Следва

7 лежерни упражнения, за да изглеждаме като София Вергара на Emmy 2022 (от самата нея)

Health bomb: Вода с маруля срещу безсъние!

Разследваме дали - и май да!

Food преди 1 година

Вода с маруля: какво е това?

Нищо особено, това е просто водата, която се получава, когато накиснем марулята в гореща вода. Бульон, отвара, чай - както искате го наричайте, но се оказва, в зората на есен 2022, че има нещо магическо в тази напитка. Пие се преди лягане и е чисто глезене по пътя ни към здрав нощен сън. Ако звучи твърде лесно, такова е.

Тенденцията за марулова вода стана вирусна първо в TikTok с видео, гледано повече от 7 милиона пъти и реално няма солидна научна основа, но хора по целия свят са възхитени. Тъй като стана ясно, че Не, за съжаление, водата с лимон не ускорява метаболизма, най-лесно е да пробваме, a little зеленчукова вода never killed nobody, а ето и общите мнениея по темата >>>


Сготви ми, бабо, киселец, оказа се, че е суперхрана!


Вода с маруля срещу безсъние: истина и лъжа

Честно казано, както се съобщава от everydayhealth.com, има научно изследване от 2017 г., публикувано в списание Food Science Biotechnology, което подкрепя тезата, че марулята е полезна за здрав сън. Изследването обаче не говори за марулята като цяло, а за конкретен сорт: червената римска.

Някои учени като психолога Майкъл Бреус и Мари-Пиер Сен-Онге, директор на Центъра за съвършенство на съня в медицинския център Ървинг на Колумбийския университет в Ню Йорк, са много скептични. Диетологът Джаки Нюджънт казва, че е по-вероятно връзката "сън - маруля" да се дължи на лактуцин , вещество, присъстващо в горчивите растения със седативни свойства. Въпреки това, Newgent посочва, че варенето на няколко листа от маруля не е достатъчно, за да се постигне резултат по отношение на съня/будността. Във всеки случай трябва да се каже, че няма противопоказания за пиене на вода от маруля. Накратко, положението е индивидуално и доста зависи от сорта зеленчук, начина на отглеждане и това дали е в сезон. 

Още нещо, което със сигурност подобрява съня

Пиенето на натурален сок от череши има реален ефект върху почивката. Черешата е плод, който се гордее с високо ниво на мелатонин, което насърчава по-дълъг сън и намалява нощните събуждания. Не само това: черните череши имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Те са варианта ни през лятото, а с марулята може да се задоволим през останалите сезони. Ако подкрепим и с натурални добавки за добър сън - мелатонин, валериан, магнезий, лавандула (може и във формата на олио на китките и слепоочията преди лягане), страстоцвет или глицин - сме health bomb!

More Food