Следва

„Колкото и тъмна да е смъртта, светлината и животът са по-силни“: 20 емблематични цитата от Елизабет II

Сбогом, Лилибет, с 11-те момента, в които кралицата на Великобритания завладя всички сърца

Кралицата почина вчера, оставайки завинаги един от най-любимите образи в историята на човечеството. Защо? View Sofia систематизира най-емблематичните моменти, оформили наследството в световен исторически план на най-дълго управлявалия британски монарх

Celebrities преди 1 година

От вчера следобед, 8 септември 2022 г., когато Нейно Величество кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст, светът скърби за загубата на най-дълго управлявалия монарх на Великобритания. Британското кралско семейство сподели официални изявления, безброй знаменитости публикуваха искрени почести, международни лидери изказаха своите съболезнования, а новинарските станции по целия свят излъчиха съобщения на скръб след опустошителната новина.

„Смъртта на моята любима майка, Нейно Величество Кралицата, е момент на най-голяма тъга за мен и всички членове на семейството ми“, съобщи нейният син, сега крал Чарлз III, чрез официално съобщение за пресата след новината. „Ние дълбоко скърбим за кончината на един ценен суверен и много обичана майка. Знам, че загубата й ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, Кралствата и Британската общност и от безброй хора по света" (четете още: Елизабет II пожела Камила да получи титлата Кралица-Консорт. С какво тази титла се различава от Кралица).

По време на нейното 70-годишно управление монархът оказва огромно влияние върху целия свят. От първото радио предаване, в което се обръща към децата на Великобритания по време на Втората световна война на 14-годишна възраст, до честването на нейния важен 90-и рожден ден, кралицата заема властова позиция, чрез която управлява живота на милиони. И като такъв стана лидер, който хората следват, ценят, обожават. 

Обобщававе 11-те момента, в които кралица Елизабет II завладя сърцата на хората по целия свят в годините на изумителния си живот >>> 

1940: Първата публична реч на принцеса Елизабет

На 13 октомври 1940 г., по време на Втората световна война, тогава 14-годишната принцеса Елизабет е помолена от министър-председателя Уинстън Чърчил да говори пред младежта на страната в Детския час на BBC. Придружена от сестра си, принцеса Маргарет, бъдещата кралица прави всичко възможно, за да успокои и утеши децата, които са разделени от семействата си поради конфликта. Според Time, програмата, наречена Operation Pied Piper, е насочена към това военните да организират изпращането на над два милиона деца в британската провинция, за да ги защитят от нацистките набези.

„Хиляди от вас в тази страна трябваше да напуснат домовете си и да бъдат отделени от бащите и майките си. Сестра ми Маргарет Роуз и аз ви съчувстваме много, тъй като знаем от опит какво означава да си далеч от онези, които обичаш най-много“, казва младата кралска особа в първото си радиопредаване.

„Ние знаем, всеки от нас, че накрая всичко ще бъде наред; защото Бог ще се погрижи за нас и ще ни даде победа и мир. И когато настъпи мирът, не забравяйте, че ние, днешните деца, ще направим утрешния свят по-добро и по-щастливо място“, завършво принцеса Елизабет военното предаване за Обединеното кралство. „Сестра ми е до мен и двете ще ти пожелаем лека нощ. Хайде, Маргарет. Лека нощ, деца. Лека нощ и успех на всички."

1945: Служба по време на Втората световна война

През 1945 г., седем години преди да се възкачи на трона, принцеса Елизабет служи на британците по време на Втората световна война. Според CBS News, бъдещият монарх става първата жена, член на британското кралско семейство, която поема активни военни задължения на пълен работен ден. Тя прави това като Subaltern, шофьор на превозни средства в рамките на Помощната териториална служба, женски клон на британската армия.

