Следва

Месечен ХОРОСКОП - Септември 2022

Рецептите на ранната есен - с топли цветове и уханен аромат

Открий кулинара в себе си... с BILLA Градини

Health преди 1 година

Готвенето със сезонни, локални, пресни продукти е изкуство и ценност, на която не изневеряваме. Есента идва - златна, цветна и уханна, за да преобрази кухнята и трапезата ни. През месец септември, за здраве и тонус хапваме предимно сезонни зеленчуци - моркови, тиквички, тиква, картофи, домати, лук и чесън, и плодове - круши, грозде, ябълки, орехи, зелени билки и подправки.

Днес ви споделяме нашите топ 3 рецепти, в които в главни герои се превръщат тъкмо тези съставки. Освен вкусни, предложенията, които ще разкрием, са богати на витамини, минерали, фибри, полезни мазнини и антиоксиданти.


BILLA градини: плодово-зеленчуков детокс с родни продукти


Салата от есенни зеленчуци с шафранов дресинг

Тази страхотна есенна салата е чудесна гарнитура на всяка вечеря. Рабира се, бихте могли да я приготвите и като самостоятелно ястие. Ето и списъка с продукти, които да си огигурите предварително:

12 моркова във всякакви цветове, измити и обелени

1 средна тиквичка, нарязана
8 стръка броколи с дълги стебла
1 супена лъжица рапично масло
100 г чери домати, разполовени
4 глави зелен лук, нарязани на ситно
3 зрели розови домата, обелени, почистени от семките и нарязани на малки парченца
шепа черни маслини, обезкостени и нарязани
½ краставица, разрязана надлъжно, почистена от семките
3 супени лъжици едро нарязан босилек

За дресинга:
20 мл ябълков оцет
½ чаена лъжичка дижонска горчица
щипка шафран
1 ч. л. пудра захар
50 мл екстра върджин рапично масло
1 малък шалот, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

Загряваме тиган на средно висока температура. Поставяме морковите, тиквичките и броколите в голяма купа, подправяме леко и разбъркваме заедно с рапичното масло. След като тиганът се загрее, изсипваме зеленчуците на порции и оставяме да се сготвят за около 3-4 минути. Прехвърляме обратно в купата, добавяме останалите съставки за салатата, разбъркваме и оставяме настрана.

За дресинга с шафран разбиваме оцета, горчицата, шафрана и захарта заедно в купа с щипка сол, докато захарта се разтвори. Разбиваме постепенно олиото, след което добавяме шалота. Заливаме салатата и сервираме.

Пикантна тиквена супа

Възползваме се максимално от сезона на тиквата в началото на есента и внасяме уханието й в дома си с тази ароматна сума. Тайната на отличния вкус е задължително да запечем семената и да ги добавим за финал, преди да сервираме. Подгответе си следния списък с продукти:  

1 тиква, около 1,5-2 кг
1 супена лъжица смес от любими подправки - червен пипер, чили, чесън на прах и шарена сол
2 ч. л. смлян кориандър
2 ч. л. смлян кимион
½-1 чаена лъжичка лют червен пипер 
3 супени лъжици зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
джинджифил, обелен и нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
900 мл зеленчуков бульон
100 мл животинска или кокосова сметана

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 160-180 градуса с вентилатор. Разрязваме тиквата наполовина и отстраняваме семките с лъжица, като запазваме кората. Поръсваме с микса от подправки, зехтин, кориандър и кимион. Прехвърляме в тава за печене, разпределяме равномерно и печем 40-45 минути (обръщаме по средата на печенето), докато тиквата стане много мека. Оставяме да се охлади в тавата за няколко минути.

Загряваме още малко зехтин в голяма тенджера и запържваме лука с щипка сол за 10 минути, докато омекне. Добавяме джинджифила, чесъна и останалите подправки, заедно с червения пипер на люспи. Изсипваме бульона и оставяме да къкри леко.

Когато тиквата е достатъчно изстинала, с помощта на лъжица изгребваме меката вътрешност от корите. Добавяме тиквата в тенджерата, сваляме от котлона и пасираме с ръчен пасатор, докато стане кремообразна и гладка. Подправяме на вкус, като по желание можем да добавим допълнително количество чили и/ или други подправки. Поставяме отново на слаб огън и разбъркваме сметаната в супата. Оставяме да къкри леко, след което сервираме в купички със семки, сметана и щипка лют червен пипер за украса.

