Следва

Експлозивна Versace, Spring 2023 READY-TO-WEAR

Да си велика колекция, да си Gucci, Spring 2023 READY-TO-WEAR!

Поклон, маестро Микеле, отново и винаги! 

Runway преди 1 година

В минутите преди шоуто на Gucci приятели и партньори, поканени на ревюто, получават мейл със subject: "Добре дошли в Twinsburg". Концепцията на Алесандро Микеле този сезон, за която жаднеехме нетърпеливо, остана тайна до края на събитието и все пак - трудно е да се опазят в тайна 68 комплекта близнаци. Следва прекрасен размисъл върху идентичността и другостта.

Оказва се, че Микеле е дете на еднояйчен близнак. "Аз съм син на две майки“, започва press съобщението на новата колекция. Мама Ералда и мама Джулиана "споделят генетична солидарност, но преди всичко споделят интимност, която е недостъпна за другите“.

Има нещо завладяващо, дори странно, в близнаците - всички сме виждали снимката на Алесандро Микеле и неговия приятел Джаред Лето, облечени в еднакви смокинги, абсолютни двойници на Met Gala 2022 г. Творческият директор на Gucci разиграва същата интрига тук, разделяйки публиката на две чрез преграда, облицована от пода до тавана, с портрети на близнаци и организирайки "две" едновременни шоута, без нито една от половините да разбира. Изведнъж стената от снимки се вдига, разкривайки другата половина, останалия набор от трибуни и другите близнаци, носещи абсолютно идентични дрехи. За финал всички близнаци излизат от противоположните страни на снимачната площадка, протягат ръце през подиума и се хващат нежно: еднакви, но различни.

В модата на Микеле, 68-те визии на колекцията не се нуждаеха от двойници, за да окажат въздействие. Той отново ни влюбва в таланта, усета, идеите и въображението си чрез стриктно, съвършено шиене, изисканост, "спортност", блясък тип Hollywood Boulevard, бродираност, red carpet glam, кънтри, и какво ли не - вселена. Якето с пайети е реверансът на Микеле към списание от началото на 70-те, продуцирано от Fronte Unitario Omosessuale Rivoluzionario Italiano, а чантите с плюшени животни се казват Gremlins, звезди от едноименната черна комедия от 80-те години. Полезен колега от журнала посочва, че гремлините имат склонност към размножаване, което ни връща към изследванията на Микеле за идентичността.

Той възкресява чантата, вдъхновена от конния спорт, от началото на 80-те години, квадратен силует с извит капак, подобен на седло, и дълга презрамка:

Голяма част от другите аксесоари се случват около лицето - обеци през рамото и слънчеви очила с "капещи" вериги, които служат както за затъмняване на личностното, така и за подчертаване на еднаквостта:

Като оставим настрана визуалната привлекателност и концептуалните интерпретации, цялата колекция е момент на солидарност, на разбиране, което човек може да получи само от някого, с когото е споделял една утроба На пресконференция си след шоуто дизайнерът изглежда обезпокоен от климатичната криза, нарастващите анти-гей настроения и подновената заплаха от ядрена война. "Дрехите не са достатъчни“, казва той и добавя, че синовната атмосфера зад кулисите е "ужасно терапевтична“ за него и екипа му. За публиката шоуто е емоционално заредена по начин, който не се случва често в модата в наши дни. Разбира се, никой от нас не би отказал да подържи нечия ръка спокойно и приласкаващо. "Когато сме много, сме много по-силни“, твърди той. Това шоу ни кара да му вярваме.  

Още детайли:

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.