1947: Кралската сватба

Облечена в копринена рокля на сър Норман Хартнел в цвят слонова кост, съчетана с тиарата с отвесни диамантени шипове на кралица Мери, тогава принцеса Елизабет се омъжва за Филип Маунтбатън в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 г. Сватбената церемония се излъчва по целия свят по радиото, а на живо е посетена от приблизително 2000 гости. Носейки букет, съставен от бели орхидеи и традиционната клонка мирта, бъдещата кралица завладява сърцата на масите, крачейки смирено към олтара, преди да мине с тържественото шествие с карета през Лондон.

1952: Кралица Елизабет II се възкачва на трона

На 6 февруари 1952 г., след смъртта на баща си, крал Джордж VI, принцеса Елизабет става кралица. В онзи момент 25-годишната Лилибет се намира в Кения, в първия етап от това, което би трябвало да бъде шестмесечно турне из Британската общност. След завръщането си в Лондон тя се обръща към нацията още на следващия ден.

„С внезапната смърт на моя скъп баща съм призована да поема задълженията и отговорностите на суверен, казва тя пред тълпата в двореца Сейнт Джеймс. - Сърцето ми е твърде развълнувано, за да ви кажа повече днес, но винаги ще работя, както правеше баща ми през цялото си царуване, за да допринеса за щастието и просперитета на моите народи, разпръснати по целия свят... Моля се на Бог да ми помогне да изпълня достойно тази тежка задача, която ми беше възложена толкова рано в живота.”

На следващата година, на 2 юни 1953 г., в Уестминстърското абатство се състои историческата коронация на монарха. Тричасовата церемония, излъчена за първи път по телевизията, показва кралица Елизабет II да носи короната на Свети Едуард, преди да излезе на балкона на Бъкингамския дворец заедно с херцога на Единбург.

1977: Сребърен юбилей

През 1977 г. кралица Елизабет II отбеляза 25 години на трона с поредица от чествания на сребърния юбилей, които се провеждат в Обединеното кралство и Британската общност. След редица църковни служби през целия месец февруари, монархът започва мащабна обиколка, обхващаща 36 окръга в опит да се срещне с възможно най-много хора. През юни кралицата присъства на служба за благодарност в катедралата "Сейнт Пол" в "Голд Стейт Коуч".

„Милорд кмете, когато бях на двайсет и една, посветих живота си на служба на нашия народ и помолих за Божията помощ, за да изпълня този обет. Въпреки че този обет беше даден в много младите ми дни, когато бях неопитна в преценката, не съжалявам, нито оттеглям и едничка дума от него“, обръща се кралицата към гостите на тържествения обяд, последвал церемонията. Честванията на Сребърния юбилей приключват с откриването от монарха на Алеята на Сребърния юбилей и Юбилейните градини на Южния бряг на река Темза на 9 юни.

1992: Annus horribilis

През 1992 г. кралицата доказва своята сила и отдаденост след труден период, който тя описа в реч за отбелязване на 40-ата годишнина от възкачването си на престола като "annus horribilis" - латинска фраза, означаваща "ужасна година". През годината пожар поврежда замъка Уиндзор, а три от браковете на четирите й деца приключват. „1992 не е година, на която ще гледам назад с искрено удоволствие“, обръща се тя към поданиците си. 

„Няма съмнение, разбира се, че критиката е добра за хората и институциите, които са част от обществения живот. Никоя институция - град, монархия, каквато и да е - не трябва да очаква да бъде свободна от контрола на онези, които й дават своята лоялност и подкрепа, да не говорим за тези, които не го правят... Този вид въпроси трябва винаги да са на дневен ред, защото са ефективен двигател за промяна“, продължава тя, като повтаря своята отдаденост към хората на Обединеното кралство и Британската общност.

2002: Златен юбилей

През 2002 г. кралицата отбелязва 50 години на британския трон с поредица от празнични събития по случай Златния юбилей. Въпреки факта, че през трудната година почиват и майка й и сестра й Маргарет, монархът предприема мащабни обиколки на Обединеното кралство и Британската общност, като се отбива навсякъде, от Ямайка до Австралия.

