Следва

Меган Маркъл и принц Хари бесни от решението на краля за титлите на децата им

Съдбата рано ги излъгала, живота сграбчил ги отвред - истината за един барелеф и за един морал

Да накараш деца да лъжат... 

All About Life преди 1 година

По повод 15 септември - ден на Знанието, Светлината, Учението и Бъдещето, първият учебен ден, екипът на View Sofia бе поканен от 43 ОУ "Христо Смирненски" на юбилейна церемония по откриване на учебната година, съвпадаща с освещаването на реставрирания барелеф на Христо Смирненски, който екипът на View Sofiа откри захвърлен до контейнер на Женския пазар в началото на годината. Припомняме ви преживяването си с този ценен паметник ТУК. Поканата, отправена към нас за днешния ден, изглежда така: 

Днес, когато Барелефът е на мястото си, точно както си пожелахме и ние, нов, обгрижен, осветен, избираме да ви споделим цялата му история и щастливо-тъжния й развой, в който две деца бяха накарани да излъжат в националния ефир на bTV. Следва разказ от първо лице, включващ имена на политически лица, журналисти, учители, директор, служители на Национален литератутрен музей и други. Историята е повече ужасна, отколкото хубава, вижте.   


Откриването на барелефа е много мил за нас момент, описан напълно в статията по-горе. След интереса на вас, читателите, много българи разбраха за случилото се, отправиха поздравления и добри пожелания, за които целият екип на View Sofia благодари. 

След разговори с Катя Зографова (уредник на Къща музей "Никола Вапцаров"), Соня Кирицова (ръководител в Национален литературен музей), Елена Алекова (главен уредник на Музей "Христо Смирненски") и Атанас Капралов (директор на Национален литературен музей) и други специалисти в областта на българската литература през 10-те и 20-те години, бюстът беше закаран лично от мен (Виляна Соколова, автор на тази статия) и моя приятел Светослав Ковачки в тогава неоткрития Музей "Христо Смирненски" - и така започна дискусия за бъдещето му, която бе отразена от NOVA телвизия на 13 януари. 

Веднага след публикуването на новината с нас се свърза и г-жа Снежина Георгиева, директор на 43 ОУ "Христо Смирненски", с желание и мотивация да бъде вторият осиновител на бюста след нас. Дадохме съгласието си Музея на Христо Смирненски и Училището на Христо Смирненски да преговорят какво да се случи и кой да поеме отговорността и радостта. За реставрацията се доверихме изцяло на посветените на Поета институции, за което не съжаляваме. В последна сметка бяхме уведомени, след няколко лични разговора с г-жа Георгиева и г-жа Кирицова, че Смирненски ще бъде на 43. ОУ. 

Сн. 43ou.com

На церемонията днес освен нас бяха поканени президентът на Република България Румен Радев, д-р Ваня Кастрева - Началник на РУО-София-град, г-н Иван Божилов - кмет на СО Район "Илинден", арх. Здравко Здравков - гл.архитект на Столична община, г-н Атанас Капралов - директор на Национален литературен музей, г-н Сергей Богачев - почетен директор на 43.ОУ, партньори и приятели на училището. В 9:16 в "Тази сутрин" по bTV колегата Леда Виденова проведе интервю с г-жа Георгиева и двама от учениците на 43. ОУ, в което двете деца бяха накарани да излъжат. Да излъжат нагло, макар и вероятно невинно, право в окото на камерата, за нуждите на национален ефир, в най-важният училищен ден - първият убечен ден.  

След като читатели ни сигнализираха какво е излъчено по bTV, решихмe да поговорим на място с г-жа Виденова, журналиста от bTV, която сподели, че информацията, която има, е "предоставена от директора на училището, но написана от Президентството на Република България". Да, г-н Радев беше там, придружен от 10-ина охранители и няколко полицаи, които всъщност "посрещаха" деца, родители и учители пред главните порти на училищната сграда. Цялата тази информация, написана от Президентската пресслужба и излъчена в национален ефир по bTV, е в разрез с реално случилото се и с написаното на сайта на 43. ОУ. ("Изключителни благодарности на поета и общественик Атанас Капралов, директор на Национален литературен музей, с чието решение барелефът бе незабавно предоставен на 43.ОУ.Благодарности на екипа на View Sofia, който не подмина барелефа и така постави началото на пътя му към нашето училище.Благодарим ви!"). Изваждаме някои цитати от интервюто с децата, излъчено на живо тази сутрин, със съжаление, че са попаднали в тази отвратителна ситуация.  

