Следва

Смях и радост: 20 най-смешни снимки на Чарлз III и кралица Камила в дългите им години заедно

Всичко, което трябва да знаем за погребението на Нейно Величество Кралица Елизабет II

Новият крал одобри ден за историческото събитие - днес, 19 септември 2022 г., в Уестминстърското абатство 

Celebrities преди 1 година

Започна нова ера в британската история, тъй като 70-годишното управление на кралица Елизабет II стигна своя край. Кончината на кралицата, която почина в замъка Балморал на 8 септември на 96 години, ще бъде официално отбелязана днес, 19 септември, и това ще бъде първото голямо държавно погребение след смъртта на военния министър-председател сър Уинстън Чърчил през 1965 г. .

Когато Чарлз III, най-големият син и наследник на кралицата, беше провъзгласен за крал в двореца Сейнт Джеймс миналата събота, той веднага одобри заповед, според която погребението на майка му ще бъде т.нар. bank holiday - в Обединеното кралство така се наричат изключително специални дни, в които дори банките и най-големите бизнес институции стопират работата си. След това Бъкингамският дворец публикува съобщение, в което се описват договореностите за събитието, както и в което се посочва, че кралят и кралското семейство са "дълбоко развълнувани от глобалния ответ, привързаността, показана към кралицата, и готовността на хората се присъединяват в траура за загубата на Нейно Величество.'


Името на новия крал вещае проблеми, суеверните съзират в избраното Чарлз III лоша поличба


Дворецът обясни също: "Погребението на Нейно Величество Кралицата ще се състои в Уестминстърското абатство в понеделник, 19 септември, в 11:00 часа BST. По-късно, в 16:00 ч. ще се извърши служба в параклиса Сейнт Джордж, Уиндзор. В момента кралицата лежи в Уестминстър Хол в Уестминстърския дворец, след като пристигна с процесия от Бъкингамския дворец вчера следобед, сряда, 14 септември. Елементи от държавната погребална служба и свързаните с нея церемониални договорености ще отдадат почит на изключителното царуване на кралицата и забележителния живот на Нейно Величество като глава на държавата, нацията и британската общност."

В момента има непрекъснато бдение над ковчега на Нейно Величество. Той се пази от личната гвардия на краля в Уестминстърския дворец. Всяка стража продължава шест часа, а хората в рамките на тези часове бдят за 20 минути. Ковчегът е драпиран с кралския стандарт, върху който лежат императорската държавна корона, кълбото и скиптъра, където те ще останат по време на държавното погребение и службата.

В 10.44 ч. ковчегът ще бъде пренесен чрез процесия на държавния лафет на Кралския флот от Уестминстърския дворец до Уестминстърското абатство за държавното погребение. Непосредствено след ковчега ще пристигнат кралят, членовете на кралското семейство и членовете на домакинството на краля. Шествието ще пристигне при Западната порта на Уестминстърското абатство в 10:52 ч., където носещата група ще вдигне ковчега от щатския лафет и ще го пренесе в абатството за държавната погребална служба.

Държавната погребална служба ще бъде посетена от държавни глави и представители на задгранични правителства, включително чуждестранни кралски семейства, генерал-губернатори и министър-председатели на кралството. Други представители на Кралствата и Британската общност, носители на рицарски ордени, включително носители на кръста Виктория и кръста Джордж, правителството, парламента, децентрализираните парламенти и събрания, Църквата и покровителствата на Нейно Величество ще формират конгрегацията, заедно с други обществени представители. Почти 200 души, които бяха признати в почестите за рождения ден на кралицата по-рано тази година, също ще се присъединят към конгрегацията, включително онези, които са направили изключителен принос в отговор на пандемията Covid-19 и са били доброволци в своите местни общности.

Погребалната служба ще бъде извършена от декана на Уестминстър. По време на службата министър-председателят и генералният секретар на Британската общност ще прочетат речи. Архиепископът на Йорк, кардиналът архиепископ на Уестминстър, модераторът на Общото събрание на шотландската църква и модераторът на свободните църкви ще отслужат молитви. Проповедта ще бъде изнесена от архиепископа на Кентърбъри, който ще даде и похвала. След това деканът на Уестминстър ще произнесе благословията. Към края на службата, приблизително в 11:55 часа, ще прозвучат последните думи, последвани от двуминутно мълчание, спазено в абатството и в цялото Обединено кралство. Националният химн ще завърши държавната погребална служба около 12 часа на обяд.