„Благодарност, уважение и гордост, тези думи обобщават чувствата ми към народа на тази страна и Британската общност, и какво означава този Златен юбилей за мен“, обръща се Елизабет към двете камари на парламента в Уестминстър Хол. Многобройни вечерни събития, отбелязващи важния исторически момент, са последвани от юбилеен уикенд през юни, когато в Бъкингамския дворец пеят Пол Маккартни, Браян Адамс и Елтън Джон.

2012: Диамантен юбилей

Кралицата отбелязва 60-годишното си управление с Диамантен юбилей през 2012 г. Монархът отново отбеляза събитието с обиколка из Обединеното кралство и Британската общност. Кралицата и херцогът на Единбург се ангажират с регионите на Обединеното кралство, докато страните от Британската общност са посетени от други членове на кралското семейство, включително принца на Уелс и херцогинята на Корнуол. Спазвайки традицията, централният уикенд на празненства също включва безброй обеди, вечери, служба в катедралата Сейнт Пол, конкурси за монументи по Темза и концерт в Бъкингамския дворец.

2015: Най-дълго живелият и управлявал британски монарх

През 2007 г. кралица Елизабет II изпревари кралица Виктория и стана най-дълго живелият британски монарх. Кралицата и херцогът на Единбург празнуват годишнината от диамантената си сватба през ноември. Отново през 2015 г. и кралица Елизабет II отново изпреварва кралица Виктория, ставайки най-дълго управлявалият британски монарх в историята.

2016: Кралица Елизабет II празнува своя 90-ти рожден ден

На 21 април 2016 г. кралица Елизабет отпразнува 90-ия си рожден ден с разходка в центъра на Уиндзор. След това монархът отбеляза официално празника на 11 юни 2016 г. Национална служба на благодарността се провежда за отбелязване на крайъгълния камък в историята в катедралата Сейнт Пол на 10 юни, последвана от парад за рождения ден на кралицата на 11 юни. На 12 юни огромно улично парти залива Лондон, участници са 600-те благотворителни организациия, на които кралицата е покровител. 

2022: Платинен юбилей

Пет години след като става първият британски монарх, който празнува сапфирен юбилей, който отбеляза 65 години на трона през 2017 г., кралица Елизабет II става и първият британски монарх, достигнал 70-годишен платинен юбилей през 2022 г. Важният момент бе отбелязан с четиридневен празник, изпълнен с безброй събития в Обединеното кралство и Британската общност.

„Когато става дума за това как да отбележа седемдесет години като ваша кралица, ще ви кажа, че няма ръководство, което да следвате. Това наистина е за първи път“, обърна се монархът към хората в съобщение, предадено от официалния акаунт на кралското семейство в Instagram. „Но съм смирена и дълбоко трогната, че толкова много хора излязоха по улиците, за да отпразнуват моя платинен юбилей.“

More from View Sofia

ЧРД, 32, Тейлър Суифт, момичето с най-хубавите рокли!

Celebrities преди 2 години

Тейлър Суифт от вчера е едно момиче на 32. Родена е на 13.12.1989 в Пенсилвания. Много красива, слаба и изящна за завиждане и с така благодарните за всякакви стилови експерименти 180 сантиметра височинен актив.  

Любовите на Роман Абрамович: от вярна съпруга-стюардеса до млада актриса

Celebrities преди 2 години

Роман Абрамович, най-спряганото име на олигарх, откакто започна войната на Путин в украйна, често наричан "портфейла на Путин, измина дълъг път, както в бизнеса, така и в любовта. Минваме през важните връзки в живота на милиардера - от съпругата му и бизнес партньор, няколко години по-възрастна от него, през примерната съпруга-стюардеса, която му роди пет деца, и актрисата с украински корени, наполовина по-млада от Роман.  

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 23 часа

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.