Следва

Майката на Енрике Иглесиас - едно красиво момиче на 71

Не, за съжаление, водата с лимон не ускорява метаболизма

Обожаваният сутрешен мит бе развенчан от американски учени.

 

Health преди 1 година

Може би всичко е заради лимона.
Може би всичко е заради водата.

Както и да е, водата с лимон е основният уелнес мит, който стана невероятно популярен в света на недоказаната медицина в Instagram. Бионсе, Жизел Бюндхен, Миранда Кер, Наоми Кембъл и още хиляда и една известни красавици, на които искаме да приличаме, започват сутринта си с чаша вода с резен лимон. Защо? 

Професорът от Touro College of Osteopathic Medicine в Ню Йорк, известният гастроентеролог Никет Сонпал, в интервю за специализираното списание Tonic развенчава най-популярното, всъщност обаче погрешно схващане. Водата, с или без лимон, е просто обикновена вода без калории. Добрата новина е: без калории, т.е. без отлагания. Лошата:  няма калории, което означава, че няма нищо за изгаряне, тоест за метаболизиране. Изследователите установяват, че ако водата е хладна, все още има шанс да изгорите някоя калория, но наистина незначителен брой.  

Що се отнася до специалния ефект на лимона върху процеса на отслабване, такова изследване просто няма! Научен експеримент на японски учени от 2010 г. показва, че резистентните към инсулин лабораторни мишки показват известно подобрение в загубата на тегло, когато им се дават полифенолните антиоксиданти, открити в лимоните. „Това означава ли, че имат същия ефект върху хората? Не знаем и все още не е доказано“, се казва в научното изявление (четете още: Витамин С, Светият Граал в състава на козметичните продукти, но защо?).

Обективният фактор за "загубата на тегло": редовната консумация на вода запълва стомаха, което означава, че мозъкът ви спира да мисли за последващата закуска, но самият лимон не изгаря магически мазнини.

„Всъщност водата с лимон, приемана редовно, е витамин С в големи дози, което пък е добре известно слабително средство. Но тя нито подобрява храносмилането, нито детоксикира черния дроб, казва Никет Сонпал. - Хората не са като мивките, в които изливате специален почистващ препарат, когато се запуши. Нашите бъбреци, черва и черен дроб априори действат като филтри в тялото и сами премахват токсините, с или без вода с лимон. Единственото нещо, което „цитрусовата отвара“ може да направи, е да допринесе за това водата по-вкусна и да хидратира тялото" (четете още: Тялото: Лимонена диета за прочистване на организма). 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.