Следва

Ако е сет за салата, да е мистичен

Marni, Spring 2023 READY-TO-WEAR

Колекция, равна на италианско слънце (но в Ню Йорк)

Runway преди 1 година

"Защо съм тук?“ През цялото време си мислех, дали някой ще ме попита това?!" казва, смеейки се, Франческо Рисо от Marni - картина на грубото здраве, загорял, с къдрава коса, едновременно сива и платинена, носещ тениска BrownMill с надпис Leading Our People to the Promised Land. Marni направи своя дебют в Ню Йорк на улица в Бруклин, сгушена под мост, а влаковете шумно ръмжат отгоре. Всеки от Палома Елсесер до Тайлър Мичъл и Лара Стоун се появи; група от модели и приятели (въпреки че с Risso те са едно и също нещо), вървящи на жив саундтрак, написан от Dev Hynes и изпълнен от Струнния оркестър на Бруклин. Мястото на шоуто би било известно на почти всеки, който някога е посещавал Ню Йорк и има нужда от класическа инстаграм снимка.

Следобеда на предварителния преглед Рисо стои сред стелажи с дрехи, споделят очевидци, в прекрасни, халюциногенни, изпепеляващо ярки цветове; изтъркан мохер; хартиени кожи; мистични паяжини от мъниста и психеделични панови кадифета, изпъстрени от време на време с огромни и най-елегантни хлъзгави "куриерски" чанти, чиято безсмислена утилитарна форма е подхранена от пухкава аерация. Но да се върнем към този парещ (мъжки) въпрос: Защо той напусна Милано? "От известно време искам да изследвам“, казва Рисо. "Това означава разбиране на нещата от различна гледна точка, свързване с различни хора. Усеща се освежаващо. Освен това има много за учене и аз съм готов за това всяка шибана секунда. Откакто Америка отвори границите си миналия декември, бях тук, не знам, може би 20 пъти. И все пак - продължава той - това не е новина, защото всеки е в някакво друго царство по един или друг начин. Вече не сме в 90-те, когато марките говореха по много определени начини. Сега трябва да говорим универсално."

По отношение на последното твърдение, с колекцията си за пролетта на 2023 г. Рисо поставя дрехите до принципите си. С цветова палитра, вдъхновена от променящата се светлина в течение на един ден в италианската провинция (нещо, което той наблюдава по време на почивка в родината си), той предлага силен състав, който се усеща по-рационализиран и минималистичен от тези, които прави напоследък, въпреки случващите се интензивни цветове и текстури. Има класически скроени палта с квадратни рамена, блейзъри и костюми, фантастични кадифени дънки, супер разкроени. "Тялото е изцяло главният герой в тази колекция“, казва дизайнерът. "Всичко е изградено от фланелки, плетива, неща, които всъщност вървят по-скоро с тялото, отколкото с него. Дори кожата е най-меката кожа, която съществува.”

Докато Рисо може би е мислил за дните си от сутрин до здрач в Италия, не сме ли всички настроени към ритъма на времето в живота? (Имаме предвид: в колко изгрева и залеза се влюбихте по време на локдауна?) Що се отнася до Рисо, той вече мисли къде на земята слънцето може да изгрее в следващата му колекция Marni. Не бърза да се връща в Милано, поне до 30-ата годишнина на марката през 2024 г. Според него пътуването не просто разширява съзнанието: "Нямам търпение да бъда от другата страна на планетата“, казва той, „но също и да видя как можем да спукаме балоните, които обичаме да създаваме в модата.“ 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.