Следва

Street Style вдъхновения: Седмица на модата в Лоднон, SS 2023

Richard Quinn, Spring 2023 READY-TO-WEAR

To Her Majesty... 

Runway преди 1 година

Смятаме, че смъртта на кралица Елизабет II е огромна творческа услуга за Ричард Куин. Никой дизайнер не се отнесе толкова ответно към историческото събитие - дизайнерът на цветни, многоцветни и прецветни дрехи, в знак на почит към нея, показа, че може да прави сложно облекло. Изцяло черно. Първите 22 визии, много силно забулени в черна дантела, са направени от Куин и основния му екип от помощници непосредствено преди шоуто, работа ден и нощ, и по точно през 10-те траурни дни след смъртта. "Това е труд от любов. Беше почти катарзисно за нас да вложим всичките си емоции на траур в колекцията“, казва той. "Искахме да постигнем този вид на истинско майсторство, на красотата на кралските особи и да се опитаме да превърнем всички форми в бродерии. Постоянно си спомняхме за униформеното обличане, когато нейният баща [крал Джордж VI ] почина.“

Куин, разбира се, дължи повече на покойния монарх, отколкото всеки друг дизайнер в историята на лондонската мода, тъй като тя присъства лично на дебютното му шоу през 2018 г. и му връчи първата годишна награда за дизайн на кралица Елизабет II - нейният най-голям принос за дебютиращите модни дизайнери във Великобритания. Той променя декора, който е планирал, драпирайки стените в черно и пускайки фрагменти от видеозаписи от младите й дни на екрани, вградени в окачена централна инсталация. "Това, което видя публиката, са кадри с нейните коргите - чисто взаимодействие с животни и природа. Дори има момент, в който тя е в каретата на коронацията си и не знае, че я снимат, смее се и се шегува с принц Филип и изведнъж отново става строга."


Малките големи модни истории: единственият път, в който кралица Елизабет II присъства на модно ревю


Черни палта, вталени официални рокли стил 50-те, огромни пелерини с лурекс, кадифена рокля-туника с голяма блестяща брошка със скъпоценни камъни. Лицата на моделите са или напълно скрити с дълги до пода дантелени воали, или маскирани в мрежи, под една от които се вижда малка черна корона.

А втората част... шоуто, което трябваше да бъде. Предназначено от Куин да се завърти около концепция за обществено наблюдение - камери за видеонаблюдение, които настръхват от централния полилей, видеоекраните с Кралицата превключиха към живи кадри от публиката, след това идват многоцветни бодита с топчета, характерните палта на цветя, бродерии на точки с пера, чифт къси пелерини, украсени със скъпоценни камъни. А финалът обаче връща дантеления воал по обнадеждаващ начин: булка в бяло, с огромни пръски цветя. Сватбите са основа на неговия бизнес, откакто Елизабет II го подкрепи за първи път. Може да й благодари и за това. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.