Следва

Кой кой е в модата днес: Рамона Табита, стилистът на Мариакарла Босконо

JW Anderson, Spring 2023 READY-TO-WEAR

We love 

Runway преди 1 година

По средата на Сохо, в най-претъпканата лондонска съботна вечер от всички, феновете на JW се потопиха в аркадна зала за видео хазарт, завладявайки мислите си с Джонатан Андерсън. Мястото е точно до вратата на неговия основен на Wardour Street, моделите правят кратка разходка покрай маршали, бариери срещу катастрофи и оживени тълпи до място, където хората търсят тръпката от играта на случайности.

Голям, метален балон е роклята, която символично пое цялата сцена в изкривената си сребриста повърхност: мигащи екрани, публиката, кацнала на столовете покрай подиума. Когато тя минава, всички се смеят.

"Харесва ми тази идея за преходен момент във времето. Проучвам точно тази концепция от няколко колекции насам,” казва дизайнерът. "Пропадаме ли в екраните? Мисля, че наистина те са алтернативна вселена и в нея има слоеве и слоеве и слоеве съдба. И това е реализъм, а не футуризъм, който е отражение на самите нас по някакъв начин.“

В откровеното си наблюдение на състоянието на човешкото съзнание в един хаотичен свят на събития, сякаш Андерсън превръща самата странност на случайността в своя среда и си играе с нея. Части от колекцията - отпечатъците от златни рибки в найлонови торбички, карта на планетата, снимки на плажове с палми и залези, са извадени „от дигитални снимки, които можем да намерим в интернет и закупим за долар“.

А горнището с, направено от стари компютърни клавищи... човек, наполовина слят с машината. В този преобърнат свят, масивните пуловери също могат да се носят с главата надолу - защо не?

Но Андерсън едновременно с всичко това е в настроение за чиста яснота. Той също така показва дълго бельо с дантелени гарнитури и драпирани рокли-тениски с много открити бедра и гол торс. Точно като живота в наши дни: едно нещо може да дойде след друго без предупреждение. През изминалата седмица, както целият свят знае, Великобритания трябваше да се справи със смъртта на своя монарх. Същото направи и Андерсън. По време на спешен конферентен разговор на Британския моден съвет с колеги дизайнери, той е този, който поема решителна преднина в обединяването на решимостта на общността да продължи Седмицата на модата в Лондон в името на малките марки, които не могат да си позволят да отменят събитията си.

И след това, за да отбележи момента, той извади черна тениска, отпечатана с графично възпоменание на Нейно Величество Кралицата. Не всичко обаче е така, както изглежда: той казва, че принтът е реплика от плакатите, които са закачени по автобусните спирки в цял Лондон. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.