Следва

BILLA градини: плодово-зеленчуков детокс с родни продукти

Възпитана в еднополово семейство, най-младият премиер в света: какво знаем за Санна Марин

Финландският премиер Санна Марин е в окото на бурята, след като се оказа в центъра на скандал заради видеоклипове от партита с нейно участие, които попаднаха в мрежата

 

Celebrities преди 1 година

Първото видео предизвика вълна от обвинения в употреба на наркотици , второто - в изневяра. Сана Марин категорично отрече всички обвинения срещу себе си и заяви, че не е извършила нищо укоримо. Това не е първият път, в който на 36-годишната премиер-министър на Финландия се налага да се оправдава: преди време тя бе критикувана заради снимки в яке, облечено на голо. Самото назначаване на Сана (или Санна, както се изписва) Марин на поста министър-председател на Финландия през 2019 г. също предизвика резонанс, тъй като на 34 години тя стана най-младият премиер в света. Припомняме някои любопитни факти от биографията на госпожа Марин, за да се ориентираме заедно що за личност е тази красива, млада и успяла жена.  

През декември 2019 г. стана известно, че 34-годишната представителка на Социалдемократическата партия Санна Марин ще оглави финландското правителство. Марин бе избрана на поста след оставката на бившия премиер Анти Рине.

Веднага след победата си на изборите Санна се срещна с журналисти, които я попитаха за стратегията й за предстоящата работа. Политикът призна, че й предстои много работа, на нея и екипа й, за възстановяване на доверието в правителството. Сана Марин коментира новата си титла "най-младият премиер в света" така: Никога не съм се възползвала от възрастта си или от факта, че съм жена. За мен са важни причините, които ме подтикнаха да вляза в политиката и доверието, което гласоподавателите ни гласуваха на последните избори.

Преди изборната си победа Сана Марин беше министър на транспорта и съобщенията в министeрския съвет на Финландия.

Ето най-важните факти от биографията й: 

1. Сана Марин е родена на 16 ноември 1985 г. в Хелзинки.

2. Израства в еднополово женско семейство - живее с майка си и партньорката й. В интервютата си Сана признава, че в училище се е чувствала „невидима“, защото, страхувайки се от осъждане, не е можела открито да говори за семейството си.

3. Сана Марин завършва университета в Тампере през 2007 г. През 2012 г. получава бакалавърска степен, а пет години по-късно - и магистърска степен.

4. На 27-годишна възраст Марин оглавява градския съвет на индустриалния град Тампере.

5. През 2015 г. става член на финландския парламент.

6. През юни 2019 г. Сана Марин е назначена за министър на транспорта и съобщенията.

7. Омъжена е за Маркус Райконен, бивш футболист, а сега директор по маркетинг и комуникации на компанията за цифрови технологии Markkinointiakatemia. Връзката издържа изпитанието на времето: преди сватбата двамата са заедно цели 16 години.

8. Двойката има дъщеря Ема, която навърши четири години през януари 2022 г. Семейството живее в град Тампере.

9. Сана Марин е активен потребител на Instagram. В своя микроблог, който има 905 хиляди абонати, Марин споделя подробно както за работата, така и за личния си живот.

10. Санна Марин публично подкрепя ЛГБТ общността и участва в паради на "дъгата".

Иначе, в изтеклото видео, наречено "партигейт", се вижда министър-председателката как танцува с компания, което, разбира се, не противоречи на никакви морални принципи. Нито пиенето на алкохол, нито танцуването и забавлението са прецедент в политическия живот. 

Едновременно с това, прагът във Финландия за това какво представлява един „политически скандал“ е изключително нисък, което, според наблюдатели и анализатори, се дължи на две неща - най-ниската корупция в света и качественото образование.

Финландия е на първо място по ниска корупция в света заедно с Дания и Нова Зеландия (Transparency - Corruption Perceptions Index 2021). Това предполага много малкия брой корупционни и производните им престъпления на фона на една здравословна политическа среда. При едно относително колебливо и лесно манипулируемо общество обаче, средата става опасна, тъй като всяко едно действие на политик може да бъде манипулирано по такъв начин, че да се създаде скандал.

Северната страна, оказа се, е перфектно подготвена за справяне с този проблем, тъй като тя има лекарство срещу него и това е именно доброто образование. Според индекса на медийна грамотност, Финландия се класира на първо място, според резултатите от новото издание на Индекса за медийна грамотност за 2021 г., изготвен от Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт Отворено общество. Индексът оценява потенциалната устойчивост към разпространението на фалшиви новини в 35 европейски държави, като се използват индикатори за медийна свобода, образование и доверие между хората.

За сравнение България заема 30 място в класацията от 35 държави и е редом с Гърция (27 място), Румъния (28 място), Сърбия (29 място), Турция (31 място) и Черна гора (32 място). 

Устойчивостта на финландския народ към дезинформацията веднага се забелязва. Това пролича в споделянето на множество видеа на финландци как танцуват и множество публикации в подкрепа на Сана Марин. Големите медии във Финландия, отчитайки нагласите на читателите, почти мигновено си оттеглиха от скандала, докато уебсайтовете на таблоидите все още печатат подробности, клюки, слухове, реакции и спекулации за личния и професионалния живот на госпожа Марин.

Всъщност Сана Марин има високо обществено одобрение за работата, която върши като министър-председател. Скоро се очаква публикуването на социологически проучвания, които да покажат как този „скандал“ е повлиял на Марин. Поради факта, че финландците са изключително устойчиви към дезинформация, а също така са добре ориентирани, образовани и прогресивни, не е изключено да има и повишение в подкрепата за министър-председателя, която се справи прекрасно с предизвикателството. 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 2 дни

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.