Следва

Наоми Кембъл и Boss, Fall 2022 READY-TO-WEAR

Божествена Prada, Spring 2023 READY-TO-WEAR

Това е майсторство - и точка 

Runway преди 1 година

Prada Fondazione бе цялата в хартия за снощното шоу. В стените са изрязани прозорци, зад които се пускат кратки видеоклипове на режисьора Николас Уиндинг Рефн: визии на палто върху дървен стол за хранене, празна кухня, жена в покой на диван. Сцени на домашно блаженство? Познавайки хората, които стоят зад всичко, и имайки предвид последните две години - не вярваме да е така. Миуча Прада и Раф Симънс изглежда преследват някаква истина - надникване зад завесата за бегъл поглед към реалността или нейната близка правдоподобност. "Усещате ли живота на жените“, пита Миуча в предварително изявление. "Животът и човечеството изработват дрехите - и те не са повърхностна украса, а следи от живот, оставящи белези. Тази идея за дрехи, оформени от човечеството, ни вълнува."

Първият тоалет, в своята корпоративна анонимност, изглежда опровергава това твърдение. Къде е човечеството в мрачно сиво горно палто и по-светло сива блуза с копчета? Но не след дълго слоевете се падат, падат и падат. Квадратната кройка на това палто, например, е заменена със старомодна пижамка с познатото триъгълник-лого, избродирано върху деколтето от тюл.

Наистина всичко изглежда хартиено - "най-простият, най-скромен материал“ за рокли, чийто цвят и щампа не отговарят съвсем на краищата. Това са най-провокиращите мисли парчета в колекцията. Белите очертания на деколтетата и подгъвите придават на дрехите без ръкави незавършеност, енергия на половинчата работа, сякаш художник прави дрехи от прясно нарисувано платно, но не ги поставя в рамка. Плетените пуловери и поли, междувременно, идват предварително намачкани на места (гениалният елемент на колекцията - естествеността, носимостта на дрехите), цепките на полите са оставени с необработени ръбове, а панталоните следваха същите почти накъсани линии. Белите нощници и пеньоари върху черни слипове и ледените копринени рокли като на херцогиня се докосват до любими елементи от архивите на къщата - това е майсторство.

Обучени в продължение на десетилетия да гледаме на госпожа Прада като на гадателка в модата, предимно мълчалив арбитър с огромно влияние, разглеждаме новите колекции на Prada, нетърпеливи да разберем как ще искаме да се обличаме през следващия сезон. По тази тема основателят на къщата и нейният партньор имат нова идея и тя се връща към онзи кльощав крак от 90-те, лишен от всякакви излишъци. Много дизайнери мислят по-широко и по-пълно за пролетта - преобладаващото настроение е go big or go home. Но тук силуетът е стеснен към глезена и подчертан с широко палто или яке и масивни каубойски mary janes. Новата "униформа" на Prada? В собствените си коментари Симънс каза: "Повече от всяка друга колекция, тази е изпълнена с различни гледни точки… различни произведения, в рамките на едно цяло произведение - преминаване между различни езици на формата.“ Надолу и в галерията - в детайли.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.