Леда Виденова: Как се натъкнахте на този изоставен на боклука барелеф на поета?
Стоян Хинков: Барелефът беше намерен на Женския пазар в боклука.
Лора Лазарова: Радваме се, че го открихме на Женския пазар. Ние се гордеем, че го имаме. Важното е, че имаме символ и нещо, с което можем да се гордеем. Радваме се, че го намерихме и успяхме да го реставрираме.
Леда Виденова: Какво ви подбуди да не го подминете, а да решите да го приберете?
Лора Лазарова:Нямаше как да го ставим на боклука да стои, просто нямаше как да го оставим...   

Ако ние, като родители, видим и чуем нашите деца да лъжат по този начин под опеката и покровителството на образователната институция, от която са част, бихме сезирали незабавно всички възможни за това органи, но по-важното е, че ни се доплака. 

Естествено, освен с екипа на bTV, поговорихме на място и с г-жа Снежина Георгиева, само след като президентът Радев напусна сградата, преди това беше невъзможно човек да я достъпи, макар и специално поканен, и на въпроса "Защо накарахте Вашите ученици да представят версия, която не отговаря на истината?", уважаемата г-жа отговори, че (перефразираме), учениците се объркват, забравят, трудно им е да запомнят имената View Sofia и Виляна Соколова - което, естествено, приемаме като възможно. И не виним непълнолетните участниците в събитията. 

Румен Радев и Снежина Георгиева пред реставрирания барелеф на Смирненски днес, сн. Facebook @Румен Радев

Не ни интересува, че напълно съзнателно президентство, директорски борд и екип на bTV не споменаха View Sofia или конкретен човек от екипа. Наранява ни случилото се днес в едно държавно българско училище с история, невероятен патрон и прекрасни деца - НЕВИННИ деца, накарани да изрекат чужди думи на гърба на един от най-великите български поети, загинал млад, беден, мизерстващ и сам. 

Посещението в 43. ОУ днес ни върна в нашите ученически години. В паралелка със специализирано и разширено изучаване на Български език и литература, аз, авторът на тази статия, научих от Христо Ботев, а и от Алеко Константинов, Гео Милев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров (и много други), че "Свободата е мила, а истината е свята." Днес за една компрометирана институция и нейния временен ръководител, образованието, свободата, истината и две деца бяха употребени. 

Уточняваме, че ни най-малко не откриваме проблем в това, че  от прессекретариата на президентството са решили да сътворят своя истина - отдавна следим и знаем какво става там. Това, от което ни се дорева днес, е фактът, че деца бяха накарани да лъжат, защото на Радев или не знаем на кого от антуража му така им харесва. Имали сме сблъсъци с президентската институция, нещо, което никой в 16-годишната история на изданието не си е позволявал преди, но по времето на Радев се случи. Знаем на какво са способни от "Дондуков" 2. Но не знаехме, че няма да им мигне окото да накарат две деца, изправени пред Смирненски, да лъжат като стари измамници. Без да им трепне окото. Надяваме се, гадостта да не остане в душите им. И бързо да забравят на какво училището им ги подложи в най-тържествения ден. 

Още важни пояснения:

- BTV редактираха постфактум информацията на сайта си.
- Споменатите служители на Национален литературен музей и на Музей "Христо Смирненски" в лицето на г-н Атанас Капралов подкрепиха истината в социалните си мрежи, неинформирани за изпланирания репортаж, за което благодарим.
- Поздравяваме всички ученици и дарители, направили възможно реставрирането на барелефа в така кратък срок и желаем светла учебна година на всички български деца и учители. 
- Ние, като личности и като журналисти, винаги сме се застъпвали за истината - независимо от политика, управляващи, лишени от всякакъв морал, нечестни медии и прочие безсъвестни присъствия.
- Гипсовият барелеф, който занесохме от Женския пазар до Музея на Христо Смирненски през януари тази година в най-големия студ, тежи приблизително 20 килограма. Не би ни хрумнало да хванем дечица от началния курс да го спасявят... 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.