„Светска“ Меган и „траурна“ Кейт: първата съвместна поява на Съсекс и Кеймбридж след смъртта на Елизабет II


Неизбежното сравнение: Катрин и Меган на служба в памет на кралицата, принцесата печели


След службата ковчегът на Нейно Величество ще бъде пренесен през абатството, връщайки се в щатския лафет за шествието до арката на Уелингтън, Hyde Park Corner, пристигащо в 13:00 часа. Кралят и членовете на кралското семейство отново ще следват ковчега на кралицата в процесия. Шествието ще включва отряди от въоръжените сили на Британската общност. Кралските войски, Кралската конна артилерия и Биг Бен ще стрелят в Хайд Парк по време на шествието. В арката на Уелингтън ковчегът ще бъде прехвърлен на държавна катафалка и ще отпътува до Уиндзор. Докато държавната катафалка тръгва от арката на Уелингтън, парадът ще даде кралски поздрав и ще бъде изпълнен националният химн. След това Негово Величество кралят и членовете на кралското семейство ще отпътуват за Уиндзор.

Когато ковчегът стигне до Уиндзор, държавната катафалка ще се забави, за да се присъедини към процесия, която ще бъде сформирана на Албърт Роуд, последната от Дългата разходка до параклиса Сейнт Джордж, Уиндзор за службата за поемане на служба. Членовете на кралското семейство ще се присъединят към процесията в четириъгълника в замъка Уиндзор. Малки оръдия ще бъдат стреляни по Източната поляна, замъка Уиндзор от Кралската войска, Кралската конна артилерия, а Севастополската камбана и Камбаната на комендантския час ще бъдат бити.

Процесията ще спре в долната част на западните стъпала на параклиса "Свети Георги“, където ще бъде монтирана почетна гвардия, открита от 1-ви батальон Гренадирска гвардия. Ковчегът на кралицата ще бъде пренесен за процесия в параклиса.

Службата ще започне в 16:00 ч. и заедно с Негово Величество Краля и членовете на кралското семейство, събранието ще бъде съставено от бивши и настоящи членове на домакинството на кралицата. Ще присъстват също генерал-губернатори и министър-председатели на кралството. Службата ще се проведе от декана на Уиндзор, с молитви, произнесени от ректора на Сандрингам, министъра на Крати Кърк и капелана на Уиндзор Грейт Парк. По време на службата ще пее хорът на параклиса "Свети Георги“.

Преди последния химн Имперската държавна корона, кълбото и скиптърът ще бъдат премахнати от ковчега на Нейно Величество Кралицата и ще бъдат поставени на олтара. В края на последния химн, кралят ще постави Лагерния цвят на ротата на Кралицата на Гренадирската гвардия върху ковчега на Нейно Величество. В същото време лорд-шамбеланът ще "счупи“ служебната си пръчка и ще я постави върху ковчега. Докато ковчегът на кралицата се спуска в кралския трезор, деканът на Уиндзор ще произнесе псалм и похвала, преди Кралят на оръжията на Жартиера да произнесе стиловете и титлите на Нейно Величество. The Sovereign’s Piper ще засвири оплакване и архиепископът на Кентърбъри ще произнесе благословия. Националният химн ще бъде изпят в края на службата.

Частно погребение ще се проведе в мемориалния параклис на крал Джордж VI по-късно същата вечер, ръководено от декана на Уиндзор. Кралицата ще бъде погребана заедно с херцога на Единбург.“

Ковчегът на кралицата е направен за монарха преди повече от 30 години, изработен от английски дъб. The Times съобщава, че самоличността на производителя не е известна дори на Leverton & Sons, гробарите, работещи с кралското домакинство по организирането на погребението. Ковчегът е много тежък поради това, че е облицован с олово (тъй като кралицата е положена да почива в крипта, вместо да има земно погребение), така че ще бъде носен от осем военни носачи по време на погребението. Имперската държавна корона, кълбото и скиптърът ще бъдат положени върху ковчега, а капакът е пълен с месингови фитинги, така че регалиите да могат да бъдат закрепени на място.