Тарт с круши, синьо сирене и орехи

Централно място в подготовката на тази любима наша рецепта заема плодовата царица на есента - крушата. Тя може да бъде идеално предястие, обяд или десерт в уютните събирания през септемврийските вечери. Ако все още у дома имате зрели и ароматни смокини, можете да опитате да я приготвите и с тяхно участие – резултатът отново ще бъде страхотен! Ето какво ще ви е необходимо:

За блата
50 г пресни орехи
150 г бяло брашно
80 г студено несолено масло
1 яйчен жълтък

За плънката
1 супена лъжица масло
1 супена лъжица зехтин, плюс допълнително 1-2 ч.л
4 шалота, нарязани на полумесеци
малка връзка салвия, нарязана на ситно
200 г манголд, дръжките нарязани на ситно, а листата на едро
2 круши, нарязани на половинки, почистени
3 големи яйца
Индийско орехче
150 г сметана
150 г горгонзола долче или друго любимо сирене
50 г орехи

Начин на приготвяне:

За блата разбиваме орехите в кухненски робот, докато заприличат на галета. Добавяме брашното и щедра щипка сол. Разбъркваме за кратко, след което добавяме маслото и разбъркваме, докато сместа заприлича на големи, мокри трохи. Добавяме яйчния жълтък и разбъркаваме, докато се формира тестото (добавяме 1 супена лъжица студена вода, ако изглежда сухо). Омесваме във формата на диск, след това увиваме в хартия за печене и охлаждаме за поне 30 минути.

Междувременно, загряваме фурната до 160-180 градуса с вентилатор. Загряваме маслото и 1 с. л. зехтин в тиган на средна температура и сготвяме шалота, салвията и стръковете манголд за 5-8 минути. Целта е да омекнат и да се карамелизират, след което отстраняваме от огъня. Поставяме охладеното тесто между два листа пергамент и разточваме до дебелината на монета от 1 лев и охлаждаме отново, докато стегне. През това време запичаме резенчетата круши в 1-2 ч. л. зехтин.

Разбиваме яйцата в купа, след което подправяме с малко индийско орехче и добавяме сметаната и сиренето. Изсипваме половината смес във формата за тарта. Наслояваме две трети от сместа от манголд. Отгоре подреждаме резенчетата печена круша и останалата смес от манголд, след което изсипваме останалата сметанова смес. Отгоре поставяме малко цели орехи и печем за 28-30 минути или докато тартът придобие златиста коричка. Оставяме да се охлади за 20 минути, след това нарязваме и сервираме.

 Най-важната стъпка, която гарантира отличен вкус, е изборът на свежи продукти, отгледани върху родна почва, с минимално съдържание на пестициди. Знаем къде да ги намерим – затова пазаруваме от богатия асортимент на BILLA Градини. В обектите на веригата в цялата страна откриваме разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци с местен произход. Всяко семе, израснало в плод или зеленчук, като част от програмата на веригата, е отгледано с любов и внимание.

Партньори на BILLA са над 40 български производители в над 180 градини, оранжерии и лозя в цяла България. Компанията осъществява постоянен контрол над продукцията и следи за минимизирането на над 700 вида пестициди. Тези усилия в хода на целия процес - от отглеждането до доставянето на рафтовете в магазина, съдействат плодовете и зеленчуците да бъдат с много по-чист състав, щадящи природата и полезни за нас, крайните потребители. А вкусът им напомня на този от градината на бабите ни, в нашето детство. Резултатите от лабораторните анализи и проби са достъпни на сайта на веригата.

BILLA Градини е проект без аналог на българския пазар, който насърчава родното производство, балансираното сезонно хранене и опазването на околната среда. Избирайки от асортимента на магазините на веригата в цялата страна, самите ние ставаме част от инициатива, която подкрепя малките и средни производители и ни мотивира да живеем по-здравословно и отговорно!


BILLA Градини: здравословни и чисти продукти за сила и тонус


BILLA Градини: родни зеленчуци с отличен вкус


 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.