да разпростре размислите си толкова нашироко сега, половин година след бруталното нашествие на Путин в независима Украйна, можем само да гадаем. Прилича на ПР, но може и да е просто някакъв вид възрастово изменение.  

More Celebrities

Обичта на известните: Дуа Липа и Калъм Търнър

Celebrities преди 1 ден

По лицето на Дуа Липа четем комфорта, извиращ от избраната за любовна среща визия - дънки, (не)обикновен топ и прекрасна Bottega Veneta, като не пропускаме балетните пантофки на дупки от модна къща Alaia. А може би блясъкът в очите идва от друго... 

Хайди Клум, Кайли Миноуг, Сидни Суини на наградите People's Choice

Celebrities преди 2 дни

Наградите People's Choice Awards се проведоха в Санта Моника, Калифорния и по традиция привлякоха куп интригуващи личности, сред които Меган Фокс, Сидни Суини, Били Айлиш, Кайли Миноуг, Хайди Клум, Том Хидълстън, Лени Кравиц и др.  

Супер сладко: учителка вдигна сватба в училище, за да сподели момента с учениците си

Celebrities преди 3 дни

Кейти Коркън безспорно има специална връзка с учениците си. Учителка в началния курс, тя очевидно не може да си представи сватбата си без присъствието на любимите деца, с които прекарва дълги часове всеки ден, затова решава да направи празника точно в училището, в което преподава.