От сряда до понеделник сутринта граждани ще могат да посетят ковчега, за да скърбят за кралицата, Уестминстър Хол е отворен денонощно. Очаква се затваряне на пътища и прекъсване на обществения транспорт, като се съобщава, че кабинетът се подготвя за „много реалната възможност“ Лондон да стане "пълен“ за първи път. The Times съобщава, че се очаква приток от над три четвърт милион (750 000) посетители в столицата, като прогнозите са, че може да има опашки до 8 километра, тоест посетителите може чакат около 20 часа. Правителството издаде насоки, в които се подчертава, че посетителите "трябва да стоят много часове, вероятно цяла нощ… тъй като опашката е огромна“, добавяйки, че хората трябва да носят храна и напитки със себе си, тъй като ще има "ограничени освежителни напитки“.

Около 200 000 опечалени посетиха ковчега на кралицата-майка (Елизабет Боуз-Лайън), когато тя почина през 2002 г., а около един милион бяха наредени по улиците по време на погребението на Даяна, принцесата на Уелс. Times заявява, че промените в терористичната заплаха от 1997 г. насам означават, че сигурността ще бъде значително увеличена с армейски екипи за обезвреждане на бомби в готовност. Столичната полиция също ще бъде нащрек за протестиращи като екологични активисти, особено след като някои малки антимонархически протести се проведоха в Единбург през уикенда. Ще има около 10 000 полицаи, разположени в Лондон и до 1500 войници, привлечени за контрол на тълпата, помагайки на хиляди кралски стюарди. 

Днес, денят на самото погребение, високопоставени фигури и световни лидери ще пристигнат в Уестминстърското абатство - президентът Джо Байдън изненада служителите на Белия дом, когато през уикенда посочи, че планира да присъства, като се има предвид, че президентите на САЩ отсъстваха от последните две държавни погребения в Обединеното кралство (бащата на кралицата, крал Джордж VI през 1952 г. и сър Уинстън Чърчил през 1965 г.). Очаква се Уестминстърското абатство да бъде препълнено, което означава, че е разрешен само по един представител от всяка страна, въпреки че на всеки посетител е позволено да доведе партньор. Очаква се да присъстват лидери на Британската общност като Джасинда Ардърн от Нова Зеландия, Антъни Албанезе от Австралия и Джъстин Трюдо от Канада, заедно с европейски фигури като Франк-Валтер Щайнмайер от Германия, Еманюел Макрон от Франция и Реджеп Тайип Ердоган от Турция. Като се има предвид продължаващата криза на фона на войната на Русия срещу Украйна, не се очаква президентът Зеленски, който изрази своите "искрени съболезнования“ в Twitter след смъртта на кралицата, да присъства.

Въпреки това има силна активност от европейски кралски особи като крал Фелипе и кралица Летисия от Испания, президентът на Южна Корея Юн и японският император Нарухито също ще присъстват. Важен жест, като се има предвид, че японският монарх обикновено не ходи на погребения, историята на семейството с кралица Елизабет II датира от много десетилетия. Бащата на Нарухито, Акихито, който абдикира през 2019 г., присъства на коронацията на кралицата през 1953 г., когато е 19-годишен престолонаследник, и по-късно я посети като император през 1998 г. и 2012 г., за да отбележи нейния диамантен юбилей. Япония дори въведе свой собствен тридневен траур след смъртта на монарха миналата седмица.

Прием за чуждестранни лидери се състоя в Бъкингам Плейс в нощта преди службата, но няма да се провеждат допълнителни срещи, за да не се окаже допълнителен натиск върху екипите по сигурността. Освен че предоставя възможност за официално оплакване от смъртта на покойния монарх, държавното погребение играе важна дипломатическа функция, давайки възможност на краля и новия министър-председател да влязат в контакт с лидери на световната сцена.

View Sofia ще проследи всичко случващо се в този исторически ден - Rest in Piece, Your Majesty!


„Колкото и тъмна да е смъртта, светлината и животът са по-силни“: 20 емблематични цитата от Елизабет II


 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 7 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.