Следва

Fendi, RESORT 2022 - скучничка

5 неща, които не знаехте за Елза Скиапарели, зодия Дева, смела до лудост

Припомняме интересни факти от живота й. Става въпрос за невероятен стратег в бизнеса, за абсурдно модерно мислене и за основите на една модна империя, която днес, век по-късно, преживява повече от Ренесанс.   

 

All fashion преди 8 месеца

1. Елза Скиапарели и Коко Шанел са еднакво популярни от 30-те до 50-те години на миналия век. И не могат да се понасят.

Между двете големи в модата има подчертано напрежение и непрестанна надпревара. И до днес в аналите остава емблематичният случай, в който Шанел настанява Скиапарели на прясно боядисан в бяло стол на свое парти. 

2. Тя е жената, изобретила разделения бански костюм

Горнището и долнището биват отделени, а освен това Елза въвежда и шортите като вид облекло. Новаторският й подход директно е обявен за лош маниер, а някои директно я определят като "луда" (четете още: Моден маверик: Чудатият свят на Елза Скиапарели). 

3. Човекът, положил основите на толкова популярните днес модни колаборации

Синьора Скиапарели е близка приятелка с Алберто Джакомети, Ман Рей и Мерет Опенхайм и си сътрудничи с тези сюрреалистични художници при направата на дрехите в колекциите си (Кой е новият на Schiaparelli?). 

4. Най-известните произведения на Скиапарели са създадени заедно със Салвадор Дали

Двойката рисува омар върху рокля, изобретява обеци като телефонни слушалки и шапка във формата на обувка (четете още: The Gilded Fashion: как Салвадор Дали превърна омара в модна икона).

5. Скиапарели пътува до СССР

През 1935 г. дизайнерката посещава СССР като представител на френската мода. В мемоарите си тя описва страната така: „Придържах се към едно меню: сух хляб с черен хайвер, понякога есетра и винаги водка. Хайверът се продаваше в отделите за хранителни стоки в махагонови бъчви, от които вадеха с голям черпак. Свидетелствам, че тази диета е чудотворна за отслабване - върнах се в Париж слаба като Ганди и се чувствах страхотно" (четете още: Французойките са друго нещо! 50-те най-обаятелни присъствия на всички времена).

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 10 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.